Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα-Σερέτης: Αυτή είναι η αιτία της κεραυνικής δραστηριότητας

ΦΩΤΟ: Νεκτάριος Γιαννούλης

ΦΩΤΟ: Νεκτάριος Γιαννούλης

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τα μέγιστα ύψη βροχής στην Πάτρα

Η κακοκαιρία «Elias» πλήττει τα τελευταία 24ωρα την χώρα μας με κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Συνέχισή τους αναμένεται μέχρι και αύριο Πέμπτη με έμφαση στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά και σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου πελάγους. Σε ύφεση η κακοκαιρία στην δυτική επικράτεια της χώρας, με τα φαινόμενα να παραμένουν μεν, λαμβάνοντας πιο τοπικό και εξασθενημένο χαρακτήρα δε» αναφέρει σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, έχουν καταγραφεί έως τώρα πάνω από 200 χιλιοστά βροχής από την αρχή της σημερινής ημέρας.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στην Αχαΐα

«Όσον αφορά την Αχαΐα, με ιδιαίτερη σφοδρότητα επλήγη την Δευτέρα το ανατολικό τμήμα της και κυρίως η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας με ύψη βροχόπτωσης που άγγιξαν τα 50 χιλιοστά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας, συνοδεία χαλαζιού αρκετά μεγάλης διαμέτρου, το οποίο προκάλεσε πληθώρα υλικών ζημιών» επισημαίνει ο κ. Σερέτης.

«Η πόλη της Πάτρας επηρεάστηκε, χθες το απόγευμα-βράδυ και σήμερα νωρίς το πρωί με κατά τόπους ισχυρή βροχόπτωση κατά περιοχές, χωρίς όμως ακρότητες. Βασικό χαρακτηριστικό, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας, ήταν η αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, με εκατοντάδες εκκενώσεις να καταγράφονται μέσα σε διάστημα 3-4 ωρών».

Ποια ήταν η αιτία της κεραυνικής δραστηριότητας; «Αιτία γι’ αυτό η αυξημένη αστάθεια που επικρατεί αυτή την περίοδο του έτους πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές, κυρίως λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μεγάλα ηλεκτρικά φορτία μεταξύ των νεφών και μεταξύ των νεφών και του εδάφους».

Τα μέγιστα ύψη βροχής στην Πάτρα

Σύμφωνα με το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή, τα μέγιστα ύψη βροχής, συνολικά για το τελευταίο 3ήμερο στην Αχαΐα, διαμορφώνονται ως εξής:

Κατά Μ.Ο. το ύψος βροχής στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Πάτρας διαμορφώθηκε στα 35-40mm, με τις ανατολικές, βόρειες και κεντρικές περιοχές της να δέχονται (βλ. πίνακα) τον μεγαλύτερο όγκο νερού, αλλά με τα νότια και δυτικά προάστια να επηρεάζονται σε εμφανώς μικρότερο βαθμό. Σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής και παράκτιας Αχαΐας τα ύψη βροχής είναι σαφώς μικρότερα και κυμάνθηκαν μεταξύ 5 και 25mm.

Η εξέλιξη του καιρού το ερχόμενο διάστημα στην περιοχή

Πιθανότητα πρόσκαιρου περάσματος βροχόπτωσης τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης

Βελτιωμένος καιρός την Πέμπτη με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και την πιθανότητα βροχής να υπάρχει μόνο το μεσημέρι-απόγευμα για τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα του νομού

Την Παρασκευή παρουσιάζεται αυξημένη η πιθανότητα το απόγευμα για ένα πρόσκαιρο κύμα βροχόπτωσης και στην πόλη της Πάτρας

Αρκετά μειωμένη μεν υπαρκτή δε η πιθανότητα παροδικής βροχής για το Σάββατο με τον καιρό να είναι σαφώς βελτιωμένος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αυτής

Με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες φαίνεται πως θα κυλήσουν οι πρώτες 5-6 ημέρες του Οκτωβρίου

Σε όλο το παραπάνω διάστημα οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές θα είναι πλήρως εναρμονισμένες και στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ευρισκόμενες μεταξύ 25 και 28°C

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις