Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φωτήλας:«Νέο Σύστημα Επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητά τους και λοιπές διατάξεις»

Φωτήλας:«Νέο Σύστημα Επιλογής διοικήσεων...

O βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ τοποθετήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας τοποθετήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο Σύστημα Επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητά τους και λοιπές διατάξεις» και αναφέρθηκε στους στόχους του νομοσχεδίου αναφορικά με την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου.

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του:

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο Σύστημα Επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητά τους και λοιπές διατάξεις», η Κυβέρνηση προχωρά σε  ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής για την διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου κάτι που αφορά πάνω από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών. Διευθυντών και εντεταλμένων συμβούλων και της αξιολόγησης αυτών.

Ο κ. Φωτήλας αρχικά αναφέρθηκε στο ν/σ το οποίο  αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση δεδομένου ότι στο μέρος της επιλογής η διαδικασία ουσιαστικά μπαίνει υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θεσμοθετούνται επιπλέον φίλτρα αξιολόγησης, αντικειμενικότητας και διαφάνειας  όπως το τεστ δεξιοτήτων, οι αυξημένες απαιτήσεις και τα αυστηρά ελάχιστα προσόντα. Επιπλέον εισάγονται συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων και τέλος με τον εξ ορθολογισμό των διαδικασιών.

Στο μέρος της αξιολόγησης το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες και ποιοτικούς στόχους καθώς επίσης και συμβόλαια απόδοσης τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Φωτήλας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κάνει ένα ακόμα βήμα για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού προτύπου διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι ένα σύστημα διοίκησης, το οποίο λαμβάνει υπόψιν του τις πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής μας και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Είναι ένα νομοσχέδιο πέρα από κόμματα και χρώματα, ένα νομοσχέδιο που στον πυρήνα του έχει τον πολίτη και αποσκοπεί σε διοικήσεις υψηλότερης ποιότητας με περισσότερες δυνατότητες. Λέξεις κλειδιά του νομοσχεδίου είναι η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και ο πολίτης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα εξαιρετικά χρήσιμο και συνάμα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο στη δημόσια διοίκηση. Ένα νομοσχέδιο που μέχρι σήμερα δεν το είχαμε ξαναδεί στη Βουλή και αποτελεί τομή στο μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησή μας.

Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνθηκε ούτε λοξοκοίταξε από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται αυτός ο τόπος. Και όλα αυτά υπό αντίξοες συνθήκες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλο το υπουργείο Εσωτερικών και την υπουργό μας για το παρόν νομοσχέδιο αναφορικά με την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου.

Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο όρος αξιολόγηση σχεδόν πάντα όταν αναφέρεται ενέχει μπόλικη πολιτική καχυποψία. Η αξιολόγηση αν μη τι άλλο, το βλέπετε και εσείς στην καθημερινότητά σας, αποτελεί βασικό συστατικό σε όλες τις συζητήσεις από το καφενείο μέχρι και το βραδινό οικογενειακό μας τραπέζι.

Την ίδια στιγμή θα ήθελα να σας θυμίσω ότι κόμματα και παρατάξεις δημιουργήθηκαν στο όνομα της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης. Λίγοι όμως έκαναν πράξη τα όσα υποσχέθηκαν, και όσοι πάλεψαν για την αξιοκρατία ή την αξιολόγηση λοιδορήθηκαν και ξεχάστηκαν.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτή τη συζήτηση και εισάγει το παρόν νομοσχέδιο ξεκινώντας τη συζήτηση περί αξιολόγησης και αξιοκρατίας από τον ίδιο της τον εαυτό. Προωθεί δομικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου τομέα με μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και όχι με μία ολίγον ή παρολίγον μεταρρύθμιση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε κάποια από τα άρθρα κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης δυσαρεστούνται. Αυτό με κάνει ακόμα πιο αισιόδοξο ακόμα πιο ικανοποιημένο γιατί τώρα είμαι βέβαιος ότι το Υπ. Εσωτερικόν εισάγει μία ακόμα μεταρρύθμιση.

 

Επί του νομοσχεδίου τώρα,

 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται ένα νέο, ευέλικτο και πιο αντικειμενικό σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. Συζητάμε δηλαδή για την επιλογή προσώπων σε πάνω από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών διοικητών κ.α.

Ο λόγος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ, είναι αφενός για να ανατρέψουμε αναχρονιστικές αντιλήψεις παλαιότερων νομοθετικών πρωτοβουλιών και να βάλουμε την αξιοκρατία ψηλά στην ατζέντα του ελληνικού δημοσίου.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση ώστε η τελική επιλογή να γίνεται από μία σειρά προσώπων με αυξημένα προσόντα και ικανότητες, να ενισχύσουμε όχι μόνο στο στενό δημόσιο την έννοια της αξιοκρατίας αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και τέλος να γίνεται αξιολόγηση των διοικήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται όταν η αξιολόγηση είναι θετική ή αρνητική.

Στο μέρος της επιλογής της διοίκησης αρχικά να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία μπαίνει στην εποπτεία του ΑΣΕΠ ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ομαδοποίηση των φορέων και προβλέπεται ξεχωριστή διαδικασία ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η γραπτή δοκιμασία με ηλεκτρονικό τρόπο προκειμένου να πιστοποιούνται τα προσόντα των υποψηφίων και η δοκιμασία αυτή θα διενεργείται από τον ΑΣΕΠ σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον θα υπάρχει μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας των επιλέξιμων υποψηφίων με προσαύξηση της βαθμολογίας της γραπτής δοκιμασίας. Ακολουθεί δομημένη συνέντευξη από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών για να καταλήξει στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους και από αυτούς τους η επιλογή του ενός από τον αρμόδιο Υπουργό.

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι η είσοδος στην διαδικασία επιλογής του τεστ ικανοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό επέρχεται ισορροπία μεταξύ των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων όπως για παράδειγμα της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων ή της ανάλυσης πληροφοριών όπου τα μόρια δεν μπορούν να περιγράψουν την ικανότητα ή μη του υποψηφίου. Βέβαια η διαδικασία να σημειώσουμε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη αφού υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό που χρησιμοποιείται ευρέως.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι με την προτεινόμενη διαδικασία επιλογής δίνεται η δυνατότητα συγκρότησης πολλαπλών Επιτροπών Επιλογής Στελεχών, των οποίων οι πρόεδροι προέρχονται από τον ΑΣΕΠ. Επιπλέον, ομαδοποιούνται οι προκηρύξεις έτσι αντί να βγαίνουν ξεχωριστά για κάθε ένα νοσοκομείο θα βγει μία ενιαία προκήρυξη και αυτό οδηγεί σε οικονομία κλίμακας. Τέλος να πούμε ότι μόνο οι 7 επικρατέστεροι καλούνται για συνέντευξη και όχι όλοι οι υποψήφιοι κάτι που εξοικονομεί στη διαδικασία χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό να είσαστε σίγουροι κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης ότι δεν θα μας τύχη κάποιος ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ για διοικητής νοσοκομείου. Προφανώς δεν έχω θέμα με τους ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ είναι συμπολίτες μας που προσφέρουν μέσα στην κοινωνία αλλά όπως και να το κάνουμε άλλο να αλλάζεις λάστιχα, άλλο να αλλάζεις «βαλβίδες» και άλλο πράγμα να επιτυγχάνεις στόχους και να διοικείς.

Θέλουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να προωθήσουμε την αξιοκρατία και αυτό ακριβώς επιτυγχάνουμε με το παρόν νομοσχέδιο. Βάζουμε πρόσθετα φίλτρα αντικειμενικότητας για να λαμβάνουν οι πολίτες τις υπηρεσίες που τους αξίζουν.

Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αφήσουμε και τις διοικήσεις των φορέων του δημοσίου και στην τύχη τους με εκλογή ας πούμε από το προσωπικό τους όπως πρότεινε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

Ας σοβαρευτούμε τώρα.

 

Θα ήθελα να σταθώ και στην σημαντική μεταρρύθμιση που γίνεται με την αξιολόγηση των διοικήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση πλέον διέπετε από διαφάνεια δεδομένου ότι συγκροτούνται συγκεκριμένα σχέδια δράσης για κάθε οργανισμό τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων, ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης.

Επιπλέον οι διοικήσεις των φορέων υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης και κάθε χρόνο αξιολογούνται επί συγκεκριμένων δράσεων και έργων.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το παρόν νομοσχέδιο είναι πέρα από κόμματα και χρώματα, ένα νομοσχέδιο που στον πυρήνα του έχει τον πολίτη και αποσκοπεί σε διοικήσεις υψηλότερης ποιότητας με περισσότερες δυνατότητες. Λέξεις κλειδιά του νομοσχεδίου είναι η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και ο πολίτης.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους υπερψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις