Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι γίνεται με τους καθαρισμούς δημόσιων και ιδιωτικών χώρων- Πονοκέφαλος τα παρατημένα οικόπεδα

Πάτρα: Τι γίνεται με τους καθαρισμούς δη...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες τους θερινούς μήνες για την αποφυγή πυρκαγιών

Η ανάγκη της αποψίλωσης και του καθαρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, μεγαλώνει καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στους δυο κρίσιμους θερινούς μήνες.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μάϊου και όπως λέει στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου Μιχάλης Αναστασίου «έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται. Η αρχή έχει γίνει σε πλατείες, σχολικά συγκροτήματα, δρόμους, άλση και δασύλλια αλλά ο καιρός μέχρι στιγμής δεν βοηθάει καθώς με τις βροχές, την μια στιγμή κόβουμε τα χόρτα και την άλλη αυτά ξαναμεγαλώνουν. Σήμερα καθαρίζουμε την περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι την Πλαζ και αν βρέξει τα χόρτα θα ξαναφυτρώσουν. Ο Δήμος της Πάτρας καλείται να καθαρίσει και να αποψιλώσει έκταση των 330 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τα Καμίνια μέχρι και τη Ροδινή με μόλις 17 άτομα μόνιμο προσωπικό. Έχουμε βγάλει εργολαβίες και καθαρίζουν, έχουμε ενημερώσει τους κατά τόπους προέδρους και συνεχίζουμε».

Για ευθύνη του Δασαρχείου κάνει ο λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας σε ό, τι αφορά τα σημεία που αφορούν άλση και δάση: «Σημεία όπως το Πλατανοδάσος, το Δασύλλιο, το Γηροκομείο, την περιοχή γύρω από το Καραμανδάνειο είναι ευθύνη του Δασαρχείου αλλά και αυτά τα έχουν φορτώσει στο Δήμο χωρίς χρήματα από το κράτος και με ελάχιστο προσωπικό. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση».

Τι συμβαίνει με τα ακαθάριστα οικόπεδα των ιδιωτών

Πέρα από τον καθαρισμό των δημόσιων χώρων, ένα ακόμα κομμάτι που αφορά την αντιπυρική προστασία είναι και αυτό των οικοπέδων των ιδιωτών. Σύμφωνα με τον Δήμο έπρεπε μέχρι την 1η Ιουνίου να έχουν φροντίσει για την αποψίλωση, τον καθαρισμό από χόρτα καθώς και την απομάκρυνση αυτών και τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται εντός των οικοπέδων τους.

«Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 720 αιτήματα από ιδιώτες προς το Δήμο. Εμείς κάνουμε την διαδικασία μέσω της Πολιτικής Προστασίας να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες και αν δεν συμμορφωθούν εντός 15 ημερών, μετά θα έχουμε, σε συνεννόηση με την πυροσβεστική και την εισαγγελία να δούμε πως θα γίνει ο καθαρισμός, αλλά δεν μπορεί ο Δήμος να μπει σε όλα τα ιδιωτικά οικόπεδα.» επισημαίνει ο κ. Αναστασίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό και επιβάλλεται ή καταλογίζεται στους υπόχρεους από τον Δήμο πρόστιμο ανά τετραγωνικό μέτρο του οικοπέδου αλλά και η δαπάνη αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Επίσης, οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού, ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες τους θερινούς μήνες για την αποφυγή πυρκαγιών

*Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Απαγορευτική περίοδος 1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη.

*Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

*Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

*Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.

*Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

*Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου

*Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από την βλάστηση που θα γίνουν ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

*Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις