Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τον Νοέμβριο και εκλογή νέου Προέδρου τον Σεπτέμβριο – Πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο τον Νοέμβριο και εκλογή...

Η Ράνια Σβίγκου πρότεινε να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου

Νεότερο:  Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουλίου όπου και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αυτό θα διεξαχθεί το Νοέμβριο.

Νεότερο: Οριστικοποιήθηκαν τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κεντρικούς ρόλους σε επίπεδο Βουλής για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενόψει και της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος και γραμματέας της ο Διονύσης Καλαματιανός.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται κατά σειρά οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

 Η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αντιπρόεδρος της Βουλής.

Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Νεότερο: Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Θέμα λεπτών είναι η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για το νέο Συνέδριο και την εκλογή της νέας ηγεσίας από τη βάση. Οι 3 προτάσεις που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματεας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Δεύτερη πρόταση: Να διεξαχθεί η εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τρίτη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου.

Παράλληλα, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα εγκρίνουν ή όχι τα πρόσωπα που προτείνονται για την συγκρότηση του νέου Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατά πληροφορίες είναι:

Σωκρατης Φαμελλος: Πρόεδρος ΚΟ

Όλγα Γεροβασίλη: Αντιπρόεδρος Βουλής

Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός

Διευθυντής ΚΟ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος

ΝΕΟΤΕΡΟ: Το όργανο καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές.

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματεας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίζει για τον οδικό χάρτη για την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΟΤΕΡΟ: Παράλληλα, ζήτημα που επίσης επείγει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και εκείνο που αφορά στο ποιος θα αναλάβει μεταβατικά επικεφαλής της ΚΟ, ώστε το κόμμα να εκπροσωπείται στη Βουλή, αρχής γενομένης από την επικείμενη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι, χθες, έγινε γνωστό ότι η Όλγα Γεροβασίλη αρνήθηκε να αναλάβει την προεδρία της Κ.Ο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει προταθεί για πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αντιπρόεδρος στη Βουλή προορίζεται η Όλγα Γεροβασίλη, για την οποία φαίνεται να υπάρχει συμφωνία από όλες τις τάσεις, ενώ οι Διονύσης Καλαματιανός και η Σία Αναγνωστόπουλου έχουν προταθεί για Γραμματείς της ΚΟ, χωρίς να έχουν ακόμη καταλήξει.

ΝΕΟΤΕΡΟ: Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε λίγο πριν τις 13:00 η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ζητούμενο το να καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Το σημείο αιχμής αφορά τον χρόνο που θα καθοριστεί για την εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Κατά τις πληροφορίες, η πλειοψηφία (προεδρικοί) θεωρεί ότι προσώρας πρέπει να οριστεί ένας μεταβατικός πρόεδρος προκειμένου η ανάδειξη της νέας ηγεσίας να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, η μειοψηφία του κόμματος (Ομπρέλα) πιστεύει -κάτι που συζήτησε άλλωστε και χθες σε συνεδρίαση των μελών της- πως η εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να γίνει μέσα στον Ιούλιο.

Ερωτηματικό παραμένει και ο χρόνος διενέργειας συνεδρίου έκτακτου ή διαρκούς.

Πρώτη Ενημέρωση: Λίγες ημέρες μετά το σοκ της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου αναζητά τον βηματισμό της μετά και τη νέα ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να χαραχτεί ένας «οδικός χάρτης» για τα επόμενα βήματα στο κόμμα, όσο αφορά στην εκλογή νέου προέδρου.

Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή, είναι για πότε θα αποφασιστεί η εκλογή νέου προέδρου, καθώς μέχρι στιγμής, φαίνεται πως υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη είναι να έχουμε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, σενάριο που φαντάζει αρκετά δύσκολο και πιεστικό, και η δεύτερη να πάει προς τον Σεπτέμβρη.

Ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα αποτελεί κλειδί για την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα ακολουθήσει η Κεντρική Επιτροπή. Και στα δύο κορυφαία όργανα θα οριστεί ο χρόνος των διαδικασιών με «πιεστικές» τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τη ΔΕΘ που θα έχει προηγηθεί.

Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να λύσουν άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εκλογή του νέου ή της νέας προέδρου ΚΟ του κόμματος, με δεδομένο ότι την Πέμπτη ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Ερωτηματικό παραμένει εάν θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη η νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η κυρία Γεροβασίλη έχει ζητήσει ομοφωνία των τάσεων και των ρευμάτων στο εσωτερικό του κόμματος για να ηγηθεί της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρνηθεί ή δεσμευτεί επισήμως, αν και είχαν κυκλοφορήσει φήμες για αρνητική απάντηση από την πλευρά της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Η κούρσα διαδοχής
Αναφορικά με την «κούρσα διαδοχής» για την προεδρία του κόμματος, υπάρχουν μόνο σενάρια καθώς ουδείς μέχρι στιγμής έχει πει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «στίβο» της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν τα ονόματα που έχουν ακουστεί θα θέσουν υποψηφιότητα ή αν θα προκύψουν και κάποια νέα πρόσωπα – έκπληξη.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι καμία τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολυδιάσπαση και μία εκλογική διαδικασία ανάμεσα σε 6 ή και περισσότερους υποψηφίους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις