Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επί ποδός οι κάτοικοι του Ανατολικού για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο: Ζητούν ταυτόχρονα οδικές παρεμβάσεις και έργα υποδομών

Πάτρα: Επί ποδός οι κάτοικοι του Ανατολι...
Μαρτάτος Tάκης

Ήδη οι κάτοικοι έχοντας και νομική εκπροσώπηση, έχουν ετοιμάσει αναλυτική επιστολή - αίτηση - επιφύλαξη που το αργότερο έως τη Δευτέρα θα έχουν διαβιβάσει στο Δήμαρχο & τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου

Επιστολή έχουν ετοιμάσει, έχοντας μάλιστα απευθυνθεί σε νομικούς, μόνιμοι κάτοικοι του Ανατολικού Διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων, την οποία και θα διαβιβάσουν το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη, 17 ή 18 Ιουλίου 2023 στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας.

Η επιστολή αφορά στο κρίσιμο θέμα της μεταφοράς και μετεγκατάστασης του Αστυνομικού Μεγάρου σε νέο κτίριο που θα ανεγερθεί εντός του ΚΕΤχ, στην οδό Εγλυκάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, το νέο σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση, το Μεταγωγών και την Τροχαία έχει χωροθετηθεί σε σημείο της έκτασης του ΚΕΤχ όπου ήταν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στα σχολεία επί της οδού Εγλυκάδος και σύμφωνα με επικοινωνία των νομικών που εκπροσωπούν τους μόνιμους κατοίκους, με την εταιρεία που έχει αναλάβει να κάνει το έργο των κτιριακών υποδομών, ο σχεδιασμός λέει ότι θα  ξεκινήσει η ανέγερση σε περίπου 6 με 8 μήνες από σήμερα.

Αυτό που ανησυχεί έντονα τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής των Συνόρων, της Εγλυκάδας και ευρύτερα (μία περιοχή που οικιστικά έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό), είναι αν θα γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις οδικές, κυκλοφοριακές, κ.α. που έχει ανάγκη η περιοχή & που θα είναι απαραίτητες για τη λειτουργικότητα του νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην υπ’ αριθμ 270/22-9-2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, αναφέρεται ρητώς ως προϋπόθεση για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου η ανάγκη να υπάρχει η απαραίτητη πίστωση από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες: «ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα συνταχθούν όλες τις προβλεπόμενες μελέτες (κυκλοφοριακές, πράξεις αναλογισμού, μελέτες διαμόρφωσης οδικού χώρου κλπ) για την άμεση υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων ανάπλασης της περιοχής και αναβάθμισης του μεταφορικού συστήματος με σκοπό την πολεοδομική και περιβαλλοντική αποκατάσταση λόγω της περαιτέρω ανατροπής του ήδη αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί από την αύξηση της κινητικότητας και την προσέλκυση πρόσθετων δραστηριοτήτων ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του Αστυνομικού Μεγάρου που θα είναι ισχυρός πόλος έλξης και παραγωγής μετακινήσεων».

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ανατολικού Διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων συντάσσοντας την επιστολή αυτή που θα αποστείλουν στον Δήμαρχο, εκφράζουν την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, δεν υπάρχει περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη και είναι πολύ πιθανό, να βρεθούν όπως χαρακτηριστικά λένε «με το κάρο μπροστά από το άλογο». Αυτό λοιπόν που ζητούν πέρα από το ενημερώσουν την κοινή γνώμη, είναι ο Δήμος Πατρέων να κινήσει τις διαδικασίες και να πάρει τα προβλεπόμενα χρήματα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να μην χαθεί η ευκαιρία και να διανοιχθούν οι δρόμοι που πρέπει, να γίνουν τα έργα και οι υποδομές που θα αποβούν για το καλό τόσο των υπηρεσιών του Αστυνομικού Μεγάρου όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία μεγάλη οδός (αρτηρία) που να οδηγεί στο σημείο όπου θα ανεγερθεί το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Υπάρχει πχ η οδός Μαραγκοπούλου που περνά από το κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης και ανεβαίνει προς το Γηροκομειό, η οποία στην υπάρχουσα μορφή δεν εξυπηρετεί ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο στενό είναι το σημείο στο κέντρο των Συνόρων όπου ξεκινά η οδός Εγλυκάδος.

Αυτό λοιπό που ζητούν οι κάτοικοι είναι και τα έργα υποδομών να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με την ανέγερση του κυρίου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι υπογραμμίζουν στην επιστολή τους πως «επειδή η περιοχή πέριξ του ΚΕΤΧ αποτελεί μια οικιστική περιοχή με στενούς και αδιέξοδους δρόμους, δίχως δυνατότητες άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης προς τις κύριες οδικές αρτηρίες είτε της εθνικής οδού (μεγάλης περιμετρικής) είτε της Λεωφόρου Βενιζέλου είτε ακόμα και της μικρής περιμετρικής, καθότι ήδη ο κόμβος στη συνοικία “Ταμπάχανα” τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται στα όρια του. Είναι απλή λογική ότι με τα σημερινά δεδομένα θα επηρεαστούν και οδικές αρτηρίες που θα οδηγούν προς το νέο Αστυνομικό Μέγαρο (όπως Γούναρη, Καλαβρύτων, Πατρών – Κλάους, Γερμανού, Μαραγκοπούλου, Εγλυκάδος, Γηροκομείου κ.α.).

Επειδή όμορα ακριβώς με την έκταση του ΚΕΤΧ που προορίζεται για το έργο βρίσκονται 3 σχολικά συγκροτήματα, τα οποία εκτός του γεγονότος ότι φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά καθημερινά δημιουργούν και κυκλοφορική συμφόρηση στους γύρω δρόμους τις ώρες λειτουργίας των σχολείων πέρα από το γεγονός ότι στα προαύλια τους συγκεντρώνονται δεκάδες παιδιά για αναψυχή και μετά το τέλος των μαθημάτων. Αλήθεια πόσο ασφαλές θα είναι να διέρχονται ανά πάσα στιγμή περιπολικά και λεωφορεία της Αστυνομίας με υψηλές ταχύτητες για να ανταποκριθούν σε διάφορα περιστατικά και μάλιστα από την οδό Εγλυκάδος που δεν είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας! Για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους από την γειτνίαση των σχολείων με το τμήμα μεταγωγών!».

Τέλος οι κάτοικοι όπως προείπαμε, ζητούν ο Δήμος να κινηθεί άμεσα καθώς έχει κάθε δικαίωμα να απαιτήσει την άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής και να τα θέσει μάλιστα ως προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του κυρίως έργου. Αντιθέτως όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του Ανατολικού Διαμερίσματος, «μέχρι τώρα ο Δήμος Πατρέων δεν έχει προβάλλει καμία σχετική αξίωση, και όλα μέχρι σήμερα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και εν πολλοίς εν κρυπτώ για ένα έργο που θα επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλη την άνω πόλη της Πάτρας».

Οι μόνιμοι κάτοικοι υπογραμμίζουν πως έχουν έννομο συμφέρον καθότι διαμένουν μόνιμα εκεί και είναι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής & με βάση τα ανωτέρω θέτουν το πρόβλημα υπόψη του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και αιτούνται από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να παρθεί απόφαση.

Με την απόφαση θα καθίσταται σαφές προς όλους του αρμοδίους φορείς και νομικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του έργου, ότι σε περίπτωση που δεν εκτελεστούν οι ομόφωνες σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (270/22-9-2021 και 3/24-1-2022) για τις απαραίτητες μελέτες και τα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, που δεν πιστωθούν τα αντίστοιχα κονδύλια στον Δήμο για τα οποία έχουν δεσμευτεί τα συναρμόδια υπουργεία, ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε έκδοση οικοδομικής αδείας, καθώς και κάθε άλλης σχετικής αδείας, δεν θα προχωρήσει σε πράξεις αναλογισμού και δεν θα επιτρέψει με κάθε μέσο την έναρξη των εργασιών επί του κυρίως έργου.

Επίσης οι κάτοικοι ζητούν να πάρουν θέση επί του θέματος και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στο συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που δικαίως ζητούν και απαιτούν είναι μην μπλοκάρει η άνω πόλη, γιατί αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι ορατός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις