Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανδημία: Η Κίνα αρνείται υγειονομικούς ελέγχους του ΟΗΕ σε αγορές με άγρια ζώα

Πανδημία: Η Κίνα αρνείται υγειονομικούς ...

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων ως τροφίμων, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι κίνδυνοι παραμένουν

Η Κίνα αποσύρθηκε από συνομιλίες με τον ΟΗΕ για υγειονομικούς ελέγχους σε ασιατικές αγορές και άλλες εγκαταστάσεις με υψηλό κίνδυνο διασποράς ασθενειών από άγρια ζώα, αποκάλυψε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Reuters.

Η αρνητική απάντηση έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Κίνα απέκρυψε αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από την αγορά της Γουχάν, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα επίμαχα δεδομένα, τα οποία τελικά δημοσιεύτηκαν από κινέζους ερευνητές μόλις πριν από λίγες ημέρες -κατόπιν πιέσεων του ΠΟΥ- εντείνουν τις υποψίες ότι ο SARS-CoV-2 μεταδόθηκε στον άνθρωπο από άγρια ζώα που πωλούνταν στην Γουχάν.

Τέσσερις ασιατικές χώρες –Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Λάος- είχαν επιλεγεί αρχικά για το πρόγραμμα SAFE που υλοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δεδομένου ότι φιλοξενούν πολυάριθμες εγκαταστάσεις από όπου θα μπορούσαν δυνητικά να μεταδοθούν ζωονόσοι. Στη λίστα έχει προστεθεί έκτοτε η Μαλαισία.

Το πρόγραμμα SAFE ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και «η Κίνα αρχικά συμμετείχε στις συνομιλίες» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες θεωρούνται ευαίσθητες.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων ως τροφίμων, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι κίνδυνοι παραμένουν.

«Υπάρχουν τεράστια κενά στους περιορισμούς» δήλωσε ο Πίτερ Λι της Humane Society International, μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε, η Κίνα συνεχίζει να επιτρέπει τη μαζική εκτροφή άγριων ζώων για τη γούνα τους, για παραδοσιακές θεραπειες, για το εμπόριο κατοικιδίων και για τη χρήση των ζώων ως αξιοθέατων.

Από το 2020 έως το 2020, οι κινεζικές αρχές έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 70.000 παραβάσεις του νόμου και κατάσχεσαν 1,37 εκατομμύρια άγρια ζώα, είχε αναφέρει παλαιότερα το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ προβλέπει ελέγχους σε περίπου 40 αγορές και άλλες εγκαταστάσεις σε κάθε χώρα, όπως εστιατόρια, αγορές όπου πωλούνται ζωντανά ζώα, βιοϊατρικά εργαστήρια, ζωολογικοί κήποι και εκτροφεία.

Το πρόγραμμα SAFE, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2024. Σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα υγείας, το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις