Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Copernicus: Ο δεύτερος θερμότερος Μάιος στην ιστορία και ο ζεστότερος στους ωκεανούς της Γης

Copernicus: Ο δεύτερος θερμότερος Μάιος ...

Η άνοιξη 2023, ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Ισπανία

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός Copernicus ανακοίνωσε ότι στην επιφάνεια των ωκεανών καταγράφηκε ο θερμότερος Μάιος από ποτέ.

Η άνοιξη 2023, ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωπαϊκός οργανισμός Copernicus, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών φθάνουν ήδη σε ύψη ρεκόρ και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία όλων των ελεύθερων πάγου θαλασσών ήταν τον Μάιο του 2023 υψηλότερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Μάιο».

Η ανακοίνωση βασίζεται στις αναλύσεις μέσω υπολογιστή πλήθους μετρήσεων που προέρχονται από δορυφόρους, αλλά και από πλοία, αεροπλάνα ή μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η υπηρεσία Copernicus ανατρέχουν μέχρι το 1950.

Ως προς τις θερμοκρασίες ολόκληρης της υδρογείου, ο Μάιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ο Μάιος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε το φαινόμενο El Niño που συνεχίζει να αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό», εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).

Το El Niño είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά την περίοδο 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα επεισόδιο La Niña που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Στις αρχές του Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας έκανε την εκτίμηση ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το El Niño να αναπτυχθεί από σήμερα μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% από σήμερα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Copernicus: Η φετινή άνοιξη ήταν η θερμότερη και ξηρότερη που έχει καταγραφεί στην Ισπανία
Η μετεωρολογική άνοιξη, που τοποθετείται από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Μαΐου, ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Ισπανία από την απαρχή των κλιματικών στατιστικών στοιχείων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet).

Η εποχή, που χαρακτηρίσθηκε από κύμα ζέστης εξαιρετικού χαρακτήρα στο τέλος του Απριλίου, ήταν επίσης η ξηρότερη που έχει ποτέ καταγραφεί, διευκρινίζει η Aemet σε έκθεσή της.

Κατά την διάρκεια αυτών των τριών μηνών, η μέση θερμοκρασία στην Ισπανία ήταν 14,2°, δηλαδή 1,8° περισσότερο του κανονικού για την άνοιξη και 0,3° περισσότερο σε σχέση με το ρεκόρ της αμέσως προηγούμενης θερμότερης άνοιξης του 1997.

Μάζες θερμού και ξηρού αέρα που έφθασαν από την Βόρεια Αφρική στο τέλος του Απριλίου προκάλεσαν άνοδο ρεκόρ της θερμοκρασίας στην νότια Ισπανία στους 38,8°, μία θερμοκρασία που αντιστοιχεί στον μήνα Ιούλιο.

«Η ακραία ζέστη θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την κλιματική αλλαγή», έδειξε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Μαΐου από το World Weather Attribution (WWA), παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων που αποτιμούν την σχέση ανάμεσα στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και την κλιματική απορρύθμιση.

Αντίθετα, ο Μάιος χαρακτηρίσθηκε από θερμοκρασίες κατά μέσον όρο χαμηλότερες σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή, σύμφωνα με την Aemet.

Τα επεισόδια ακραίων υψηλών θερμοκρασιών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών της Ευρώπης που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Το 75% του εδάφους της κινδυνεύει με ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Aemet, το 2022, με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τις καταστροφικές πυρκαγιές, ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ισπανία.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις