Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιές: Αποδεκατισμένη η δασική υπηρεσία της χώρας - Δασολόγος καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις

Φωτιές: Αποδεκατισμένη η δασική υπηρεσία...

Υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία, με αρμοδιότητες "ξένες" από το επιστημονικό της πεδίο και δάση που αφήνονται στην τύχη τους, γιατί δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον, συνθέτουν την κατάσταση της δασοπροστασίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον δασολόγο Γιώργο Καρέτσο

Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πάρνηθα θα ξανά καεί και θα ξανακαεί", δήλωσε μεταξύ άλλων ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος.

"Στην ουσία, η δασική υπηρεσία έχει εκτοπιστεί από τον φυσικό της χώρο. Αρμοδιότητες δικές της έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι στελεχωμένο με το αναλόγο επιστημονικό προσωπικό.

Έτσι βλέπουμε συντηρήσεις δρόμων, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, να μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που δεν έχει τον επιστημονικό ρόλο για το πως θα πρέπει να χαραχτούν είτε να καθαριστούν δρόμοι είτε να αραιωθεί το δάσος είτε να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες" ανέφερε αρχικά ο κ. Καρέτσος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

"Καίγονται τα δάση που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον"
"Τα δάση αυτά που καίγονται περισσότερο συχνά, δηλαδή της χαμηλής υψομετρικά ζώνης, από τα 500 μέτρα και κάτω, συνήθως δεν διαχειρίζονται γιατί δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, είναι δηλαδή εκτός διαχείρισης.

Όχι ότι δεν διαχειρίζονταν στο παρελθόν, ακόμα, ας πούμε, και η ρητινοσυλλογή είναι μια μορφή διαχείρισης, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί παράλληλα και διάφορες άλλες δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνταν μέσα σε αυτές τις δασικές περιοχές, όπως είναι η νομαδική βοσκή", δήλωσε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Καρέστος, "η δασική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό και δεν μπορεί να ασκήσει τον διαχειριστικό της ρόλο".

Σχετικά με τα άμεσα ζητούμενα ενός νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την προστασία των δασών ο δασολόγος τόνισε καταρχάς την ανάγκη στελέχωσης της δασικής υπηρεσίας, γιατί, όπως δήλωσε, "τώρα [σ.σ. η δασική υπηρεσία] ασχολείται με αλλότρια πράγματα, όπως η σύνταξη δασικών χαρτών και τις πράξεις χαρακτηρισμού, που αν αυτό δεν τελειώσει δεν πρόκειται έστω και αυτό το ελάχιστο προσωπικό να ασχοληθεί με άλλες δασικές υποθέσεις".

Χαρακτηριστική της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών στην χώρα μας, είναι η περίπτωση του Δασαρχείου της Πάρνηθας, το οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Καρέτσος, "έχει 1 δασολόγο, 1 τεχνολόγο και 7 δασοφύλακες που έχει να διαχειριστεί μία έκταση γύρω στα 450.000 στρέμματα". "Αντίστοιχα και το Δασαρχείο Καπανδριτίου έχει 1 δασολόγο και ελάχιστο διοικητικό προσωπικό".

Ανάγκη για εργασία των πυροσβεστών στα δάση και τον χειμώνα
Τέλος, σχετικά με την πρόληψη των καταστροφικών πυρκαγιών ο κ. Καρέτσος τόνισε την ανάγκη περισσότερης συμμετοχής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε δασικές επιχειρήσεις και τον χειμώνα.

Ανέφερε συγκεκριμένα, "Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απασχολείται στην καταστολή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν ασχολείται καθόλου με δασικές εργασίες.

Κανονικά με έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας θα έπρεπε όλοι οι δασοπυροσβέστες να ασχολούνται σε δασικές εργασίες που έχουν σχέση με τον καθαρισμό των δασών, με αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμούς, αραιώσεις, ώστε να γνωρίζουν τον χώρο τους και να είναι πιο αποτελεσματικοί τουλάχιστον στην πρώτη προσβολή, που είναι και η πιο σημαντική".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις