Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανταλλαγή αμάχων Ισραήλ - Χαμάς: 14 Ισραηλινοί και 42 Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στο σπίτι τους το Σάββατο

Ανταλλαγή αμάχων Ισραήλ - Χαμάς: 14 Ισρα...

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, 13 Ισραηλινοί όμηροι -- γυναίκες και παιδιά-- επέστρεψαν σπίτια τους

Δεκατέσσερις όμηροι οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα αφεθούν ελεύθεροι το Σάββατο, ενώ την αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή από τις φυλακές του Ισραήλ πίσω στα σπίτια τους θα κάνουν 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

 Πρόκειται για την δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων - κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς η οποία περιλαμβάνει και την κήρυξη «εύθραυστης» εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

 Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, 13 Ισραηλινοί όμηροι -- γυναίκες και παιδιά-- επέστρεψανσπίτια τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών.

Παλαιστίνια που απελευθερώθηκε δηλώνει «έκπληκτη»
 Οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, κατηγορούνται για μια σειρά από αδικήματα, από ρίψη πέτρας έως απόπειρα δολοφονίας. Ορισμένοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί, ενώ άλλοι περίμεναν τη δίκη τους.

 Η ομάδα των 24 γυναικών και των 15 εφήβων Παλαιστινίων απελευθερώθηκε μέσω του σημείου ελέγχου Beituniya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μία από τις γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες είναι η Marah Bakeer, η οποία έφτασε στο σπίτι της μητέρας της στην Μπέιτ Χανίνα της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Παρασκευής.

 Είχε συλληφθεί το 2015, όταν ήταν 16 ετών, και καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση για επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός συνοριοφύλακα.

 Η Μπέικερ δήλωσε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν: «Αυτή η συμφωνία έρχεται μετά τον θάνατο πολλών ανθρώπων και αυτό μας κάνει δυστυχείς και άβολα. Η είδηση της συμφωνίας ήταν μια έκπληξη», τόνισε.

 Μία 85χρονη ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώνονται
 Μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώνονται είναι η 85χρονη Yafa Adar η οποία απήχθη από το Κιμπούτς Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου.

 Η εγγονή της Adva βρήκε ένα βίντεο όπου την μεταφέρουν στη Γάζα, περιτριγυρισμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες. Έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα, δήλωσε η ομάδα που μιλάει για τις οικογένειες. Ο εγγονός της Yafa, ο Tamir, ο οποίος υπερασπίστηκε το κιμπούτς ως μέλος της ομάδας έκτακτης ανάγκης Nir Oz, μεταφέρθηκε επίσης στη Γάζα, ανέφεραν οι Times of Israel.

 Η παύση των μαχών φέρνει προσωρινή ηρεμία και συγκίνηση σε Γάζα και Ισραήλ
 

Αργά το βράδυ διαδραματίστηκαν σκηνές πανηγυρισμών έξω από ένα νοσοκομείο όπου μερικές από τις απελευθερωμένες Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν για ιατρικές εξετάσεις και για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

 Λίγο νωρίτερα, είχαν βγει από τη Γάζα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και είχαν παραδοθεί στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στο αιγυπτιακό πέρασμα της Ράφα.

 Την ίδια ώρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πλήθος κόσμου υποδέχθηκε χθες μερικές από τις 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και αγόρια που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε ισραηλινό σημείο ελέγχου.

 Είναι σαφές πως η παύση των μαχών φέρνει προσωρινή ηρεμία και στους κατοίκους της εμπόλεμης, πολιορκημένης Γάζας. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι χθες εισήλθε η μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας στη λωρίδα μέσω της Αιγύπτου, τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

 Ήδη σήμερα, περισσότερα φορτηγά κάνουν ουρά. Αν και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι οι μάχες θα συνεχιστούν, ο πρόεδρος Μπάιντεν - ο οποίος συμμετείχε στην επίτευξη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ - δήλωσε ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα παράτασης της εκεχειρίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις