Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ουκρανία: Παράταση του στρατιωτικού νόμου – Αναβάλλονται οι βουλευτικές εκλογές

Ουκρανία: Παράταση του στρατιωτικού νόμο...

Τον Μάρτιο του 2024 έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, Πέμπτη 27/07 την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου κατά 90 ημέρες, έως τις 15 Νοεμβρίου, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

 Η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής. Έκτοτε ο νόμος, που απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών, έχει παραταθεί πολλές φορές.

Ο βουλευτής Γιάροσλαβ Ζελέζνιακ δήλωσε μέσω Telegram ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της παράτασης ισχύος στρατιωτικού νόμου σε συνεδρίαση της ουκρανικής Βουλής.

 Εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν εν μέσω στρατιωτικού νόμου. Θα είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εθνική ψηφοφορία αναβάλλεται λόγω πολέμου, αν και η αναβολή ήταν αναμενόμενη.

 Τον Μάρτιο του 2024 έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

 
Απομακρύνεται ο υπουργός Πολιτισμού
 
Παράλληλα, το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο, λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου Ζελένσκι.

«Η παραίτησή μου έγινε δεκτή», είπε ο Τκατσένκο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη βουλή.
 
Ο Ολεξάντρ Τκατσένκο είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για αλόγιστες σπατάλες του υπουργείου Πολιτισμού εν μέσω του πολέμου και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασής του.

Ενδεικτικά, ο Τκατσένκο είχε εγκρίνει κονδύλι 800.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της παραγωγής μιας κωμικής τηλεοπτικής σειράς σχετικά με δύο νέους που πασχίζουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Ο ίδιος είχε υπεραμυνθεί των επιλογών του, υπογραμμίζοντας πως ο πολιτισμός δεν πρέπει να παραμελείται ακόμη και σε περίοδο πολέμου.

 Ο Ολεξάντρ Τκατσένκο, δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2020.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις