Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πασίγνωστος Πατρινός κατηγορείται πως διέρρεε στη Ρωσία, τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πασίγνωστος Πατρινός κατηγ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ο 59χρονος είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας της Πάτρας

Πέντε ποινικές υποθέσεις που αφορούν σε άτομα που κατηγορούνται για κλοπή ή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι υποθέσεις και οι συλλήψεις που σχετίζονται με αυτές, ήταν οι πρώτες ενέργειες επιβολής που έλαβε μια νέα ομάδα του υπουργείου δικαιοσύνης με σκοπό να αποτρέψει την κλοπή κρίσιμων τεχνολογιών των ΗΠΑ.

Οι πέντε υποθέσεις που ασκήθηκαν από την Disruptive Technology Strike Force εκτείνονται σε τρεις πολιτείες και περιλαμβάνουν κατηγορίες εναντίον πολλών κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για παραβάσεις εξαγωγών, λαθρεμπόριο και κλοπή εμπορικών μυστικών.

Μια από τις συλλήψεις αφορά σε Έλληνα υπήκοο. Το όνομά του δίνεται στη δημοσιότητα από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και είναι 59 ετών. 

Συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ

O συλληφθείς  είναι ένας πολύ γνωστός Πατρινός, ο Νίκος Μπογονικολός.  Να αναφέρουμε πως το όνομα δόθηκε απευθείας στη δημοσιότητα από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για συνωμοσία και λαθρεμπορία για απάτη και επίσης για φερόμενη απόκτηση περισσότερων των 10 διαφορετικών τύπων ευαίσθητων τεχνολογιών των ΗΠΑ για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις (Breon Peace).

«Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους.

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ (Michael J. Driscoll).

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
"Μια ποινική μήνυση αποσφραγίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν που κατηγορεί τον Δρ. Νικόλαο "Νίκο" Μπογονικολό, για συνωμοσία και λαθρεμπορία για απάτη.

Ο Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

«Όπως φέρεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Breon Peace. «Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

"Ο Μπογονικολός φέρεται να συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ και διπλής χρήσης για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των ρωσικών υπαλλήλων του που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους. Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει τη δέσμευση του FBI να κρατά τις κρίσιμες τεχνολογίες μακριά από τους αντιπάλους της Αμερικής και να εξαρθρώνει τα εγκληματικά δίκτυα που συνένοχοι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής του FBI Driscoll.

Ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του Ομίλου Aratos (Aratos), ενός γκρουπ εταιρειών αμυντικής και τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν τις «Space Technologies», «Homeland Security», «Blockchain» και «Counter-Drone Systems».

Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Στην πρόταση, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και ότι η Aratos είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και διπλής χρήσης στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα αντικείμενα αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα επαναποστέλλονταν παράνομα και στάλθηκαν στη Ρωσία.

Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη «Στρατιωτική Μονάδα 33949», η οποία αποτελεί μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως «SVR». Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, Πολλές από αυτές τις παραγγελίες ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το «Δίκτυο Serniya»), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

O κατηγορούμενος φέρεται να προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017 και γύρω στο 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε να έρθει μόνος στη Μόσχα «καθώς η ατζέντα θα να είναι πολύ ευαίσθητη». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. . . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [ΗΠΑ]». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η Aratos δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων".

Το έγγραφο με το κατηγορητήριο για τον γνωστό πατρινό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις