Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός: Προσοχή το Σάββατο, έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες και καταιγίδες

Καιρός: Προσοχή το Σάββατο, έρχονται θυε...

Η αλλαγή του καιρού

Την προσοχή επέστησε για το Σάββατο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου σημειώνοντας ότι οι νοτιάδες θα φτάσουν σε κάποιες περιοχές στα ορεινά ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα, σε βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και τα ΒΔ τμήματά της θα φτάσουν οι μπόρες τα μεσάνυχτα.

 Από το πρωί του Σαββάτου, η κακοκαιρία θα παραμείνει στα κεντρικά και ΒΔ τμήματα της Ελλάδας και όσο πιο ορεινά θα έχουμε και μεγαλύτερη ένταση. Βροχές θα έχουμε επίσης στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια της Πελοποννήσου, της Στερεάς, αλλά και η Θεσσαλία.

Από το μεσημέρι και μετά στα δυτικά ο καιρός θα ανοίξει, αλλά στα κεντρικά ορεινά θα παραμείνουν οι τοπικές βροχές. Ομως τα φαινόμενα θα ενταθούν στα ΒΑ της χώρας όπως στη Θράκη και στο Θρακικό.

Το βράδυ του Σαββάτου τα περισσότερα φαινόμενα θα παραμείνουν στα ανατολικά νησιωτικά. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 26 βαθμούς στα κεντρικά, τους 21 στα βόρεια και τους 32 στα νότια. Στα ανατολικά νησιωτικά η θερμοκρασία μέχρι 26-27 βαθμούς και στα δυτικά στους 20 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε από το πρωί του Σαββάτου συννεφιές και θολούρα και προς το μεσημέρι θα έχουμε τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία από 20 έως 27 βαθμούς και οι άνεμοι νότιοι έως 9 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες ίσως και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 16 έως 22 βαθμούς.

Την Ελλάδα πλησιάζει η κακοκαιρία Κιαράν που πλήττει την Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με το meteo.gr που προβλέπει αλλαγή του καιρού από σήμερα με χαλαζοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Οι ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά. Την Κυριακή εκτιμάται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση

Ειδικότερα σύμφωνα με προγνωστικά δεδομένα για την κακοκαιρία Κιαράν, τις απογευματινές ώρες τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στα Βόρεια Επτάνησα, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, και κατά τόπους στα υπόλοιπα Επτάνησα, και τη Δυτική Στερεά.

 Τοπικές βροχές μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν επίσης στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων στη βορειοδυτική χώρα και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Παράλληλα, οι άνεμοι που θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο στα επίπεδα των 5-6 μποφόρ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων. Από το βράδυ του Σαββάτου προβλέπεται βελτίωση του καιρού.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και μόνο στην Ήπειρο και τα ορεινά της Πίνδου προβλέπονται λίγες βροχοπτώσεις και πιθανόν οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις άνω των 2.000 μ υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Προειδοποίηση Καλλιάνου για ισχυρές καταιγίδες
Στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου» για την κακοκαιρία του Σαββάτου αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος. Με ανάρτησή του στο facebook προσδιορίζει με SOS τις περιοχές που είναι τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η Δυτική Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά, η Κεντροδυτική Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Αναλυτικά η ανάρτηση Καλλιάνου:

Νεότερα για την κακοκαιρία του Σαββάτου

Στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται οι περιοχές "Υψηλού Κινδύνου". Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Περιοχές με το εικονίδιο sos

Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

Περιοχές με το εικονίδιο προσοχή

Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία.

Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Περιοχές με το εικονίδιο καταιγίδα

Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία.

Ειναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές "Υψηλού Κινδύνου", υπάρχει η μικρη έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες. Καλό θα ήταν να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων. Ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις