Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Απόδραση στο καταπράσινο Μεγάλο Xωριό Ευρυτανίας

Απόδραση στο καταπράσινο Μεγάλο Xωριό Ευρυτανίας

Εκεί που η φύση συναντά την παράδοση

Εάν ψάχνετε τον επόμενό σας προορισμό για να πάρετε μερικές ανάσες χαλάρωσης γεμίζοντας παράλληλα τις μπαταρίες σας για την απαιτητική καθημερινότητα που σας περιμένει πίσω στην πόλη, το «διαμαντάκι» της Ευρυτανίας είναι εδώ και περιμένει να σας εντυπωσιάσει με το κάλλος του.

 Ο λόγος για το Μεγάλο Χωριό - επίσημα Μέγα Χωρίον.

 Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά σε ολόκληρο τον νομό το οποίο έχει την τιμητική του κάθε φθινόπωρο, με φυσιολάτρες από κάθε γωνιά της Ελλάδας να φτάνουν για το απολαύσουν από κοντά.

Το Μεγάλο Χωριό θεωρείται κορυφαία επιλογή για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση, καθώς το πράσινο πρωταγωνιστεί και η απλότητα σε συνδυασμό με τη μοναδική θέα καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν ακόμα κι εκείνους που… δεν είχαν συγκινηθεί από τις φωτογραφίες του χωριού-όνειρο στα social media.

 Οι περισσότεροι, μάλιστα, επισκέπτονται το Μεγάλο Χωριό συνδυαστικά με το γειτονικό Καρπενήσι, γι’ αυτό αν η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας είναι στα άμεσα σχέδιά σας, μην παραλείψετε να πείτε το «ναι» στον τόσο ξεχωριστό αυτόν προορισμό.

Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος, στοιχείο που του προσδίδει μια ανεπανάληπτη γοητεία. Εκείνο που επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι η αρχιτεκτονική της περιοχής, αφού το στοιχείο που επικρατεί είναι η πέτρα. Τα κτίρια που τηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι χτισμένα από πέτρα ενώ και τα σοκάκια του χωριού είναι λίθινα.

Όπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της ελληνικής επαρχίας, έτσι και στο Μεγάλο Χωριό, σημείο αναφοράς αποτελεί η κεντρική πλατεία. Εκεί στέκει επιβλητικός ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, ενώ η απέραντη θέα προς τον ποταμό Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα σίγουρα δε μπορεί να μη σας τραβήξει την προσοχή.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Πόλο έλξης για τους παραθεριστές αποτελεί αναμφίβολα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν πληθώρα εκκλησιαστικών κειμηλίων, κομματιών λαϊκής τέχνης, τοπικών παραδοσιακών ενδυμασιών και χειροποίητων κεντημάτων αλλά και εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Μονή Προυσού

Η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας είναι επίσης γνωστή για τα ξωκλήσια της. Κοντά στο Μεγάλο Χωριό, βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά  εξ αυτών, όπως λόγου χάρη η ιστορική Ιερά Μονή Προυσού σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων, μέσα στην οποία υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας.

Η συγκεκριμένη μονή -όπως άλλωστε τα περισσότερα ελληνικά μοναστήρια- είναι σμιλεμένη σε έναν κατακόρυφο, κάθετο βράχο.

Το θέαμα είναι μοναδικό και σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όποιου έχει την τύχη να το αντικρίσει…

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life