Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Μάχη» δίνουν τα εναέρια μέσα μέχρι να δύσει ο ήλιος σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

«Μάχη» δίνουν τα εναέρια μέσα μέχρι να δ...

Αναζωπύρωση στη Σαρωνίδα, η πυρκαγιά διένυσε 12 χλμ σε μόλις δύο ώρες!

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι οποίες κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Σαρωνίδα.

Η αγωνία επικεντρώνεται όσο οι άνεμοι κοπάζουν να μπορέσουν οι εναέριες δυνάμεις να κατασβέσουν όσο μεγαλύτερη έκταση μπορούν καθώς μετά τη δύση του ηλίου θα επιχερούν πλέον μόνο χερσαίες δυνάμεις. Παράλληλα άνοιξε η παλαιά και η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα περί τις 20:30.

Μάλιστα η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά Αττικής έκαψε γη 12 χιλιομέτρων μέσα σε δύο ώρες, προκαλώντας υλικές ζημιές σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή αλλοδαπού, Ρουμάνου συγκεκριμένα, ως ύποπτου για τη φωτιά στον Κουβαρά. Τελικά λίγο πριν τις 20:00 ο εν λόγω άνδρας αφέθηκε ελεύθερος. Τον προσαχθέντα υπέδειξαν ως πιθανό ύποπτο κάτοικοι της περιοχής.

Σημειώνεται πως αύριο ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα (4) και για αυτό η Πυροσβεστική είναι σε γενική επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα και έχει δοθεί εντολή να κλείσουν όλα τα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

Για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Η φωτιά στη Σαρωνίδα

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπίτι-σπίτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό).

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Σαρωνίδα με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη για να την θέσει υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική είχαμε πριν λίγο αναζωπύρωση στις περιοχές Πανόραμα και Ανάβυσσο. Λίγο νωρίτερα, η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς έδειχνε πολύ βελτιωμένη σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής και εκφράζονταν ελπίδες για σύντομη οριοθέτησή της.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις χερσαίες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Η φωτιά στον Κουβαρά

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με χερσαίες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στην επιχείρηση επίσης συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.

Το 112 έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής καλώντας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

 Η φωτιά στο Λουτράκι

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο ενώ θα εξακολουθήσουν ρίψεις τα εναέρια μέχρι τη δύση (9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Για λόγους ασφάλειας διεκόπη νωρίτερα η κυκλοφορία στην εθνική οδό από το ύψος της Κινέτας μέχρι την Κόρινθο και απαγόρευε η διέλευση για όση ώρα διαρκεί η επιχείρηση. Λίγο μετά τις 20:30 αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

Συγκλονιστική μάχη να μην περάσει η φωτιά στ διυλιστήρια

Εν τω μεταξύ, μάχη με τις φλόγες έδιναν νωρίτερα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων που επιχίρησαν στο έδαφος και από αέρος. Από τη φωτιά κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι.

Πλέον οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της περιοχής.

Η φωτιά στο Λαγονήσι

Με νεότερο μήνυμα που εστάλη από το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν το Λαγονήσι προς την Αθήνα και όχι προς παλαιά Φώκαια. Νωρίτερα, όσοι βρίσκονταν σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τους οικισμούς λόγω της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Κουβαρά Αττικής.

Οι κάτοικοι της περιοχής Πέτα κλήθηκαν για εκκένωση προς Κερατέα, ενώ μετά από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά.

Η βοήθεια του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. 

Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά.

Με την προσοχή στραμμένη στους κατοίκους των περιοχών της Νοτιοανατολικής Αττικής τις δύσκολες ώρες που μαίνεται το πύρινο μέτωπο, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό ατόμων από τα σπίτια τους στον Νέο Κουβαρά Αττικής.

Ήταν εκεί για να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή στην μεταφορά ηλικιωμένων, ζώων και ανθρώπων με προβλήματα υγείας που αδυνατούσαν να εγκαταλείψουν μόνοι τα σπίτια τους.


Όπως φαίνεται και στα πλάνα που εξασφαλίστηκαν από την επιχείρηση απεγκλωβισμού, άνδρες της Αστυνομίας βγάζουν από τα σπίτια ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη. Στην μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης που στήθηκε συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας καθώς και Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις