Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΠΑΣΚΕΤ

/

ΕΑΠ -1927: Η ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Πάτρα και ο Γάλλος μοναχός

ΕΑΠ -1927: Η ομάδα που έφερε το μπάσκετ ...

«Μητέρα» του μπάσκετ στην Πάτρα είναι η Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών, που ξεκίνησε το 1927 και συνεχίζει έως τις μέρες μας

«Θεάρεστο έργο», έκανε ο μοναχός Λουί από την Γαλλική καθολική Μοναστική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών, όταν έμαθε το μπάσκετ στη νεολαία της πόλης, με αποτέλεσμα το 1927 να ιδρυθεί η Ε.Α.Π. που συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας.
Η ονομασία της πέρασε από διάφορα στάδια, από το όνομα Όμιλος Αθλοπαιδιών Πάτρας, σε Ένωση Αθλητικών Παίδων, σε Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών, ενώ υπήρξε και ένα μικρό διάστημα που το «Ε» έγινε «Ευέλπιδες», γιατί τόσο το κυνήγι της λέξης «Ένωση» στα αθλητικά σωματεία που θύμιζε το σύνθημα της Ένωσης στο Κυπριακό (που οι «φωστήρες» του καθεστώτος πίστευαν ότι μπορεί να «δουλευόταν» σκόπιμα στις κερκίδες και να δημιουργούσε ένταση με την Τουρκία, και γι' αυτό παρενέβησαν σε πολλά σωματεία), αλλά και το όνομα της Ένωσης Κέντρου, προκαλούσαν πολιτικές αλλεργίες.
Όπως αναφέρεται στην ιστορία του συλλόγου: «Την άνοιξη του 1927 ιδρύεται ο Όμιλος Αθλοπαιδιών Πάτρας από μαθητές της Γαλλικής σχολής και με παρότρυνση του καθηγητή τους Φρερ Λουί. Ήταν ο πρώτος σύλλογος στην πόλη που έπαιξε καλαθοσφαίριση, η πετοσφαίριση παιζόταν μόνο στην Γαλλική σχολή. Ουσιαστικά ο Φρερ Λουί είναι ο ιδρυτής της ΕΑΠ, ήταν μοναχός από τους Freres Maristes που ήταν Γαλλική καθολική Μοναστική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών, το Φρερ σημαίνει αδελφός – μοναχός. Την ίδια χρονιά αλλάζει όνομα και γίνεται Ένωση Αθλητικών Παιδιών.

Περισσότερα στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports