Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Social media: Πανικός με τα χακαρίσματα- Στο «έλεος» των χάκερς μέσω “phishing”- Πώς να προστατευτούμε

Social media: Πανικός με τα χακαρίσματα-...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ένας ειδικός

Εκατομμύρια είναι οι χρήστες του διαδικτύου που έχουν χάσει λογαριασμούς στα social media και βρίσκονται στο «έλεος» των χάκερς που όπως αποδεικνύεται βρήκαν τρόπους να «αχρηστεύουν» μέτρα και συστήματα ασφαλείας βάζοντας «στο χέρι» λογαριασμούς.

Η Microsoft με το Facebook είναι οι πιο συνηθισμένοι στόχοι ενώ θύμα των χάκερς έχει πέσει και η σελίδα του thebest.gr στο facebook από τις 13 Αυγούστου.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σε αυτό το «κύμα» χακαρισμάτων και που στοχεύει πολύτιμους λογαριασμούς στο Facebook είναι το “phishing” είναι η εξής: Όλα ξεκινούν από ένα μήνυμα που δέχεται ο χρήστης είτε στον Messenger είτε στο mail του ότι ο λογαριασμός του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.  Προκειμένου να μην τον χάσει του ζητείται να πατήσει έναν σύνδεσμο. Και κάπως έτσι, αν το κάνει, η αρχή για να αλλάξει χέρια ο λογαριασμός έχει γίνει.  Κάνοντας κλικ στο ενσωματωμένο κουμπί το θύμα μεταφέρεται σε μια σελίδα “phishing” που φιλοξενείται και εμφανίζεται ως μέρος της πλατφόρμας τυχερών παιχνιδιών facebook ("apps.facebook.com"), η οποία προσθέτει περαιτέρω νομιμότητα στην επίθεση και καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή η απάτη. Με βάση δεδομένα, το 1ο εξάμηνο του 2023 το “phishing” αυξήθηκε κατά περισσότερο από 54% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (742,9 εκατ. έναντι 482,2 εκατ.).

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Γιώργος Περισανίδης, Social Media Specialist, «το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά θα με πάρει τηλέφωνο κάποιος φίλος ή πελάτης για να μου αναφέρει ότι η σελίδα του ή το  προφίλ του στο Facebook ή στο Instagram έχει περάσει στα χέρια κάποιου χάκερ και ο ίδιος έχει χάσει τον έλεγχο διαχείρισης! Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις έχει προηγηθεί μήνυμα είτε στο Messenger είτε στο mail του ότι ο λογαριασμός του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και για να μην τον χάσει πρέπει να πατήσει έναν σύνδεσμο!

Τα γραφικά και τα στοιχεία επικοινωνίας που συνοδεύουν την ανάρτηση μοιάζουν όντως υπερβολικά με αυτά της Meta. (π.χ. E-mail της μορφής [email protected] και όχι [email protected] που θα ήταν το επίσημο!) Δυστυχώς τα περιστατικά στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως είναι τόσα πολλά που όποιος κάνει το λάθος να πατήσει τον σύνδεσμο κινδυνεύει να χάσει ακόμα και για πάντα τον λογαριασμό του».

Όπως αναφέρει ο κ. Περισανίδης, «αυτό που προτείνω άμεσα σ΄ όλους είναι να ενεργοποιήσουν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και από τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν να επιλέξουν την πιστοποίηση μέσα από κάποια εφαρμογή. Μια επιπλέον ασφάλεια σου δίνει αν αγοράσεις το σήμα επαλήθευσης στο Facebook ή στο Instagram για το προφίλ ή την σελίδα σου μιας και σ' αυτή την περίπτωση έχεις άμεση δυνατότητα επικοινωνίας σε λίγα λεπτά με πραγματικό υπάλληλο της Meta και όχι με κάποιο bot που έχουν οι υπόλοιποι χρήστες».

 

Προστασία του λογαριασμού Instagram με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (Δείτε εδώ)

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων στο Facebook (Δείτε εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις