Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Φλας στην εκδήλωση "Η πολύπλευρη και διαχρονική φυσιογνωμία της Ελληνίδας"

Πάτρα: Φλας στην εκδήλωση "Η πολύπλ...

Επιτυχημένη και με πολύ κόσμο η εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πατρών Δανιηλίς

Με πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομιλου Πατρών ΔΑΝΙΗΛΙΣ, και το Λύκειο Ελληνίδων ως συνδιοργανωτή, πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση κατά την οποία, εκπρόσωποι Συλλόγων από 10 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος, που ζούν και δραστηριοποιούνται στην Πόλη μας, ανέδειξαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και επιτεύγματα γυναικών της περιοχής τους, συνθέτοντας «Την πολύπλευρη και διαχρονική φυσιογνωμία της Ελληνίδας». 

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις με οπτικοακουστικό υλικό, χορούς και τραγούδια και ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ.

Οι συμμετέχοντες σύλλογοι ήταν: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ, ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ, ΙΘΑΚΗΣΙΟΙ, ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ, ΚΡΗΤΕΣ, ΛΕΥΚΑΔΙΟΙ, ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ, ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ, ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ.

Μετά το εισαγωγικό καλωσόρισμα της προέδρου του Ομίλου ΔΑΝΙΗΛΙΣ Ελένης Γκέκα και τον χαιρετισμό της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων  Κατερίνας Πολυκρέτη, η γραμματέας του ΛτΕ  Νεκταρία Μαρία Μπονάτσου παρουσίασε την «Καλλιρόη Σιγανού – Παρρέν, Πρωτοπόρο του  Φεμινισμού και  του Ελληνισμού», με σημαντική και πολυεπίπεδη προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό, ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων. Στην Καλλιρόη Παρρέν οφείλεται η έγκριση από την Ελληνική Βουλή το 1957 (μετά το θάνατό της), του δικαιώματος ψήφου των Γυναικών , σύμφωνα με πρωτοποριακή για την εποχή πρόταση που είχε καταθέσει. Η Παρρέν συμμετείχε ενεργά στο γυναικείο κίνημα, με την ίδρυση του γυναικείου εντύπου «Εφημερίς των Κυριών» και συνεχείς πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία. Επίσης αφοσιώθηκε στη διάσωση και διάδοση των ελληνικών λαϊκών παραδόσεων και την ανασύσταση της εθνικής μας ταυτότητας.

Στη συνέχεια χορευτική ομάδα του Λυκείου με τις πανέμορφες φορεσιές της Καραγκούνας, παρουσίασαν χορούς από τη Θεσσαλία.

Ακολούθησε ο Νίκος Λόης, πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων, κερδίζοντας το χειροκρότημα του Γυναικείου κοινού με «κομπλιμέντα» για το γυναικείο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Μαρία Καψάσκη, γραμματέας του Συλλόγου Ζακυνθινών ανέφερε ότι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που άνοιξε το δρόμο της νεοελληνικής γυναικείας πεζογραφίας ήταν η Ζακυνθινή Ελισάβετ Μαρτινέγκου, ενώ η Μαριέττα Γιαννοπούλου - Μινώτα  εξέδωσε το πρώτο φεμινιστικό περιοδικό στη Ζάκυνθο το 19ο αιώνα. Η Κική Γιαννιώτη συνέχισε με αναφορά σε άλλες Ζακυνθινές, από τις ηρωίδες του Ξενόπουλου μέχρι τη σύγχρονη ζωή.

Τη Γυναίκα της Ιθάκης, με την πλέον διάσημη παγκοσμίως για την αφοσίωσή της σύζυγο Πηνελόπη, παρουσίασε εκ μέρους του Συλλόγου Ιθακησίων η Μαρία Φιλιππάτου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κερκυραίων Γιάννης Λιτσαρδόπουλος σκιαγράφησε πολύ γλαφυρά και ρομαντικά την προσωπικότητα της Κερκυραίας, από τη σκληρή αγροτική βιοπάλη μέχρι την εμμονή με την ομορφιά,  το στολισμό και τα κοσμήματα, με χαρακτηριστικές παλιές φωτογραφίες, προσθέτοντας προσωπικές βιωματικές πινελιές και χαρακτηρίζοντας τις Κερκυραίες λακωνικά ως «ατίθασες, με ψυχή λιονταριού, ακούραστες, γελαστές, νοικοκυρές, μάνες».

Οι ζωηροί Κρητικοί χοροί που ακολούθησαν, μετά τα εισαγωγικά σχόλια για τη Γυναίκα της Κρήτης από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Στέλιο Τσιμπλοστεφανάκη, σκόρπισαν  ζωντάνια σε όλη την αίθουσα και καταχειροκροτήθηκαν! 

Καντάδες ειδικά γραμμένες για τη γυναίκα σε Επτανησιακές μελωδίες παρουσίασε η Χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων «Κανταδόροι Σάντα Μάουρα», υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Αψόμωτου και παρέσυραν το κοινό να σιγοτραγουδήσει σε μελωδική ατμόσφαιρα.

Η Φωτεινή Γκλαβά, εκ μέρους του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου παρουσίασε τη συγκλονιστική ιστορία της «αρχόντισσας των Καλαβρύτων», Γιώτας Κολλιοπούλου-Κωνσταντοπούλου, ιδρύτριας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα.  Η εκλιπούσα τον περασμένο χρόνο, εμβληματική προσωπικότητα, έχοντας ζήσει τα οδυνηρά γεγονότα της σφαγής των Καλαβρύτων κατά την οποία έχασε πατέρα και 2 αδέλφια αγωνίστηκε για  την  ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων, ιδρύτρια και πρόεδρος επί 20ετία της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας, πρωτεργάτρια της ίδρυσης του Δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και με συγγραφικό έργο. Είναι η εμπνεύστρια της ίδρυσης του ογκολογικού ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ στην Πάτρα και διεθνώς βραβευμένη για το κοινωνικό της έργο.  Έφυγε αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη στα 2 παιδιά της, που παρακολούθησαν συγκινημένα την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας Αλέξανδρος Χάιδας και έδωσε το λόγο στην Έλενα Τερζή, η οποία παρουσίασε τη φυσιογνωμία της Ηπειρώτισσας, από την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις αρχόντισσες του Σουλίου και του Ζαλόγγου, τις γυναίκες της Πίνδου μέχρι τις σημερινές Ηπειρώτισσες, με τα ήθη και έθιμα, καθώς και τις διάσημες Ηπειρώτικες πίτες! Συμπληρωματικά η Γεωργία Χατζηγιάννη έκανε επίδειξη από περίτεχνα κεντημένα στοιχεία της πολύπλοκης Ηπειρώτικης φορεσιάς.

Με τη βασίλισσα Μεσσήνη, της Ελληνικής μυθολογίας, από την οποία πήρε το όνομά της η Μεσσηνία, άρχισε την παρουσίασή της η Πηνελόπη Λαμπούση, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου «Παπαφλέσσας» και συνέχισε με τις αντρειωμένες Μανιάτισσες που έγραψαν ιστορία κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελληνικής επανάστασης. Ακολούθησε η Καλαματιανή ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, με ενεργή δράση στο γυναικείο κίνημα και υπέρμαχος του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Μεσσηνιακής καταγωγής και η Μαρία Κάλλας, η παγκοσμίως γνωστή, κορυφαία υψίφωνος του 20ου αιώνα αλλά και η πολυβραβευμένη και πολυγραφότατη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κική Δημουλά. 

Ακολούθησε η παρουσίαση του Φάρου Ποντίων Πατρών, με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου Δημήτρη Αντωνιάδη και την εξαιρετική παρουσίαση της Χρυσής Καλπίνη Παπαδοπούλου, συνοδευόμενη από παλιό φωτογραφικό υλικό της ζωής των Γυναικών στον Πόντο.  Από τα μέσα του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε στην Τραπεζούντα το πρώτο παρθεναγωγείο για την εκπαίδευση των κοριτσιών και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις. Η γυναίκα ήταν ο στυλοβάτης της οικογένειας στην Ποντιακή κοινωνία, διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης.

Την εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά το υπέροχο γυναικείο Ποντιακό χορευτικό με το αγέρωχο βλέμμα, τις πολύχρωμες φορεσιές και τις ρυθμικές χορευτικές φιγούρες.

Τo δύσκολο έργο συντονισμού των ομιλητών ανέλαβε και έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία η δημοσιογράφος Αθανασία Σταμοπούλου. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου.

Η πρόεδρος του Ομίλου ΔΑΝΙΗΛΙΣ Ελένη Γκέκα ευχαριστεί θερμά εκ μέρους όλων των μελών, τους συμμετέχοντες Συλλόγους, τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης, καθώς και όλους όσους την παρακολούθησαν με τόσο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture