Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς εξαφανίστηκε το υποβρύχιο στην Ατλαντικό: Ποια σενάρια εξετάζουν οι υπεύθυνοι

Πώς εξαφανίστηκε το υποβρύχιο στην Ατλαν...

Αδειάζει η κλεψύδρα για το πλήρωμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με το εξαφανισμένο υποβρύχιο που προσέγγιζε το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν τα ίχνη του.

 Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν αρκετά σενάρια που σχετίζονται από τον εγκλωβισμό του στα συντρίμμια του Τιτανικού, μέχρι την ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος ή το πρόβλημα με το σύστημα επικοινωνιών του υποβρυχίου.

Συντρίμμια του Τιτανικού παντού

Το σκαρί του Τιτανικού, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον πυθμένα του ωκεανού, περιβάλλεται από συντρίμμια από την καταστροφή πριν από έναν αιώνα και πλέον.

 «Υπάρχουν κομμάτια του παντού. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Frank Owen OAM, συνταξιούχος αξιωματούχος του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και διευθυντής του προγράμματος διαφυγής και διάσωσης υποβρυχίων.

Γιατί χάθηκε η επαφή με το «μητρικό» σκάφος

Σύμφωνα με τον Guardian, η επαφή χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά το ταξίδι του Titan, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλήρωμα μπορεί να βρισκόταν κοντά ή στον πυθμένα, λέει ο Όουεν. Το Titan έχει μέγιστη ταχύτητα τριών κόμβων, αλλά θα είναι πιο αργό όσο πιο βαθιά πηγαίνει.

 Σε περίπτωση εμπλοκής, διακοπής ρεύματος ή επικοινωνιών, το Titan θα είναι εξοπλισμένο με βαρίδια που μπορούν να απελευθερωθούν σε περίπτωση ανάγκης, δημιουργώντας αρκετή άνωση για να το βγάλουν στην επιφάνεια. Το Titan διαθέτει μια σειρά από σήματα, φωτισμό, ανακλαστήρες και άλλο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόλις βγει στην επιφάνεια για να προσελκύσει την προσοχή.

Ένα άλλο σενάριο είναι να έχει υπάρξει διαρροή στο υπό πίεση κύτος, οπότε η πρόγνωση δεν είναι καλή, δήλωσε ο Alistair Greig, καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

 «Εάν έχει κατέβει στον πυθμένα και δεν μπορεί να ξαναβγεί με τη δική του δύναμη, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες», δήλωσε ο Greig. «Ενώ το υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμη άθικτο, αν βρίσκεται πέρα από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν τόσο βαθιά, και σίγουρα όχι δύτες».

 Ο Chris Parry, απόστρατος αντιναύαρχος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, δήλωσε στο Sky News ότι η διάσωση στον βυθό είναι «μια πολύ δύσκολη επιχείρηση».

 «Η πραγματική φύση του βυθού είναι πολύ κυματιστή. Ο ίδιος ο Τιτανικός βρίσκεται σε μια τάφρο. Υπάρχουν πολλά συντρίμμια τριγύρω. Έτσι, η προσπάθεια να διαφοροποιηθεί με το σόναρ ειδικότερα και η προσπάθεια να στοχεύσουμε την περιοχή στην οποία θέλουμε να ψάξουμε με ένα άλλο υποβρύχιο θα είναι πράγματι πολύ δύσκολη».

Ποιοι βρίσκονται μέσα στο υποβρύχιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Sun, πιστεύεται ότι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο Γάλλος ειδικός στις καταδύσεις Πολ-Ανρί Ναρτζολέ και ο διευθυντής της εταιρείας με τα υποβρύχια είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταούντ, και ο έφηβος γιος του Σουλεμάν, βρίσκονται επίσης στο υποβρύχιο, σύμφωνα με την οικογένειά τους.

Το υποβρύχιο -που ονομάζεται Titan- στέλνει μηνύματα για να επικοινωνήσει με την ομάδα τους στο σκάφος Polar Prince, το οποίο παραμένει πάνω από το νερό.

 Το Titan θεωρείται ότι έχασε την επαφή με το Polar Prince μόλις μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της αποστολής. Σημειώνεται ότι το υποβρύχιο έστελνε σήματα ζωής στο σκάφος που βρισκόταν στην επιφάνεια του νερού με το τελευταίο από αυτά τα μηνύματα να στέλνεται γύρω στις 3 μ.μ. ώρα Αγγλίας τη Δευτέρα, αναφέρουν οι Times.

Πηγές λένε ότι το τελευταίο σήμα έδειχνε το Titan ακριβώς πάνω από τον Τιτανικό - 11.000 πόδια πιο βαθιά κάτω από το νερό από την πιο βαθιά επιτυχημένη υποβρύχια επιχείρηση διάσωσης μέχρι σήμερα. Μετά από αυτό, δεν υπήρξε καθόλου επαφή με το πλοίο.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους ότι το Titan θα μπορούσε να είναι παγιδευμένο στα συντρίμμια του Τιτανικού, πολύ βαθιά για να έχουν πρόσβαση οι διασώστες.

 Το υποβρύχιο της OceanGate έχει χωρητικότητα για έναν χειριστή και άλλους τέσσερις - και βυθίστηκε με παροχή οξυγόνου ικανή να διαρκέσει 96 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τα πληρώματα έρευνας κάνουν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρουν το υποβρύχιο, καθώς η παροχή αέρα αναμένεται να εξαντληθεί γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.

 Ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής John Mauger δήλωσε ότι αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα έχουν κατακλύσει την περιοχή, ορισμένα από τα οποία έριξαν σημαδούρες σόναρ που μπορούν να παρακολουθούν σε βάθος 13.000 ποδιών.

 Όμως ο πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μαρκέτ πιστεύει ότι υπάρχει λιγότερο από 1% πιθανότητα επιβίωσης του πληρώματος «αν βρίσκονται στον βυθό».

250.000 δολάρια το εισιτήριο για την επικίνδυνη εξερεύνηση Ο υποναύαρχος Mauger σημείωσε ότι η περιοχή στην οποία γινόταν η έρευνα ήταν «απομακρυσμένη», καθιστώντας τις επιχειρήσεις δύσκολες.

 Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι η ορατότητα χάνεται γρήγορα κάτω από την επιφάνεια του νερού, καθώς το φως δεν μπορεί να διεισδύσει μακριά.

 Η ιστοσελίδα της OceanGate απαριθμεί τρία υποβρύχια που διαθέτει και μόνο το Titan είναι ικανό να καταδυθεί αρκετά βαθιά ώστε να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού. Το σκάφος ζυγίζει 10.432 κιλά και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μπορεί να φτάσει σε βάθη έως και 13.100 πόδια. Τα εισιτήρια κοστίζουν 250.000 δολάρια για ένα οκταήμερο ταξίδι που περιλαμβάνει καταδύσεις στο ναυάγιο σε βάθος 3.800 μέτρων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις