Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Την Κυριακή 14/5 στο Τριανόν προβάλλεται στην ενότητα «Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη» το "Ordinary People"

Την Κυριακή 14/5 στο Τριανόν προβάλλεται...

Η πολύ ανθρώπινη και συγκινητική ταινία που σκηνοθέτησε το 1980 ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και έκανε προσιτή σε μια ολόκληρη γενιά την ψυχοθεραπεία

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται φέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ» στον κινηματογράφο Τριανόν, στην οδό Κοδριγκτώνος και Πατησίων στην Αθήνα απ’ όπου ξεκίνησε το 2008.

Στο πλαίσιο λοιπόν της πολύ ενδιαφέρουσας ενότητας «Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη» θα προβληθεί το τιμημένο με 4 Όσκαρ φιλμ «Ordinary People – Συνηθισμένοι Άνθρωποι», σκηνοθετικό ντεμπούτο του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ, παραγωγής 1980.

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 14 Μαΐου στις 18:00 στον κινηματογράφο Τριανόν.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με

-  τη Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο-ψυχοθεραπεύτρια,

-  τον Τώνη Λυκουρέση, σκηνοθέτη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής-σκηνοθέτης.

Εισιτήριο: 7 ευρώ

https://psych.gr/

https://www.viva.gr/tickets/cinema/sinema-ps/

Το «Ordinary People» είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1980 που σκηνοθέτησε ο Robert Redford στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του και που έκανε προσιτή σε μια ολόκληρη γενιά την ψυχοθεραπεία. Είναι μία από τις λίγες ταινίες που παρουσιάζουν τον ψυχίατρο και ιδιαίτερα τον ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή θετικά όπως και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Το σενάριο του Alvin Sargent (1927-2019) βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Judith Guest του 1976 και στην απονομή του 1981 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ. Η ταινία διαπραγματεύεται τη διάλυση μιας οικογένειας στα προάστια του Ιλινόι, μετά τον τυχαίο θάνατο του ενός από τους δύο γιους τους και την απόπειρα αυτοκτονίας του άλλου.

Πρωταγωνιστούν οι Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch και Timothy Hutton.

Ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 1980 το «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» συγκέντρωσε έξι (6) υποψηφιότητες στη 53η απονομή των βραβείων Όσκαρ, κερδίζοντας τέσσερα: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου για τον νεαρό ηθοποιό τότε Timothy Hutton. Η ερμηνεία του Δρ Μπέργκερ από τον Judd Hirsch, ο οποίος επίσης προτάθηκε για το Όσκαρ β’ ανδρικού (ήταν και φέτος υποψήφιος στην ίδια κατηγορία για την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans») απέσπασε επαίνους από πολλούς στην ψυχιατρική κοινότητα καθότι πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που το επάγγελμά τους παρουσιάζεται με θετικό φως στον κινηματογράφο, όπως έχει τονιστεί.

O πατέρας, μια αρκετά ενοχική και υπεύθυνη προσωπικότητα, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελε η σύζυγός του να φαίνονται. Προσπαθεί να εμβαθύνει και να πλησιάσει με ενσυναίσθηση τον γιο του, που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή. Αντίθετα η σύζυγός του (η Μέρι Τάιλερ Μουρ σε έναν κόντρα ρόλο εντυπωσίασε και κέρδισε υποψηφιότητα για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου) το αντιπαρέρχεται προτείνοντας ταξίδια στο εξωτερικό, όπως και όταν είχε γίνει η σοβαρή απόπειρα του δεύτερου γιου της.

Τελικά ο ίδιος θα μπορέσει να αντιληφθεί με την βοήθεια της Ψυχοθεραπείας την πραγματικότητα των ενδοοικογενειακών σχέσεων και θα προχωρήσει την ζωή του δίπλα στο γιο του.

Την ταινία θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως ένα ταξίδι ενηλικίωσης όχι μόνο του γιου αλλά και του πατέρα.

Διάρκεια: 124 λεπτά.

Σκηνοθεσία: Robert Redford

Πρωταγωνιστούν: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch, Τίμοθι Χάτον και η Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν.

*Στο μεταξύ την ίδια μέρα, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στις 11 το πρωί πάντα στον κινηματογράφο Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος 21, το Ελληνικό Ινστιτούτο Οργονομίας οργανώνει την προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Αγάπη, εργασία & γνώση: Η ζωή και οι δοκιμασίες του Βίλχελμ Ράιχ» σε σκηνοθεσία Glen Orkin & Kevin Hinchey. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

*Η επόμενη προγραμματισμένη προβολή και συζήτηση της ενότητας "Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη" είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 11/6 και περιλαμβάνει την ταινία του 1997 "Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ" με τον Ματ Ντέιμον και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στα γυρίσματα της ταινίας ο Ρόμπερτ Ρέντ...

Στα γυρίσματα της ταινίας ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τον Τίμοθι Χάτον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture