Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Έφη Αχτσιόγλου: Τα τέσσερα μηνύματα για το σήμερα και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ

Έφη Αχτσιόγλου: Τα τέσσερα μηνύματα για ...

Την πορεία μετάβασης από μια δημιουργική αντιπολίτευση σε μια "κυβέρνηση των πολλών" περιέγραψε η υποψήφια για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δώσει η Έφη Αχτσιόγλου το σύνολο της πολιτικής πλατφόρμας με την οποία διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρ'όλα αυτά η δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της σήμερα το μεσημέρι έδωσε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα: Η Έφη Αχτσιόγλου στοχεύει σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα επιδιώξει την άσκηση δημιουργικής αντιπολίτευσης και την έκφραση ενός μεγάλου πλειοψηφικού ρεύματος από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο που θα οδηγήσει το κόμμα στην διακυβέρνηση της χώρας. Όπως επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου «αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».

Στην λογική αυτή η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου έδωσε τέσσερα συγκεκριμένα μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά κυρίως προς την ελληνική κοινωνία.

Με την κοινωνία: Η επιλογή της Έφης Αχτσιόγλου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και να μην ακολουθήσει την λογική της «ανακοίνωσης στα όργανα» συμβολίζει την πεποίθηση της ότι πρώτιστο ζητούμενο είναι η άμεση επανα-γείωση του κόμματος με την κοινωνία. Όπως άλλωστε σημείωσε και στην δήλωσή της «η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία». Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η κοινωνία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τις προσδοκίες της από την πολιτική . Μια θέση που αντικειμενικά συμβάλλει στην «επαναφορά» των πολιτών, άρα και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει την αποχή από την πολιτική και εκλογική διαδικασία.

Ο διευρυμένος ΣΥΡΙΖΑ: Με την σημερινή της δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου έβαλε τέλος στην συζήτηση περί της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χάρτη. Ξεκαθάρισε ότι ως πρόεδρος όχι απλά θα παραμείνει στην αντίληψη ενός κόμματος που απευθύνεται μαζικά στο χώρο που εκτείνεται από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο άλλα προτίθεται να ενισχύσει αυτή την προοπτική. Εκτιμώντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα». Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή της Έφης Αχτσιόγλου αποτέλεσε μία εμφατική απάντηση σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως την πλευρά Σπίρτζη- Παππά)  που παρουσιάζουν την υποψηφιότητά της ως «περιχαράκωση» του κόμματος σε μικρά πολιτικά ακροατήρια.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ: Όσον αφορά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ στην δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα». Με την φράση αυτή η Έφη Αχτσιόγλου ουσιαστικά περιέγραψε την αναγκαιότητα να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τεχνοκρατικά και «επαγγελματικά» χαρακτηριστικά του στο τρόπο που θα ασκεί πολιτική. Αντιλαμβανόμενη το κόμμα ώς «όχημα» προκειμένου να εκφραστεί η κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία. Μάλιστα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ομογενοποίηση του κόμματος εκτιμώντας πως προκειμένου να γίνει «το επόμενο βήμα» πρέπει να ξεπεραστούν οι προελεύσεις των μελών και στελεχών (είτε προέρχονται από τους διάφορους χώρους της αριστεράς, είτε από το κέντρο) προκειμένου να υπάρξει μία νέα ποιότητα. Ενδεικτική ήταν η φράση της σχετικά με το ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει «με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε  να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση».  Σχετικά με τις εσωκομματικές τάσεις η Έφη Αχτσιόγλου δεν αντιτίθεται στην λειτουργία τους υπό την προϋπόθεση πως αποτελούν τάσεις ιδεών και όχι τάσεις νομής της εξουσίας. Επίσης δεν φαίνεται να προκρίνει αλλαγές στην εκπροσώπησή του στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την μετάβαση από την Ευρω-ομάδα της Αριστεράς στους Σοσιαλιστές.

Για τον Αλέξη Τσίπρα: Στην δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου κάθε άλλο παρά έλλειψαν οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Το πετύχαμε, όχι χωρίς παραλείψεις ή λάθη, αλλά στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα». Οι αναφορές αυτές καταδεικνύουν τον ενστερνισμό δύο αντιλήψεων που αποτέλεσαν την «ραχοκοκκαλιά» των απόψεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τον οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των εκλογικών ποσοστών του και στην ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης.

πηγή news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις