Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πότε υλοποιούνται τα 13 μέτρα για Δημόσιο, γονείς, συνταξιούχους

Πότε υλοποιούνται τα 13 μέτρα για Δημόσι...

Σε… χρονολογική σειρά μπαίνουν από την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σε… χρονολογική σειρά μπαίνουν από την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Με τον συνολικό λογαριασμό μόνο για φέτος και για το 2024 να προσεγγίζει τα 1,6 με 1,9 δισ. ευρώ, το ζητούμενο τώρα για τους πολίτες είναι το πότε θα δουν τα χρήματα στην τσέπη τους.

Η αρχή θα γίνει άμεσα με το market pass, το οποίο θα αναβιώσει για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ ακολουθεί το youth pass των νέων με το ποσό των 150 ευρώ να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε και την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς ενώ από τον Ιανουάριο θα φανεί η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -θα ξεκινά από τα 50 ευρώ τον μήνα οριζόντια- αλλά και η μείωση της παρακράτησης φόρου για όσους έχου γονείς με παιδιά. Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει από τα μέσα του 2024.

Με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο του 2024 θα φανεί και η νέα έκπτωση φόρου για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του τέλους επιτηδεύματος θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2025 ενώ προς το τέλος του 2025 τοποθετείται χρονικά και το ξεπάγωμα των τριετιών.

1. Επέκταση market pass
Διατίθενται 100 εκατ. ευρώ ανά μήνα για την επέκταση του market pass προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές των τροφίμων καθώς είναι σαφές ότι οι υψηλές τιμές των τροφίμων θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Η επέκταση θα αφορά τουλάχιστον τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με προοπτική επέκτασης μέχρι το τέλος του χρόνου. H ενίσχυση θα κυμαίνεται και πάλι από τα 22 ευρώ έως και τα 100 ευρώ τον μήνα για όσους επιλέξουν την πίστωση σε ψηφιακή κάρτα και από τα 17,6 έως και 80 ευρώ για όσους θα επιλέξουν και πάλι την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό.

2. Youth pass
Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί το youth pass στους νέους ηλικίας 18 και 19 ετών το οποίο πλέον θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Το ποσό θα ανέρχεται στα 150 ευρώ.

3. Επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά
Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι και πάλι οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως και 1600 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται και πάλι από 200 έως 250 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

4. Κατάργηση παρακράτησης στους συνταξιούχους που εργάζονται
Η μείωση της σύνταξης κατά 30% σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση καταργείται και αντικαθίσταται από μια φορολογική εισφορά η οποία θα επιβάλλεται στο εισόδημα από εργασία. Η εισφορά θα υπολογίζεται με κλίμακα και συντελεστές που θα είναι μικρότεροι από το 30%. Το 30% θα ισχύει μόνο για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πολύ υψηλό εισόδημα από την εργασία τους.

5. Κατάργηση συμμετοχής δικαιούχων του ΕΚΑΣ στην φαρμακευτική δαπάνη
Το μέτρο μονιμοποιείται μειώνοντας τα έξοδα των συνταξιούχων που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του καταργημένου πλέον ΕΚΑΣ για την φαρμακευτική δαπάνη.

6. Έκπτωση φόρου για οικογένειες με παιδιά
Η νέα έκπτωση φόρου για όσους έχουν παιδιά θα ενεργοποιηθεί από την 1/1/2024. Το όφελος θα ανέλθει στα 90 ευρώ ετησίως για όσους έχουν ένα παιδί και στα 220 ευρώ ετησίως για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά. Το όφελος θα φανεί σε μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και σε συνταξιούχους με προστατευόμενα μέλη από την 1/1/2024 μέσα από τη μείωση της παρακράτησης.

7. Μείωση ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα
Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα ισχύσει στον κύριο φόρο και θα αφορά στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών. Η έκπτωση θα ισχύσει για τα ακίνητα που θα είναι ασφαλισμένα την 1/1/2024 (και την Πρωτοχρονιά κάθε επόμενου έτους) και ο στόχος είναι να φανεί για πρώτη φορά στα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς.

8. Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τριπλή παρέμβαση στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2024. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει:

· Οριζόντια αύξηση συγκεκριμένου ποσού σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων των ένστολων αλλά και των μελών ΔΕΠ δηλαδή περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους. Η οριζόντια αύξηση αναμένεται ότι θα ανέλθει στα 50 ευρώ τον μήνα με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών το Σάββατο στο πλαίσιο της δικής του ομιλίας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

· Αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 20 έως 50 ευρώ όπως είπε ο πρωθυπουργός. Έτσι, το επίδομα για όσους έχουν ένα παιδί θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 50 ευρώ σήμερα, στα 120 ευρώ από 70 ευρώ σήμερα για όσους έχουν δύο παιδιά και στα 170 ευρώ από 120 ευρώ σήμερα για όσους έχουν τρία παιδιά.

· Αύξηση του επιδόματος θέσης. Και σε αυτό το πεδίο η αύξηση θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ τον μήνα με τον πρωθυπουργό να στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η απόσταση του μισθού ανάμεσα στον πρωτοδιόριστο και τον διευθυντή μιας δημόσιας υπηρεσίας είναι η μικρότερη στην Ευρώπη.

9. Αυξήσεις συντάξεων
Από τις αρχές του 2024 θα αυξηθούν και πάλι οι συντάξεις με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ποσοστό τουλάχιστον 3%. Η αύξηση θα υπολογιστεί με βάση το άθροισμα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού που εκτιμώνται σε 2,3% και 4,5% αντίστοιχα

10. Επέκταση προγράμματος "το σπίτι μου"
Η επέκταση θα γίνει τον διπλασιασμό του διαθέσιμου κονδυλίου από τα 500 εκατ. ευρώ στο 1 δις. ευρώ.

11. Σταδιακή μείωση τεκμηρίων
Η μείωση των τεκμηρίων κατά 30% οριζόντια θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2025.

12. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Η μείωση των εισφορών που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες κατά επιπλέον μια ποσοστιαία μονάδα θα ξεκινήσει από την 1/1/2025 και θα γίνει σε τρεις δόσεις.

13. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025 με μια πρώτη περικοπή κατά 20%, για να ακολουθήσουν μειώσεις 30% και 50% αντίστοιχα το 2026 και το 2027. Η εφαρμογή θα είναι συνδεδεμένη με τη μείωση της φοροδιαφυγής στην οποία ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά.

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις