Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βασίλης Μάρκου: Θέλω να προσφέρω με τις γνώσεις μου και την έγνοια που έχω για την πόλη μας

Βασίλης Μάρκου: Θέλω να προσφέρω με τις ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι υποψήφιος στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Πατρέων, Βασίλη Αϊβαλή, επικεφαλής της παράταξης Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι

Ο Βασίλης Μάρκου ασκεί τη δικηγορία στην Πάτρα από το 2014 ωστόσο δεν σταμάτησε να ερευνά μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις θεματικές ευρύτερων ενδιαφερόντων, κυρίως φιλοσοφικού περιεχομένου.  Κάπως έτσι ολοκλήρωσε το προπτυχιακό τμήμα της Φιλοσοφίας στην Πάτρα το 2021, ενώ το ίδιο έτος ξεκίνησε το διατμηματικό (Νομική, Ιατρική) μεταπτυχιακό στην «Βιοηθική» του Πανεπιστημίου της Θράκης, εξ’ αποστάσεως λόγω της πανδημίας, στο οποίο είναι τελειόφοιτος.

Στράφηκε στην έρευνα και την ενασχόληση με τον νομικό φεμινισμό ενώ αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Εριφύλη», αισιοδοξώντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης άνισων μερών στις σχέσεις, στον γάμο και στην εργασία, μέσα από τη νομική υποστήριξη των συμμετεχουσών/συμμετεχόντων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφάσισε να είναι υποψήφιος στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Πατρέων, Βασίλη Αϊβαλή, επικεφαλής της παράταξης Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι.

Λίγο πριν την κάλπη, μίλησε στο thebest.gr για την απόφαση του να κατέβει στις εκλογές, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πάτρα αλλά και για το «Κέντρο Εριφύλη».

 

Είναι ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να αλλάξουμε το μοντέλο του πολιτικού προσωπικού που έχουμε συνηθίσει

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Θα ήθελα ο Δήμος μας να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη γνώμη των πολιτών για τα επιμέρους προβλήματα που  μας αφορούν, σε μια λογική άσκησης πολιτικής «από τα κάτω».

Δυστυχώς, όμως η δημόσια διαβούλευση δεν βρίσκεται καν στην κουλτούρα μας ακόμα, πόσο μάλλον να έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Επομένως, αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Αποφάσισα να προσπαθήσω να ανέβω το βουνό που λέγεται εκλογές για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Να προσφέρω με τις γνώσεις μου και την έγνοια που έχω για την πόλη μας σε επίπεδο διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Μετά από τις απανωτές οικονομικές κρίσεις οι πολίτες θέλουν περισσότερο από ποτέ χειροπιαστά παραδείγματα… Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Είναι ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να αλλάξουμε το μοντέλο του πολιτικού προσωπικού που έχουμε συνηθίσει. Χρειαζόμαστε συμβούλους με υψηλή κατάρτιση και κοινωνική ευαισθησία, ώστε να απομακρυνθούμε από το μοτίβο του «Μαυρογιαλούρου» που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα κοινά. Όλη μου την επαγγελματική πορεία ως δικηγόρος ασχολούμαι με το καθήκον εξεύρεσης λύσεων σε καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μου. Έχω για παράδειγμα, συγκεκριμένη νομικά πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων με δίκαιο για τους εργαζόμενους και δημοσιονομικά ωφέλιμο για τον Δήμο τρόπο. Σε αυτό συμβάλλει η σημαντική εμπειρία που είχα από την υποστήριξη στο κοινοβουλευτικό έργο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρού και πατέρα μου Κώστα Μάρκου, όπου ήρθα σε λεπτομερή επαφή με τα προβλήματα του τόπου μας.

Φυσικά, η όποια συμβολή μου θα έχει ως γνώμονα αυτό που υπηρετώ τόσα χρόνια μέσα από την δουλειά μου, αλλά και την κοινωνική μου παρουσία, δηλαδή την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ενδιαφέρον μου αυτό ανέβηκε σε επίπεδο προσφοράς, όταν ξεκίνησε η συμμετοχή μου στην ίδρυση και στην ανάπτυξη ενός Οργανισμού με κοινωνικό αντίκτυπο, το «Κέντρο Εριφύλη». Το Κέντρο μας μετράει πλέον δύο χρόνια ενεργούς δράσης στην πόλη μας και μέσα από την ενασχόλησή μου με έναν τέτοιο οργανισμό απέκτησα χρήσιμη τεχνογνωσία για την άντληση χρηματοδοτικών πόρων, που μπορούν να ανακουφίσουν όσες και όσους το έχουν ανάγκη και στην πόλη της Πάτρας.

Η ισότητα δεν αρκεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή σε μια λεκτική διατύπωση στο Σύνταγμα, χρειάζονται επίμονες προσπάθειες και «φρέσκες» καθημερινές πολιτικές

Ποια θεωρείτε ότι είναι η κατάσταση στην πόλη μας;

Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ζει στην φτώχεια ή στην ακραία φτώχεια. Γνωρίζω με τα ίδια μου τα μάτια αυτήν την κατάσταση, καθώς αφενός για να μπορέσω να στήσω και να αναπτύξω το δικηγορικό μου γραφείο πέρασα μεγάλες δυσκολίες, αφετέρου από τις υποθέσεις που αναλαμβάνω (δανειολήπτες, ανακοπές σε πλειστηριασμούς, υποθέσεις υπέρμετρων χρεώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.) ανοίγω με λεπτομέρεια τους φακέλους της ανέχειας και της  ταλαιπωρίας του πατρινού νοικοκυριού.  

Δυστυχώς, το λιμάνι της Πάτρας δεν έγινε ποτέ εμπορικό. Ακόμα στερούμαστε σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και φυσικού αερίου σε ένα μεγάλο βαθμό επειδή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αρνείται να συνεργαστεί με τον οποιοδήποτε πλην του ΚΚΕ, δυσκολεύοντας τον συντονισμό του κράτους, της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά έχουν κοστίσει στην πόλη μας, καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής, καθιστώντας την Πάτρα μη ελκυστική για επενδύσεις. Σημαντικά βήματα για να έχει κοινωνικό πρόσημο ο Δήμος στο μέλλον, είναι για η χαρτογράφηση των αναγκών των συμπολιτών μας, η γνωριμία του Δήμου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με παραγωγικό τρόπο και η σύνταξη χρηματοδοτικών προτάσεων μέσα από συνέργειες εντός και εκτός Ελλάδας, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο και όχι πρόχειρα και αποσπασματικά.

 

 

Μιλήστε για τον Οργανισμό στον οποίο συμμετέχετε…

Το «Κέντρο Εριφύλη» είναι ένας Οργανισμός που αποσκοπεί στην εξάλειψη της κακοποίησης και την συμβολή στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην κοινότητα. Αντλούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθούμε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ανάπτυξη στρατηγικών, χαρτογράφηση αναγκών, ανάπτυξη δομών και εργαλείων, με κοινωνική καινοτομία, εκδηλώσεις, εργαστήρια ενδυνάμωσης κ.α.  Καθώς η ισότητα δεν αρκεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή σε μια λεκτική διατύπωση στο Σύνταγμα, χρειάζονται επίμονες προσπάθειες και «φρέσκες» καθημερινές πολιτικές, ώστε όλες και όλοι να επωφελούνται εξίσου από όλες τις δραστηριότητες της τοπικής διακυβέρνησης, και να μη διαιωνίζεται η ανισότητα. Περισσότερα για τη δράση μας μπορεί να δει κανείς στο erifyli.org.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις