Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέο βίντεο μέσα από το πλοίο πριν την τραγωδία

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέο βίντεο μέσα από τ...

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο πλοίο

Ντοκουμέντα μέσα από το αλιευτικό με τους μετανάστες πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, την ώρα που παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο πλοίο. Στο πρώτο βίντεο φαίνονται οι μετανάστες ντυμένοι με χοντρά ρούχα, καθώς οι διασωθέντες είχαν αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο καιρός συνεχώς άλλαζε. Σε άλλο πλάνο του βίντεο φαίνεται ένας άνθρωπος που κρατά ένα μπουκάλι νερό και λίγα μπισκότα. Στο βάθος διακρίνονται γυναίκες και μικρά παιδιά.

Ένταση στο πλοίο πριν τη βύθιση;

Όλες οι καταθέσεις των διασωθέντων συγκλίνουν στο γεγονός ότι βρέθηκαν μπροστά στους διακινητές που προσπάθησαν να τους επιβληθούν. Ο λόγος; Οι βλάβες και η έλλειψη τροφίμων. Ξεκίνησαν τότε οι αψιμαχίες και οι εντάσεις, και τότε ήταν που άρχισε το σκάφος να μπαντάρει και αναποδογύρισε με τα τραγικά αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος Λιμενικού Σώματος στο OPEN: Πότε δεν προσδέσαμε το πλοίο για να το ρυμουλκήσουμε

«Το λιμενικό πήγε εκεί για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Πήγαμε γιατί εκεί γιατί υπήρξαν συνάνθρωποί μας που κινδυνεύαν. Είχαμε ενημέρωση από τις 7:30, υπήρχε φωτογραφία από το ελικόπτερο. Βλέπαμε πλοίο που έπλεε κανονικά με συνθήκες 2 μποφόρ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, για τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την αντίδραση των ελληνικών αρχών.

«Το σκάφος δεν ήταν σε φάση κινδύνου, έπλεε κανονικά με 2 μποφόρ», απάντησε σε ερώτηση γιατί το Λιμενικό δεν παρενέβη νωρίτερα και συνέχισε: «Συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους εκεί, μας είπανε “go” και ότι πηγαίνουν στην Ιταλία. Μάλιστα έλυσαν τον κάβο που ρίξαμε».

Ο ίδιος επεσήμανε πως το Λιμενικό Σώμα ήταν σε επικοινωνία με τη Frontex και απαντώντας σε ερώτηση γιατί το Λ.Σ. δεν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχε στείλει σκοινί στο αλιευτικό, σημείωσε: «Προσεγγίσαμε το σκάφος, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. (…) Πότε δεν προσδέσαμε το πλοίο για να το ρυμουλκήσουμε».

Μαρτυρία σοκ διασωθέντα

Ο διασωθείς μετανάστης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Το νούμερο 64 ήταν το άτομο που έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε. Τα άτομα με τα νούμερα 56, 57, 74, 83 και 94 ήταν αυτοί που μας έδιναν φαγητό και νερό, που κινούνταν ελεύθερα μέσα στο πλοίο και μας φώναζαν και μας φοβέριζαν. Δεν υπήρχαν σωσίβια στο πλοίο, κανένας δεν φορούσε. Ήμασταν πολλά άτομα για ένα τέτοιο πλοίο που ήταν παλιό και σκουριασμένο. Δεν υπήρχαν σωσίβια και χαλούσε διαρκώς η μηχανή. Γι αυτό και τελικά τούμπαρε και βυθίστηκε. Και χάθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι».

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις