Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Συγκίνηση και στην Πάτρα για τον σπουδαίο ερμηνευτή του ελαφρού τραγουδιού, Γιάννη Βογιατζή

Συγκίνηση και στην Πάτρα για τον σπουδαί...
Μαρτάτος Tάκης

Αξέχαστη έχει μείνει η παρουσία του ως ηθοποιού και ερμηνευτή στην ταινία "Ραντεβού στον αέρα" καθώς και η ερμηνεία του στο "Σ' αγαπώ σε όλες τις γλώσσες"

Ιδιαίτερη λύπη και θλίψη σκόρπισε και στους Πατρινούς η είδηση του θανάτου του σημαντικού ερμηνευτή και ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή στα 89 του χρόνια (ήταν γεννημένος το Δεκέμβριο του 1934).

Ήταν από τους καλλιτέχνες με ωραία φωνή, χαρακτηριστική, φινέτσα και γοητεία που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και αναγνωρισιμότητα τη δεκαετία του ’60. O Γιάννης Βογιατζής ξεκίνησε το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου και έμελλε στη συνέχεια να καθιερωθεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού της εποχής.

Στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα «Μίμης Πλέσσας ένας Δρόμος, χίλιες Νότες», εκδόσεις Άγκυρα, αναφέρεται πως ο εκλιπών ερμηνευτής είχε λάβει μέρος σε μία από τις πιο επιτυχημένες συναυλίες της εποχής της δεκαετίας του ’60, στη Λίμνη Βουλιαγμένης με παρουσιαστή τον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο με όλα τα σημαντικά ονόματα του ελαφρού τραγουδιού όπως Γιοβάννα, Κώστα Χατζή, Τζένη Βάνου, Αλέκο Πάντα πλάι στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Ο Μίμης Πλέσσας είχε δώσει πολλά ωραία τραγούδια του να τα ερμηνεύσει ο Βογιατζής.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι φυσικά η ταινία «Ραντεβού στον αέρα» που είχε κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη Φίνος Φιλμ στις 31 Ιανουαρίου 1966. Ήταν μία υπέροχη μουσική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρθα Καραγιάννη, τον Κώστα Βουτσά, την Ελένη Προκοπίου, τον Ανδρέα Ντούζο, τη Χλόη Λιάσκου, κ.α.

Ο Γιάννης Βογιατζής εκτός του ότι τραγουδούσε στην ταινία, είχε και το ρόλο ενός σμηνίτη, του Γιάννη Φωτίου. Στην ταινία αυτή που παραμένει από τις πιο αγαπημένες του ’60 έχοντας κόψει 617.423 εισιτήρια παίρνοντας την 1η θέση μεταξύ των 101 ταινιών εκείνης της περιόδου, ο Βογιατζής έλεγε το τραγούδι «Ένας ουρανός με αστέρια» του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Θάνου Σοφού με τις Μάρθα Καραγιάννη και Ελένη Προκοπίου να συμμετέχουν μοναδικά στο χορευτικό, και το «Νύχτα καλοκαιριού» σε στίχους και μουσική Μίμη Πλέσσα ενώ μαζί και με τους άλλους ηθοποιούς της ταινίας είχαν τραγουδήσει και το ανέμελο τραγούδι επίσης του Πλέσσα «Μένουμε πάντα παιδιά».

Είχε τραγουδήσει και το κομμάτι "Άνθρωποι άνθρωποι" στην ταινία «Ο παράς και ο φουκαράς» (1964) με τον Κώστα Χατζηχρήστο, σε μουσική & στίχους του Γιώργου Κατσαρού καθώς και στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Μία τρελή τρελή οικογένεια» του 1965 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα.

Όπως ήδη έχει γραφτεί, ο Γιάννης Βογιατζής είχε τιμηθεί δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (ένας ιδιαίτερα αγαπημένος μουσικός θεσμός), το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου), κομμάτι που έχει ακουστεί και αγαπηθεί και με τη φωνή του αξέχαστου Τόλη Βοσκόπουλου. Αναμφίβολα στις σημαντικές στιγμές της καριέρας του ήταν και η συνεργασία του με τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας το τραγούδι, "Όμορφη Πόλη", το οποίο ακούστηκε για 1η φορά στο Θέατρο Παρκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβαζε την παράσταση "Όμορφη Πόλη".

Είχε συνεργαστεί με την Τζένη Βάνου, δισκογραφικά, σε συναυλίες και στο θέατρο όπως την σαιζόν 1962-1963 στο θέατρο Διάνα στην παράσταση «Μία πόρτα δραχμές πεντακόσιες» όπου έπαιζαν οι Κάκια Αναλυτή, Κώστας Ρηγόπουλος. Η μουσική και τραγούδια της παράστασης ήταν του Μίμη Πλέσσα. Ο Βογιατζής είχε μία πολύ καλή και δημιουργική συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα.

Τα χρόνια του ’60 κυκλοφορούσαν πολλοί δίσκοι 45 στροφών, συνήθως με 2 τραγούδια, και ανάμεσα τους ήταν οι δίσκοι του Γιάννη Βογιατζή «Η Πρώτη μας νύχτα» και «Κρύψου φεγγάρι μου», το «Άνοιξε άνοιξε» και «Δύο πουλιά» ντουέτο με την Τζένη Βάνου, το «Θα’ρθει η στιγμή» και «Μου’ πες καθαρά» σε στίχους Κώστα Κινδύνη και σύνθεση Μίμη Πλέσσα, κ.α.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το τραγούδι «Σ’ αγαπώ σε όλες τις γλώσσες» σε μουσική του Γιώργου Μουζάκη που ακουγόταν στην ταινία «Όταν Λείπει η Γάτα» του 1961 σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Μάλιστα ο ίδιος ο Γιάννης Βογιατζής είχε εκμυστηρευθεί πως αρχικά δεν ήθελε να πει το συγκεκριμένο κομμάτι που έμελλε να αφήσει τη στάμπα του και να θεωρείται από τα καλύτερα του.

Σίγουρα είναι μία μεγάλη απώλεια καθώς ο Γιάννης Βογιατζής κουβαλούσε πάνω του και μία ολόκληρη εποχή, αυτή των καλλιτεχνών που αναδείχθηκαν τα όμορφα και ανήσυχα χρόνια του ’60. Όσο για τον άλλο Γιάννη Βογιατζή, τον αγαπητό βετεράνο ηθοποιό που έλκει την καταγωγή του από το Αιτωλικό, και παραμένει ενεργός στις καλλιτεχνικές επάλξεις, είχαν στενή συγγένεια, ήταν πρώτα ξαδέλφια.

Τέλος σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής που είχε πριν λίγο καιρό υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην ουρολογική κλινική στο «Λαϊκό» για νεφρολογικό πρόβλημα και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, έσβησε από «πολυοργανική ανεπάρκεια».

Μία χαριτωμένη σκηνή της ταινίας "Ρ...

Μία χαριτωμένη σκηνή της ταινίας "Ραντεβού στον αέρα".

"Ραντεβού στον αέρα", με τον ξ...

"Ραντεβού στον αέρα", με τον ξάδελφο του, ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή και τον Κώστα Βουτσά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture