Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θ. Ξυλιάς: Ο μακροβιότερος εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος στην Πάτρα συγκρίνει το τότε (1998) και το τώρα

Θ. Ξυλιάς: Ο μακροβιότερος εν ενεργεία δ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τα πρόσωπα, που θεωρεί εμβληματικά, στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης

Ο Θόδωρος Ξυλιάς είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, στην Πάτρα, με συμμετοχή στα κοινά 25 χρόνια περίπου.

Ο κ. Ξυλιάς εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1998, με την παράταξη του τότε Δημάρχου Ευάγγελου Φλωράτου και συνεχίζει να υπηρετεί την πόλη με την εκλογή του στις 8 Οκτωβρίου με την παράταξη του Κώστα Σβόλη.

Μιλώντας στο thebest.gr o κ. Ξυλιάς, απαντά στο ερώτημα, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δημοτικά συμβούλια των περασμένων χρόνων και στα σημερινά. «Η κατάσταση τότε ήταν πολύ διαφορετική και λόγω της παρουσίας ανθρώπων όπως ήταν ο Παναγιώτης Κοσιώνης, ο Ανδρέας Καράβολας ως επικεφαλής των παρατάξεων. Υπήρχε ένα κύρος, υπήρχαν πρόσωπα εμβληματικά, όσο και να ήταν απέναντί σου και να διαφωνούσες μαζί τους. Και δεν ήταν μόνο αυτοί, υπήρχαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων που προσέδιδαν το ίδιο, όπως ο Δημήτρης Αϊβαλής, ο Μίμης Βακάλογλου επίσης ιστορικό στέλεχος στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Γιώργος Καλεντζιώτης. Κάποιοι δεν είναι στη ζωή αλλά όσα χρόνια και να περάσουν τους θυμόμαστε για την δράση τους και την παρουσία τους, στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θέλω να μειώσω την σημερινή σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου αλλά θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τα πρόσωπα αυτά. Προσωπικά, έχω πάρει πράγματα από αυτούς και ας μην ήταν της δικής μου παράταξης. Τα θυμάμαι και τα ακολουθώ. Όσο και να είσαι πολιτικά τοποθετημένος, τα προβλήματα και η λειτουργία μιας πόλης, πρέπει να τα βλέπουμε στην πραγματική τους διάσταση και να τα αντιμετωπίζουμε από κοινού. Δεν μας ψήφισαν οι πολίτες για να υπερασπιστούμε πολιτικά την ιδεολογία μας, μας ψήφισαν για να υπερασπιστούμε την πόλη και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της. Να συνεργαζόμαστε και να συζητάμε».

Σε ό, τι αφορά την θεματολογία στα δημοτικά συμβούλια, ο κ. Ξυλιάς, επισημαίνει ότι επίσης υπήρχαν διαφορές και εξηγεί: «Σήμερα έχουν προστεθεί πολλές αρμοδιότητες στο συμβούλιο λόγω των αρμοδιοτήτων που έχει δώσει το κράτος. Τα θέματα πάνω κάτω ήταν της ίδιας μορφής.  Σήμερα ο β’ βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έλεγα ότι παίζει εποπτικό ρόλο και όχι ρόλο στη βάση των προβλημάτων που έχει μια πόλη. Η Περιφέρεια σήμερα διαχειρίζεται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με βάση τα έργα που κάνουν οι Δήμοι. Έτσι, οι αρμοδιότητες στο α’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ περισσότερες και με περισσότερα προβλήματα γιατί αυτές που έχει δώσει το κράτος, θα πρέπει να τις συνοδεύει και με τους ανάλογους πόρους, που τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, μειώθηκαν, γεγονός που δυσκολεύει την λειτουργία των Δήμων».  

Πώς βλέπει ο Θόδωρος Ξυλιάς, την εξέλιξη της Πάτρας, μέσα στα χρόνια; «Η πόλη σε βασικές υποδομές και σε έργα που πρέπει να γίνουν, έχει μείνει πίσω, ωστόσο, πρέπει να πω ότι καμία δημοτική αρχή που πέρασε, δεν άφησε καμένη γη, κάτι άφησε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε κανένα έργο τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι οι βασικές υποδομές. Τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στην Πάτρα και διαχρονικά δεν τα αντιμετώπισε κανένας, είναι οι βασικές υποδομές, όπως το κυκλοφοριακό,  το σχέδιο πόλης, η αποχέτευση, η ύδρευση.  Στην Πάτρα χρειάζεται να γίνει η Μαρίνα για να υπάρξει ανάπτυξη, να αναβαθμιστεί το Καρναβάλι που λιμνάζει, για να προσελκύσει κόσμο όχι μόνο το τελευταίο τριήμερο. Επίσης, έχουμε μεγάλη παράδοση με τον Άγιο Ανδρέα για να κινηθεί προς την πόλη ο θρησκευτικός τουρισμός. Όλα αυτά αλλά και άλλα, με βάση τα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα, πέρα από τις περικοπές που έχουν γίνει και που λέει η σημερινή δημοτική αρχή, θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε διαχρονικά από το κράτος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Στη συγκυρία που βρισκόμαστε θα πρέπει να διεκδικήσουμε ό,τι δυνατό υπάρχει. Η σημερινή δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιεί χρήματα από το ΕΣΠΑ μετά από την πρώτη της θητεία». 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι και ο Νίκος Τζανάκος είναι  επισης από τους μακροβιότερους, δημοτικούς συμβούλους της Πάτρας, ωστόσο δεν κατέβηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και δεν είναι πλέον εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις