Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Άλμπερτ Μπουρλά στην Πάτρα: Την επόμενη δεκαετία θα ζήσουμε μια επιστημονική αναγέννηση - ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Ο Άλμπερτ Μπουρλά στην Πάτρα: Την επόμεν...

Tου τμήματος Ιατρικής-Φαρμακευτικής

«Είμαι συγκινημένος, είμαι ενθουσιασμένος και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που λαμβάνω αυτή την τιμητική διάκριση στην Πάτρα, μια ιστορική, πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία η τέχνη, ο πολιτισμός και η καινοτομία πάντα ακμάζουν» τόνισε ο κ. Μπουρλά.

«Η Πάτρα είναι η γενέτειρα του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, είναι η πύλη για τη σύνδεση της χώρας μας με τον δυτικό κόσμο. Και είναι εδώ και καιρό κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας για την Ελλάδα. Το επιστημονικό Πάρκο Πατρών αποτελεί ένα θαυμαστό παράδειγμα καινοτομίας στη χώρα μας. Και φυσικά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σύμβολο καινοτομίας και τεχνολογίας της ευρύτερης περιοχής είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ώς επιστήμονας αλλά και ως Έλληνας που ζει στο εξωτερικό -και πολλές φορές εμείς οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό είμαστε δυο φορές Έλληνες, νιώθω ότι είναι πολύ σημαντική η αναγόρευσή μου σε διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο αυτό. Γιατί είναι ένα από τα πλέον εξέχοντα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με σημαντικό επιστημονικό αποτύπωμα και ακαδημαϊκές διακρίσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σέβομαι απεριόριστα το πλούσιο ακαδημαϊκό σας έργο και τη διαχρονική συμβολή σας στην επιστήμη».

 

Το ΠΓΝΠ και ο covid 19

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, ο κ. Μπουρλά επεσήμανε: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη και θεραπεία της covid 19 αλλά ταυτόχρονα, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, διατήρησε τον ηγετικό του ρόλο στην ακαδημαϊκή έρευνα παρέχοντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους φοιτητές του. Επιφανείς επιστήμονες από αυτό το Πανεπιστήμιο όπως ο καθηγητής κ. Γώγος, ο καθηγητής κ. Μαραγκός και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν σημαντικά στην εθνική προσπάθεια και στην οικοδόμηση εμπιστοδύνης προς την επιστήμη ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας.
Ο καθηγητής Μαραγκός, είχε γράψει πριν από ένα χρόνο, «ελπίζω ότι σύντομα με τη βοήθεια των εμβολίων και την τήρηση των μέτρων προστασίας θα κλείσουμε τον οδυνηρό κύκλο της πανδημίας. Μπορούμε να ελπίζουμε, χωρίς όμως να ξεχνάμε. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα λόγια. Γυρίσαμε σελίδα. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την απώλεια που βίωσαν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι λειτούργησε καλά και τι όχι στη μεγαλύτερη κρίση υγείας της εποχής μας. Τα διδάγματα αυτά θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτού που προσδοκούμε να είναι η χρυσή εποχή της επιστημονικής ανακάλυψης με ένα πρωτοφανές κύμα καινοτομιών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών»

Το MRNA και τα άλματα της επιστήμης
Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες ο κ. Μπουρλά τόνισε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι την επόμενη δεκαετία θα ζήσουμε μια επιστημονική αναγέννηση, η οποία θα οδηγηθεί από την πρόοδο στην Βιολογία αλλά συνάμα και στην τεχνολογία. Φανταστείτε μια εποχή όπου τα μικρά παιδιά που πάσχουν από σπάνιες γεννητικές νόσους θα έχουν ελπίδα για μια φυσιολογική ζωή με τη χορήγηση μιας και μόνο γονιδιακής θεραπείας. Όπου οι ασθενείς που ζουν με αυτοάνοσα νοσήματα θα μπορούν να πετύχουν πλήρη ύφεση και να απαλλαγούν από τον πόνο, τη δυσφορία και τις ψυχολογικές επιπτώσεις των νοσημάτων τους. Όπου οι καρκινοπαθείς, θα έχουν το θάρρος να παλέψουν κα την αισιοδοξία πως θα κερδίσουν την προσωπική τους μάχη με τον καρκίνο έχοντας ένα πλήρες οπλοστάσιο θεραπειών ειδικά στοχευμένων για επίθεση στους όγκους τους. Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά. Θα ήθελα ωστόσο να αναφερθώ σε ορισμένες από τις νέες τεχνολογίες και τα τεράστια οφέλη που αναμένουμε να έχουν στους ασθενείς την επόμενη δεκαετία. Θα ξεκινήσω με την πιο γνωστή τεχνολογία όλων των εποχών, το ΜRNA. Mε το εμβόλιο του covid θεωρώ ότι έχουμε αγγίξει μόνο την επιφάνεια αυτών που μπορεί να προσφέρει το MRNA.
Μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πολύ πιο ακριβείς στην πρόληψη της ασθένειας γεγονός που οδηγεί σε πολύ υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Επίσης είναι μια ευέλικτη τεχνολογία με πιθανές εφαρμογές σε ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών που περιλαμβάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα αλλά και τον καρκίνο, σπάνιες γενετικές ανωμαλίες ακόμη και αυτοάνοσα.
Παρότι η τεχνολογία του mRNA δεν είναι το άγιο δισκοπότηρο, που θα λύσει όλα τα προβλήματα, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μοναδικά οφέλη στην παγκόσμια υγεία. Σημειώνουμε προόδους στην ανάπτυξη αρκετών εμβολίων με αυτή την τεχνολογία που περιλαμβάνουν τη γρίπη και τον έρπητα ζωστήρα».

H τεχνολογία ADC και ο καρκίνος

Η επόμενη τεχνολογία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μπουρλά είναι η σύζευξη αντισωμάτων-φαρμάκων ή ADCs, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και να απαλλάσσουν τα υγιή. Τα ADCs χρησιμοποιούν αντισώματα για να παραδώσουν φάρμακα μικρού μορίου απευθείας σε ένα σημείο του όγκου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες και να προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ο Μπουρλά αποκάλεσε τα ADCs “μία από τις σπουδαιότερες τεχνολογίες για τη μάχη κατά του καρκίνου”. Τα ADC “είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι turbo charge που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά”, δήλωσε.

Πρώτη Ενημέρωση: O Άλμπερτ Μπουρλά αναγορεύτηκε σε επίτιμος καθηγητής του τμήματος Ιατρικής-Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών σε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών «Οδυσσέας Ελύτης».

Στην εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, καθηγητή Άλμπερτ Μπουρλά παρών είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης.

Σύμφωνα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, με την αγόρευση του, το Ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πάτρας τιμά όλους όσους βοήθησαν στην παραγωγή του εμβολίου, αλλά και έναν Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό.

Γεννημένος του 1961, ο Μπουρλά, απόγονος μιας παλαιάς εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από ΑΠΘ. Το 1993 άρχισε να εργάζεται στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής της Pfizer και ως τεχνικός διευθυντής για το τμήμα υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ανέλαβε διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στην εταιρεία, ενώ από το 2019 βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, ως Διευθύνων Σύμβουλος και τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε χρέη εκτελεστικού προέδρου. Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκε ως «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης» της παγκόσμιας φαρμακευτικής διαδικασίας, από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο thebest.gr o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας για την σημαντικότητα της συγκεκριμένης κίνησης, ανέφερε: «Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι σε μια μεγάλη πορεία εξωστρέφειας, με μια σειρά από ενέργειες και εκδηλώσεις που έχει κάνει. Η επιτιμοποίηση του Άλμπερτ Μπουρλά, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Το τμήμα Ιατρικής και το τμήμα Φαρμακευτικής τον πρότειναν και θα τον αναγορεύσουμε σε επίτιμο διδάκτορα. Είναι ένας Έλληνας της διασποράς, θα έλεγα ότι είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών μας παγκόσμια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις