Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές Τεμπονέρα, διαφωνία Σπίρτζη και ο ρόλος Φάμελλου, Γεροβασίλη

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές Τεμπονέρα, διαφωνία Σπίρτζ...

Περίσσεψαν οι διαφωνίες στις έξι ώρες συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας - Νέος πρόεδρος τον Σεπτέμβρη

Έξι ώρες, αλλεπάλληλες ζυμώσεις και πολλές προτάσεις στο τραπέζι χρειάστηκαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για να διαμορφώσουν χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της μετά Τσίπρα εποχής, την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με τον «οδικό χάρτη» ανασύνταξης του κόμματος.

Ο οδικός χάρτης

Μέσα από τρεις διαφορετικές διαδρομές για την ανασυγκρότηση του πολιτικού φορέα, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισε τελικά χθες:

Έκτακτη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής: 15-16 Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων για την Προεδρία
Διαρκές Συνέδριο: Τέλη Αυγούστου, με θέμα την εκλογή Προέδρου
Εκλογή νέας ηγεσίας από την κομματική βάση: Πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι,ο πρώτος γύρος για τις εσωκομματικές εκλογές θα λάβει χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αν υπάρχουν περισσότερες από δυο υποψηφιότητες, όπως διαφαίνεται αυτήν την ώρα.

Αν τελικά εμφανιστούν μόνο δύο υποψήφιοι, οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου.
Έκτακτο Συνέδριο: Μέσα στον Νοέμβρη με απώτατο όριο διεξαγωγής του το τέλος του έτους, με ζητούμενο την γενναία αυτοκριτική και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

H Πολιτική Γραμματεία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ τριών προτάσεων. Συγκεκριμένα:

Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου η εκλογή Προέδρου από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Δεύτερη πρόταση: Να διεξαχθεί η εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως πρότεινε κατά βάση ο Χρήστος Σπίρτζης και με κάποιες διαφοροποιήσεις και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Τρίτη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου, θέση την οποία διατύπωσε η «Ομπρέλα».

Η μάχη στη Βουλή

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, όμως, για την ορκωμοσία της νέας Βουλής, συμφωνήθηκε η νέα σύνθεση του Προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, που έχει ως εξής:

Σωκράτης Φάμελλος: Πρόεδρος ΚΟ
Όλγα Γεροβασίλη: Αντιπρόεδρος Βουλής (μετά το «όχι» της για Πρόεδρος ΚΟ)
Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός
Διευθυντής ΚΟ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η παραπάνω σύνθεση αναμένεται να εγκριθεί δια ψηφοφορίας για τον Προέδρο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, η οποία θα ακολουθήσει μετά την τελετή ορκωμοσίας.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Παρότι η χθεσινή συνεδρίαση κύλησε σχετικά ομαλά χθες, τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν έφτασε η ώρα των ψηφοφοριών επί των προσώπων. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε να παραμείνει Πρόεδρος της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από 4 αναπληρωτές, που να γνωρίζουν τα θέματα οικονομίας, δηλαδή τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά.

Διχογνωμία υπήρξε αρχικά και για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, καθώς προτάθηκαν οι Διονύσης Καλαματιανός (από την πλειοψηφία) και Σία Αναγνωστοπούλου

Παραιτείται ο Σπίρτζης

O κ. Σπίρτζης ζήτησε αυτές να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

Πλατφόρμα με καρφιά από Τεμπονέρα

Την ίδια ώρα, παρών στην κούρσα της διαδοχής δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητώντας σε ανάρτηση της ομιλίας του στην Πολιτική Γραμματεία έκτακτο συνέδριο και εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξαπολύοντας βολές ο κ. Τεμπονέρας έκανε λόγο για «θολό» μήνυμα του κόμματος και «ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια», παρατηρώντας με αφορμή την προεκλογική του στρατηγική πως «ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία και συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις