Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Οι τηγανητές πατάτες φαίνεται πως επηρεάζουν και την ψυχική υγεία εκτός από τη σωματική

Οι τηγανητές πατάτες φαίνεται πως επηρεά...

Μια έρευνα που δεν ήθελε κανείς να γίνει

Οι τηγανητές πατάτες έχουν λίπος, άμυλο και είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά του κόσμου καθώς φέρνει ευχαρίστηση και αγαλλίαση ακόμα και στις πιο δύσκολες ημέρες.

Ωστόσο, παρ΄ότι είναι τόσο αγαπητές, μελέτη δείχνει πως η λαχτάρα για τηγανητά φαγητά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

 Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ιδίως πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα.

 Η σύνδεση ήταν πιο έντονη μεταξύ των ανδρών και νεαρότερων ηλικιών.

 Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Τα αποτελέσματα αυτά «ανοίγουν ένα δρόμο για να δοθεί σημασία στη μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία», αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τα της διατροφή δήλωσαν ότι τα αποτελέσματαείναι προκαταρκτικά και δεν είναι σαφές αν τα τηγανητά τρόφιμα οδηγούσαν σε προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά τρόφιμα, αναφέρει το CNN.

 Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη στα δύο πρώτα χρόνια, βρέθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε όσους κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκε να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με όσους κατανάλωσαν λευκό τηγανητό κρέας (πχ κοτόπουλο).

 Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητού φαγητού ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.

 Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μπορούν πιο εύκολα να στραφούν στα φαγητά που τους κάνουν να νιώθουν καλά για την αυτοθεραπεία τους, αναφέρει ειδικός.

 Ωστόσο, η έρευνα συμπεραίνει πως το ανθυγιεινό φαγητό και η κακή διατροφήμπορούν να μειώσουν τη διάθεση του ανθρώπου και έτσι να δημιουργηθούν ζητήματαψυχικής υγείας.

 «Οι επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων στην υγεία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το ποια τρόφιμα τηγανίζονται και τι είδους λίπος χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα», εξηγεί, ο Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

 «Οι πατάτες προκαλούν ανησυχία για τις πιθανές επιδράσεις στη διάθεση, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και στη συνέχεια ορμονικές αντιδράσεις σε αυτές τις αυξήσεις. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αμβλύνονται εν μέρει από το λίπος του τηγανιού».

 Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang Yu Zhang και συγγραφέας της μελέτης, καθησύχασε τον κόσμο πάντως λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις δυσμενείς επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων.

 Το να έχει κάποιος έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την μείωση των τηγανητών τροφίμων μπορεί να έχει εκτός από μια σωματική και μια καλή ψυχική υγεία, συμβουλεύει.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being