Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τουρκία: Αντιδράσεις για το πάρτι σε ορθόδοξη εκκλησία

Τουρκία: Αντιδράσεις για το πάρτι σε ορθ...

«Απερίγραπτη θλίψη»

Την αντίδραση των Ορθοδόξων της περιοχής προκάλεσε το πάρτι που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης.

Σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε εκ μέρους της Ορθόδοξης κοινότητας, αναφέρεται ότι οι Ορθόδοξοι πληγώθηκαν και βίωσαν βαθύ πόνο.Το πάρτι με μουσική στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Κονάκ της Σμύρνης προκάλεσε την αντίδραση της ορθόδοξης κοινότητας.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε εκ μέρους της κοινότητας, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Θεοδωρίδης αναφέρει:

 «Γεια σας, μουσουλμάνοι φίλοι μας, εβραίοι φίλοι μας, λεβαντίνοι φίλοι μας, Σμυρνιοί, τοπικοί διοικούντες και κυβερνώντες, θέλαμε να ξεκινήσουμε με το ‘γεια σας’, την τουρκική λέξη που μεταφέρει συναισθήματα, ηχοχρώματα, χρώματα, μυρωδιές και μελωδίες που είναι μοναδικές σε κάθε γλώσσα.

Πρώτα για να συναντηθούμε με ένα γεια και μετά για να μοιραστούμε μαζί σας την πολύ βαθιά, πολύ απερίγραπτη θλίψη, τον πόνο και τη θλίψη μας. Γιατί δεν έχουμε κανέναν άλλον εκτός από τον άλλον. Ζούμε μαζί σε αυτή την αρχαία πόλη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Έγιναν αμοιβαία λάθη, έχουμε αμοιβαία δικαιώματα. Πληρώσαμε το τίμημα για τα λάθη μας και λάβαμε την ανταμοιβή για τα δικαιώματά μας. Μάθαμε αμοιβαία να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Ήταν συχνά δύσκολο, αλλά ως γιοι αυτής της πόλης, προσπαθούσαμε πάντα να ζούμε μαζί από την αρχή χωρίς να παραιτούμαστε. Στις λαμπάδες του Χάνουκα, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στα αυγά του Πάσχα, στις νύχτες του Laylat al-Qadr, ευχόμασταν ειρήνη και ηρεμία για τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Ο καθένας από εμάς φώναξε τον Θεό με τον τρόπο που μας λέει η δική μας πίστη: προστάτεψε μας, μην μας στερείς τη φιλεσπλαχνία σου. Και τώρα, ως Ελληνόπουλα της αρχαίας Σμύρνης, που πλέον είμαστε πολύ λίγοι, αναζητούμε και πάλι καταφύγιο στη ζεστασιά σου για να μοιραστούμε τον βαθύ πόνο που βιώνουμε.

Φίλοι, αδελφοί και αδελφές- σε ένα πάρτι που διοργάνωσε μια παρέα στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, έναν από τους ναούς της πίστης μας, ήπιαν αλκοόλ, χόρεψαν και η μορφή του Ιησού Χριστού έγινε ορεκτικό του πάρτι στο ναό μας. Δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

Δεν μπορούμε να βγάλουμε τον κόμπο από το λαιμό μας και να μιλήσουμε. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβετε. Διότι αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από τις διάφορες παρενοχλήσεις που υπέστησαν τα μέλη διαφόρων θρησκειών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να προσπαθεί να μάθει να σέβεται την ιερότητα του άλλου. Αδελφοί και αδελφές, όλες οι θρησκείες είναι ιερές. Οι χώροι όλων των θρησκειών είναι ιεροί. Όλοι οι προφήτες είναι άγιοι και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ιερά καθορίζεται από καθολικούς κανόνες. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, που χτίστηκε το 1886, είναι επίσης ένας τόπος όπου χιλιάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν, αναζήτησαν καταφύγιο και αγίασαν στο πέρασμα της ιστορίας για να θεραπεύσουν τα προβλήματά τους, να χαιρετήσουν τον Θεό, να ευχαριστήσουν.Οι τοίχοι του φέρουν τα ίχνη των παρακλήσεων και των προσευχών. Οι εικόνες του καλούν τους ανθρώπους στην καλοσύνη εδώ και αιώνες.Όπως τα τζαμιά, όπως οι συναγωγές, είναι ο οίκος του Θεού. Είναι το σπίτι της καλοσύνης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εικόνες του κόμματος που παρατίθενται εδώ θα ραγίσουν τις καρδιές όλων των Σμυρνιτών, ακόμη και από διαφορετικές θρησκείες, επειδή εμείς, ως χριστιανοί, θα πληγωνόμασταν πολύ από την προβολή αυτών των εικόνων σε τζαμιά και συναγωγές.

Δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε αυτή τη συμπεριφορά, η οποία θεωρήθηκε άξια του Ιησού Χριστού, να εκτεθεί στον Προφήτη Μωάμεθ ή στον Προφήτη Μωυσή. Δεν πρέπει. Διαφορετικά, η ανθρωπιά μας θα πληγεί. Διαφορετικά θα γίνουμε βάρβαροι. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές της Σμύρνης, μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο συνέβη για πρώτη φορά σε αυτή την πόλη, όπου το Αζάν, η Καμπάνα και ο Χαζάν φωνάζουν στο Θεό δίπλα-δίπλα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ζητάμε τη βοήθειά σας και τη βοήθεια των διαχειριστών μας για να δείξουμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα θρησκευτικά μας συναισθήματα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην εκκλησία μας, η οποία χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, και στους άλλους ναούς μας, και ευχόμαστε να μην εκτεθούμε ποτέ ξανά σε τέτοια αναλγησία.μΕυελπιστώντας σε μια ζωή φιλίας, αγάπης, ευγνωμοσύνης και πάντα με σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

Ποιος είναι ο Άγιος Βουκόλος
 Ο Άγιος Βουκόλος υπήρξε κατά την παράδοση ο πρώτος επίσκοπος της Σμύρνης. Έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.. Αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και ότι προτού πεθάνει όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Ναοί του Αγίου
 

Στη Σμύρνη οικοδομήθηκε Ναός του Αγίου Βουκόλου, του «Άη-Βούκλα» όπως αποκαλούνταν από τους Σμυρναίους, το 1866, ο οποίος είχε γυάλινο τρούλο. Ο Ναός γλίτωσε από την φωτιά της Καταστροφής του 1922 διότι περιβαλλόταν από πυκνοδομημένο κλοιό κατοικιών. Χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχικά, αργότερα ως αίθουσα συναυλιών, ως αρχαιολογικό μουσείο και χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Το 2011 αποκαταστάθηκε και στο εσωτερικό του ναού αποκαλύφθηκαν αγιογραφίες.

Ντίσκο η Παναγία Σουμελά

Οργίλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει αντίστοιχα και το γύρισμα βίντεο κλιπ στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στις αρχές του 2022. Οι αρχές παρενέβησαν, απολύθηκε ο υπεύθυνος του δήμου που έδωσε τη σχετική άδεια και το γεγονός στηλιτεύτηκε στα ΜΚΔ σφόδρα.

Πηγή

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις