Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΠΑΣΚΕΤ

/

Ο «Ξανθός» που έκανε το μπάσκετ πλουσιότερο και το άφησε φτωχότερο

Ο «Ξανθός» που έκανε το μπάσκετ πλουσιότ...

Δείτε βιντεο

Το ελληνικό μπάσκετ από σήμερα είναι φτωχότερο, από αυτόν που το έκανε… πλουσιότερο!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή, όχι όμως και από τις καρδιές των φίλων του Άρη, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, αλλά και όλων των φιλάθλων. Από εκεί, άλλωστε δεν θα φύγει ποτέ, γιατί οι θρύλοι δεν πεθαίνουν, μένουν για πάντα ζωντανοί…

Όλο το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, του «Ξανθού», του παίκτη και προπονητή και ενός από αυτούς που καθόρισαν το άθλημα στην Ελλάδα και έκαναν πολλούς να το αγαπήσουν.

 Μαζί με τον Γκάλη και τον Γιαννάκη στον Άρη, τον Φασούλα και τον Τζόνσον στον Ολυμπιακό, τον Πρέλεβιτς και τον Άντερσον στην ΑΕΚ και πολλούς άλλους – ένα άρθρο θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο μόνο σε όσους παίκτες πέρασαν από τον πάγκο του – ο Γιάννης Ιωαννίδης δημιούργησε μύθους, θρύλους και στιγμές μπασκετικής ευφορίας.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, όπως και απλοί καθημερινοί πολίτες, απηύθυναν τα συλλυπητήριά τους και αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Η ζωή του και η καριέρα του
Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη στη θέση του πλέι μέικερ, μέχρι να καθοδηγήσει από το πόστο του προπονητή τους κιτρινόμαυρους σε συνεχόμενες επιτυχίες.

Διαβάστε στο sportin.gr

Ήταν, επίσης, πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είχε εργαστεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» στη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Του έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Νικολά Σαρκοζί.

Ο πιο επιτυχημένος Έλληνας προπονητής
Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας του, ο Γιάννης Ιωαννίδης «σήκωσε» 12 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα ενώ έχει παρουσίες και σε Final Four της Ευρωλίγκας.

Παραμένει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, έχοντας έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

Γι’ αυτό είναι ο άνθρωπος με μια από τις πιο σημαντικές σφραγίδες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, γιατί έκανε τις Πέμπτες των φιλάθλων ξεχωριστές και γιατί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και τη μπασκετική ευφυία του «έγιναν όλοι Άρης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports