Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κασσελάκης: Χείρα φιλίας σε Αχτσιόγλου - Τι είπε για «Ομπρέλα», φράχτη, επαγγελματικό στρατό

Κασσελάκης: Χείρα φιλίας σε Αχτσιόγλου -...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του Αnt1 και αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ τείνοντας χείρα φιλίας στην Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα των 6+6 αν ακι πρόσθεσε ότι πρόσθεσε ότι θα συνιστά «αποστασία εάν φύγουν οργανωμένα οι βουλευτές».

Παράλληλα κατηγόρησε την «Ομπρέλα» ότι πήγε στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές.

Επί προσωπικού, σημείωσε ότι είναι «αριστερός» και το αποδεικνύει έμπρακτα, ενώ συνέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση με τον προκάτοχό του στο κόμμα πήγε «πολύ καλα».

Επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει κάνει «σημαία» την προσωπική του ζωή, όπως τον κατηγορούν, ανώ έκανε ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει να μπορούν ν’ αποκτούν παιδιά οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Αναφορικά με το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας επεσήμανε ότι κατά την άποψή του, «η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός και το υπόλοιπο κομμάτι, η «κοινωνική θητεία».

Ωστόσο για το ζήτημα του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε ανοιχτός, όσον αφορά στην επέκτασή του. «Εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε», ανέφερε.

Για τον στόχο των Ευρωεκλογών δήλωσε ότι «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό».

Για το αν είναι αριστερός
Ναι, απόλυτα ναι. Το δείχνω έμπρακτα. Και όσον αφορά σε αυτά τα σχόλια στα οποία αναφερθήκατε, ξέρετε τι έκανε ο κ. Τραμπ; Ο κ. Τραμπ προκάλεσε τον κόσμο του, τη βάση του, για να κάνει μια εξέγερση στο Καπιτώλιο της χώρας. Γιατί; Επειδή δεν αποδέχτηκε την ήττα του. Οι αντιδράσεις οι οποίες είναι τραμπικές, είναι εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εσωκομματικές εκλογές. Εκλέχθηκα δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος. Έχω τείνει χείρα φιλίας… Πώς θα ήμουν με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν από τα 17 μου, από τα 16 μου, άμα ήμουν δεξιός;

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα
Γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά τώρα, μπορώ να σας πω χωρίς καμία αμφιβολία ότι το ποιον του ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται με του άλλου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας βαθιά δημοκρατικός, προσιτός, σεμνός άνθρωπος. Ποτέ δεν θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά.

Για την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντρική Επιτροπή
Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω». Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τηρώ το καταστατικό πλήρως. Η πρότασή μου θα ήταν βάσει καταστατικού, αλλά βεβαίως υπήρχε κάποια στιγμή, όταν κάποιοι δεν θέλουν να προσφέρουν στο κόμμα, όπου κι εγώ έπρεπε να πάρω μία ξεκάθαρη θέση. Ενότητα ναι, αλλά άλλο εκεχειρία κι άλλο μια γροθιά. Για να πετύχουμε, πρέπει να είμαστε μια γροθιά.

Για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα
Πήγε πάρα πολύ καλά.. θεωρώ ότι έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος έχει πει «θα τηρήσω πλήρως το καταστατικό». Και μάλιστα ήμουν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές μας που είχε δεσμευτεί ότι θα έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Για το αν έχει δώσει πολιτική σημασία στην προσωπική του ζωή
Η απάντηση είναι όχι, δεν το έχω κάνει σημαία. Και έχω και απόδειξη γι' αυτό. Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Αν κοιτάξετε την ανακοίνωση του κόμματος τέλη Απριλίου -νομίζω είναι 30 Απριλίου όπου ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο- και δείτε το βιογραφικό μου, στο τέλος λέει ότι έχω ασχοληθεί αρκετά με θέματα ισότητας και φιλοζωίας.

Τώρα προφανώς όλη η Ελλάδα γνωρίζει για ποιο λόγο και τα δύο, αλλά ουδέποτε στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ -και πριν τις 21 Μαΐου και πριν τις 25 Ιουνίου- δεν το ανέδειξα ως σημαία. Αλλά τη μία φορά που προέκυψε αυτό σε συνέντευξη, ήταν νομίζω 23 Ιουνίου, το τελευταίο βράδυ που επιτρεπόταν προεκλογικά παρουσία στα ΜΜΕ, ήμουν σ’ εκείνη την εκπομπή στο ΟΝΕ με τον κ. Σαράκη της Ελληνικής Λύσης. Εγώ δεν ήξερα καν ποιος ήταν δίπλα μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν βουλευτής ή υποψήφιος βουλευτής και απλά απάντησα αυθόρμητα σ’ ένα σχόλιο το οποίο έκανε για την ισότητα, για την «παραδοσιακή» οικογένεια και αυτό μετά, από ‘κει και πέρα έγινε viral. Αλλά ουδέποτε το έκρυψα, ουδέποτε δεν παραδέχτηκα την αλήθεια μου, πόσο μάλλον άλλωστε όταν είμαι πολύ περήφανος για τον τώρα σύζυγό μου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει να μπορούν ν’ αποκτούν παιδιά οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών
Ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μη ξεχνάτε ότι το είχε προτείνει, έχει καταθέσει πρόταση νόμου το προηγούμενο καλοκαίρι. Το έχω αναφέρει και στον κ. Μητσοτάκη αυτό, στη Βουλή, όταν συναντηθήκαμε. Ο ίδιος βασικά μου είπε ότι είναι πολύ θαρραλέο αυτό το οποίο κάνω με τον Τάιλερ στην κοινωνία και του λέω, ευχαριστώ πολύ αλλά πρέπει να βάλουμε την πρόταση νόμου για ψήφιση για την ισότητα στον γάμο. Και μου λέει, θα γίνει μέσα στην τετραετία. Του λέω «συγγνώμη, δεν είναι αυτό το οποίο είπατε στο Bloomberg, είπατε ότι μέσα στην πρώτη χρονιά θα το φέρετε για ψήφιση». Μου λέει «όχι, μέσα στην τετραετία». Και ξαναλέω, ο κόσμος εκεί έξω, όχι μόνο η κοινότητα, αλλά όλος ο προοδευτικός κόσμος βλέπει ότι σε αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει κάτι δημόσια, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει εμένα, ένα νέο άτομο που ανήκει στην κοινότητα, άρα υπάρχει συναίνεση. Και δεν έρχεται για ψήφιση.

Η απάντηση είναι, επειδή ο κ. Μητσοτάκης, καλώς ή κακώς, διοικεί τη χώρα με τη συναίνεση του κ. Βορίδη και του κ. Βελόπουλου, όπως φάνηκε και με την ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Εμείς έχουμε άλλη εναλλακτική πρόταση, εμείς θέλουμε να είμαστε η μεγάλη, προοδευτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το όνειρό μου είναι ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα να μπορεί να μεγαλώσει σ’ αυτή τη χώρα και να ζήσει μια αυτόνομη ζωή και να αισθάνεται αυτοπραγμάτωση από τη ζωή του.

Για τον επαγγελματικό στρατό και την «πατριωτική Αριστερά»
Είναι ντροπή να δίνουμε (στους φαντάρους 7 ευρώ και 63 σεντς).Η Αριστερά προφανώς είναι πατριωτική, το ξέρει όλος ο κόσμος. Ας θυμηθούμε τον Μανώλη Γλέζο με τη σημαία, να θυμηθούμε τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την επιστολή του Ζαχαριάδη που ήθελε στη δικτατορία του Μεταξύ για να μπορούν να βγουν από τις φυλακές και να παλέψουν απέναντι στον φασισμό. Η Αριστερά έχει τιμήσει τους εθνικούς αγώνες αντίστασης, -ΕΑΜ-ΕΛΑΣ- άρα η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική. Άλλοι είναι που εργαλειοποιούν φράχτες και σύμβολα για να περάσουν την ατζέντα.

Έχω πει εξαρχής ότι η πρώτη γραμμή των μάχιμων μονάδων, μόνο 15% είναι φαντάροι, οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικοί. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός. Το υπόλοιπο κομμάτι, μπορείτε να το πείτε και κοινωνική θητεία, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι χρήσιμο στους νέους. Δεν είναι χρήσιμο, κάποιος ο οποίος είναι π.χ. μηχανικός, γιατρός, να κάθεται σκοπιά για 9 μήνες κάπου. Είσαι μηχανικός; Πήγαινε μαζί με μια ομάδα, κοινωνική θητεία να φτιάξεις γέφυρες στην Περιφέρεια που ρημάζει.

Για την επέκταση του φράχτη
Εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο.

Ο Μητσοτάκης τον εργαλειοποίησε για να μπορεί να προκαλέσει ακροδεξιά ένστικτα του κόσμου. Να είμαστε ειλικρινείς. Και το είδατε αυτό και μετά, στις επαναληπτικές εκλογές με τη Ροδόπη, πάλι εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. Και το βλέπετε και τώρα στη διακυβέρνησή του με τον κ. Βορίδη και τον κ. Βελόπουλο.

Για το μεταναστευτικό
Συνομίλησα γι' αυτό το θέμα με τον κ. Σχοινά, στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα. Πρέπει να έχουμε μια πολυδιάστατη πολιτική, διότι δεν μπορείς να λύσεις μόνο ένα από τα ζητήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Υπάρχουν μερικές εκφράσεις οι οποίες γίνονται πυροτεχνήματα, του τύπου «σύνορα, ποιος θέλει σύνορα». Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε συγκάλυψη σε αυτό το ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η μετεγκατάσταση των μεταναστών να είναι σε εθελοντική βάση. Πρέπει να είναι υποχρεωτική. Δεν πρέπει οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης να πει, «ξέρεις, δεν αποδέχομαι, απλά σου δίνω χρήματα». Αυτό δεν είναι σωστό. Από ανθρώπινη άποψη. Δεν είναι σωστό και από πρακτική άποψη όπως αντιμετωπίζει το θέμα της μετανάστευσης.

Για τη φορολογία
Είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει.

Για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό. Αυτές οι διάφορες πηγές, διάφοροι συντελεστές, μπερδεύει όλο τον κόσμο και αλλάζουν όλη την ώρα και είναι αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα νούμερα, είναι αυθαίρετες επιλογές. Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα, το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή.

Για τον εσωτερικό πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ με το μαξιλαράκι των 37 δισ.
Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα… Τα 37 δισ. τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Και μέχρι και ο κ. Δραγασάκής είπε, «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Ότι εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης με το που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αλλάζει τον ΕΝΦΙΑ και τα 500 εκατομμύρια δίνονται. Μ’ άλλα λόγια, έδρασε πατριωτικά εναντίον του πολιτικού του κεφαλαίου, χτίζοντας αυτό το πολύ μεγάλο μαξιλάρι.

Για το αν ταυτίζεται με την «γλώσσα» Πολάκη
Δεν ταυτίζομαι με τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Πάντως, να πούμε ότι από τότε που ανέλαβα τουλάχιστον εγώ, τον Σεπτέμβριο, δεν έχω δει κάποια γλώσσα που να είναι τοξική από μέρους του. Αλλά το βασικό είναι ότι ο κ. Πολάκης είναι ένας παραγωγικός άνθρωπος με καλές ιδέες. Ήταν πολύ καλός στο υπουργείο Υγείας. Ήταν πολύ καλός στο τομέα Διαφάνειας του κόμματος. Και όπως είπα και στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, όλοι θα κριθούν από το έργο τους. Συνεισφέρει το έργο τους σε μια προοδευτική κυβερνητική Αριστερά; Από εκεί θα κριθούν όλοι.

Άνοιγμα σε Αχτσιόγλου και «6+6»
Η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των 6+6, είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Προς την κ. Αχτσιόγλου το πρωί εκείνης της ημέρας- είπα: «Τείνω χείρα φιλίας». Έχω πει, «ο πρώτος είναι πρώτος, και ο δεύτερος είναι πρώτος», το έχω πει τρεις φορές μέχρι στιγμής. Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα. Και ειλικρινά σας λέω ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος. Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Του είχα ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση.

Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Εγώ λέω πολύ απλά: το νέο πολιτικό Κέντρο θα είναι διαφορετικό από τους δυο μήνες που έχουν περάσει, λιγότερο από δυο μήνες που έχουν περάσει από την εκλογή μου μέχρι τώρα. Ας έρθουν να δουλέψουμε ισότιμα, πραγματικά το πιστεύω. Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος. Ας κάνουμε ό,τι είναι καλό για την κοινωνία, το λέω ειλικρινά. Και θα ήταν τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική παράταξη, όπως ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Αχτσιόγλου πρότεινα να πάρει όποιον ρόλο την ενδιαφέρει.. Και μάλιστα έκτοτε, να ξέρετε, στις εβδομάδες που ακολούθησαν, της ζήτησα να με συνοδεύσει σε φορείς για τα εργασιακά, διότι κατανοώ ότι η εμπειρία μου στο εξωτερικό δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει πλήρως την εμπειρία της κ. Αχτσιόγλου στην Ελλάδα.

Δεν πιστεύω ότι θα φύγουν. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω. Δεν θα αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει ή να αποδομηθεί, με τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ακάθεκτος. Αλλά επαναλαμβάνω: πιστεύω ότι θα μείνουν και πιστεύω ότι θα προσφέρουν και πολλά. Διότι όντως είναι από τα ικανότατα μας στελέχη.

Για τις Ευρωεκλογές

Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό. Η κοινωνική δυναμική είναι διαφορετική τώρα, από τον Απρίλιο-Μάιο της πρώτης εκλογής των βουλευτικών. Άρα νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023 και που μας ψήφισαν το 2019. Αλλά για να μπορέσουμε να πετύχουμε στις ευρωεκλογές, πρέπει να σεβαστούμε τον ψηφοφόρο, τον πολίτη, να κάνουμε τι, δηλαδή; Να δώσουμε ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Να πούμε ότι «η Ευρώπη σας επηρεάζει έτσι, εμείς θα ψηφίσουμε αυτά κι αυτά στην Ευρώπη. Αυτά θα αποφέρουν αυτά στην κοινωνία». Δηλαδή ένα πολύ απλό, πενηνταράκια-ταληράκια, να ξέρει ο Έλληνας τι θα κάνουμε στην Ευρώπη και πώς τον επηρεάζει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις