Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΠΓΝΠ: Στεφανιογραφία και στεντ από το δάκτυλο

ΠΓΝΠ: Στεφανιογραφία και στεντ από το δάκτυλο

Ξεκινά πολυκεντρική πανευρωπαϊκή μελέτη

Μια πρότυπη τεχνική εφαρμόζεται στην Καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ που αφορά στη στεφανιογραφία ή στην είσοδο στεντ από το χέρι.

Με τη χρήση αυτής το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ξεκινά με εστία την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τον Γρηγόρη Τσίγκα μια μεγάλη πολυκεντρική πανευρωπαϊκή μελέτη και αφορά αρχικά τις στεφανιογραφίες αλλά το σημαντικότερο ότι εφαρμόζεται και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Η διαφορετικότητα της τεχνικής έγκειται ότι δεν γίνεται η είσοδος για στεντ ή μπαλονάκι από την μηριαία αρτηρία δηλαδή από τον μηρό του ποδιού αλλά από το δάκτυλο ή τον καρπό του χεριού μας.

Όπως  εξηγεί ο κ.  Τσίγκας, το εγχείρημα στην Αμερική ακόμα χρησιμοποιείται μόνον κατά 50%.

«Την συγκεκριμένη τεχνική ξεκινήσαμε να την εφαρμόζουμε πολύ νωρίς από το 2008 με τους Καθηγητές ∆ημήτρη Αλεξόπουλο, Γιώργο Χαχάλη και βεβαίως τον Περικλή Νταβλούρο, ειδικά στην πρωτογενή αγγειοπλαστική. Πρέπει να υπογραμμίσω πως το Αιμοδυναμικό μας Κέντρο λειτουργεί αδιαλείπτως όλο το 24ώρο, κάτι που δεν γίνεται σε πάρα πολλά νοσοκομεία όλου του κόσμου και κυρίως υπάρχει γιατρός διαθέσιμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπο που μεταφέρεται με οξύ έμφραγμα δίνοντας ανάσα σε όλη την περιφέρεια που καλύπτει το ΠΓΝΠ» .

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια η νέα είδηση αφού αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια; «Όντως χρησιμοποιούμε την τεχνική της προσέγγισης από το χέρι η οποία όταν εφαρμόζεται στο οξύ έμφραγμα απαλλάσσει τον ασθενή από βαριές επιπλοκές γιατί σηκώνεται άμεσα και αυτό βοηθά αποτελεσματικά στην αποφυγή επιπλοκών. Το νέο είναι ότι προχωρήσαμε ένα σημαντικό βήμα παραπάνω, γιατί πλέον επιχειρείται η είσοδος για στεντ ή μπαλονάκι από αρτηρία του δακτύλου του χεριού, μια πρωτοποριακή τεχνική που μειώνει ακόμα πολύ περισσότερο τον αναγκαίο χρόνο ακινητοποίησης. Αρχικά έγινε η πρωτοποριακή μελέτη Angie και τώρα είμαστε εμείς οι κύριοι ερευνητές που οργανώνουμε για πρώτη φορά πανευρωπαϊκή πολυκεντρική μελέτη με το ακρωνύμιο DR-STEMI στην οποία θα συμμετέχουν 7 Κέντρα από τον Ελλαδικό χώρο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια μελέτη που ξεκινά το καλοκαίρι, και με βάση το πρωτόκολλο της μελέτης θα ξεκινάει η στεφανιογραφία από το δάχτυλο και στους εμφραγματίες. Η λογική είναι ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να φτάσεις στην καρδιά, να κάνεις αγγειογραφία, να πάρεις φωτογραφίες δηλ. των αγγείων που απεικονίζουν την κατάσταση του ασθενούς και μετά από τον ίδιο δρόμο που έχεις ήδη χρησιμοποιήσει, βάζεις μπαλονάκι στεντ ανάλογα με την περίπτωση, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους των επιπλοκών για τον ασθενή».

 

πηγή εφημεριδα Γνώμη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις