Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: «Πετάει» το λάδι, «πετάνε» και τα μεροκάματα και μάλιστα χωρίς λόγο!

Αχαΐα: «Πετάει» το λάδι, «πετάνε» και τα...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η μείωση στην παραγωγή της ελιάς και τα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες

Το ελαιόλαδο πωλείται ακριβότερα από ποτέ και στην Αχαΐα, λόγω της χαμηλής παραγωγής, με την ακαρπία να ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσουν και τα υψηλά μεροκάματα των εργατών.

Ο πρόεδρος των αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, μιλώντας στο thebest.gr, για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, εξηγεί: «Τα μεροκάματα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κυμαίνονται από 50 έως 70 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση σχεδόν 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά που ήταν 40 με 50 ευρώ και όλα αυτά μάλιστα χωρίς να υπάρχει λόγος. Το ότι έχει αυξηθεί η τιμή του λαδιού, δεν έχει καμία σχέση με το να αυξηθεί το μεροκάματο, ίσα ίσα που η παραγωγή είναι μειωμένη. Επίσης, δεν υπάρχει στην παρούσα φάση πρόβλημα έλλειψης εργατών για να δικαιολογείται αυτή η αύξηση».

Σε ό, τι αφορά την ακαρπία που υπάρχει στα ελαιόδεντρα, επισημαίνει: «Η παραγωγή της ελιάς, είναι μειωμένη κατά 70% στην περιοχή μας, σε σχέση με πέρυσι. Είναι μια προβληματική χρονιά για όλη τη χώρα. Η ακαρπία προήλθε από τη διαφορά των θερμοκρασιών την Άνοιξη. Μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι ότι υπάρχει λάδι και το πουλάμε ακριβά, δεν υπάρχει λάδι.  Εάν κάποιος παραγωγός, πέρυσι έβγαλε 4 τόνους λάδι και φέτος βγάζει 500 κιλά και από αυτά τα 300 πρέπει να τα κρατήσει για το σπίτι του, τι να πουλήσει, 200 κιλά; Ποιο είναι το όφελος; Ο τενεκές (17 λίτρα), αυτή τη στιγμή πωλείται γύρω στα 150 ευρώ»

Τι ζητάνε οι αγρότες για τις φετινές ζημιές;  «Τον παραγωγό, με τις συνθήκες αυτές, θα έπρεπε να το αποζημιώνουν για ακαρπία, αντί να λένε ότι είναι ακριβό το ελαιόλαδο. Ο παραγωγός δεν έχει να πουλήσει λάδι και υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή. Θα έπρεπε, να είχε προβλέψει το κράτος, αφού πρόκειται για φαινόμενο που το γνωρίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, να είχε διεκδικήσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν μπορεί να έχει κανονισμούς της δεκαετίας του ’80, δηλαδή δεν αποζημιώνω λόγω αυξομείωσης της θερμοκρασίας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις