Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αυτοί είναι οι Επιτάφιοι που βγαίνουν νωρίτερα τη Μ. Παρασκευή σε υποβλητική ατμόσφαιρα

Πάτρα: Αυτοί είναι οι Επιτάφιοι που βγαί...
Μαρτάτος Tάκης

Ξεχωρίζει η περιφορά στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο στην Ανθούπολη αλλά και εντός της ιστορικής οινοποιίας της Αχάια Κλάους

Κατεξοχήν πένθιμη μέρα η Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, με τις καμπάνες να ηχούν μονότονα, θλιβερά, το πρωί να τελείται η Ακολουθία των Αχράντων Παθών  και η Αποκαθήλωση ενώ το απόγευμα είναι η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στη συνέχεια η Περιφορά.

Εκτός από τα Δημοτικά Κοιμητήρια (Α’ και Β’) όπου είθισται η Περιφορά του Επιταφίου να τελείται νωρίς το απόγευμα (εξαίρεση αποτελεί το ενοριακό κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης όπου ο Επιτάφιος βγαίνει κανονικά αργότερα) και σε άλλα χαρακτηριστικά σημεία της Πάτρας γίνεται νωρίς η Περιφορά & πάντα σε πνεύμα και ατμόσφαιρα κατάνυξης και ευλάβειας.

Τα Κοιμητήρια την Μεγάλη Παρασκευή γεμίζουν από πιστούς που σπεύδουν να τιμήσουν τους κεκοιμημένους αφήνοντας ανοιξιάτικα λουλούδια όπως βιολέτες, ή κάλες, χρυσάνθεμα, λίλιουμ, γαρύφαλλα ή τριαντάφυλλα, και ανάβοντας φυσικά το καντήλι.

Στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο στην Ανθούπολη επί της οδού Πανεπιστημίου, ο Επιτάφιος θα βγει σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 6.30 μ.μ. Αναμένεται να είναι και η Δημοτική Μουσική και η περιφορά γίνεται μέσα από την κεντρική οδό του κοιμητηρίου, στη συνέχεια η πομπή βγαίνει στο Ζαβλάνι και δια της οδού Πανεπιστημίου επιστρέφει στο ναό των Αγ. Αγγέλων του νεκροταφείου.

Στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών η έξοδος του Επιταφίου θα γίνει νωρίτερα στις 4.30 μ.μ.

Αυτό που γνωστοποιείται μέσω σχετικής ανακοίνωσης είναι ότι από τις 2 μ.μ. και μέχρι και το τέλος της Περιφοράς των Επιταφίων απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή εντός των χώρων των Δημοτικών Κοιμητηρίων παντός οχήματος.

Πολύ όμορφα είναι και στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους που έχει χτιστεί το 1913 & βρίσκεται εντός του περίβολου του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών στην άνω πόλη, όπου είθισται την Μεγάλη Παρασκευή να ψάλλεται η ακολουθία και τα εγκώμια στις 16.15 για να ακολουθήσει η περιφορά του Επιταφίου γύρω από το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Άνω Πόλης συνήθως μετά τις 17.00 το απόγευμα.

Στις 4 το απόγευμα για όσους θελήσουν να πάνε λίγο πιο έξω στη φύση, έως την Αχάια Κλάους, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία ξεχωριστή πραγματικά ατμόσφαιρα κατά την περιφορά του Επιταφίου με το άχραντο Σώμα του Ιησού Χριστού. Επίκεντρο αποτελεί ο ιερός ναός του Αποστόλου Θωμά, στον περίφημο αμπελώνα και οινοποιείο της Αχάια Κλάους όπου καλά κρατεί δεκαετίες τώρα η παράδοση τόσο της Περιφοράς του Επιταφίου όσο και της τέλεσης της Αναστάσιμης λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο.

Για την τέλεση των ιερών ακολουθιών στέλνεται ιερέας από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και πραγματικά αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη θρησκευτική εμπειρία για όποιον μπορέσει να πάει. Την Μεγάλη Παρασκευή η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και μία ώρα αργότερα στις 5 το απόγευμα θα ακολουθήσει η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου, τον οποίο συνήθως κρατούν συμβολικά οι εργαζόμενοι της φημισμένης και ιστορικής οινοποιίας.

Νωρίτερα βγαίνει ο Επιτάφιος και στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας (Γηροκομειό). Όπως μας είπαν από το γραφικό και τόσο αγαπητό μοναστήρι, η ακολουθία αρχίζει στις 6 το απόγευμα και η έξοδος του Επιταφίου γίνεται εκεί γύρω στις 8 παρά με πάντα πολλούς πιστούς όχι μόνο από την γύρω περιοχή του Γηροκομειού, του Λυκοχορού και του Διάκου να δίνουν το παρών αλλά και ευρύτερα από όλη την Πάτρα.

Πιο δίπλα στον ιερό ναό Αγίας Σκέπης στο ομώνυμο ίδρυμα, της Χριστιανικής Εστίας επίσης η ακολουθία του Επιταφίου είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα ενώ στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου κοντά στο Αρχαίο Ωδείο που ανήκει στην ενορία του Αγ. Νικολάου Πατρών, με τον Επιτάφιο να βγαίνει γύρω στις 7 παρά. Νωρίτερα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου με τα εγκώμια όπως «Αι γενεαί αι πάσαι» και στο ναό του Αγ. Αθανασίου την πλ. Μαρούδα που ανήκει στην ενορία της Αγ. Παρασκευής, στις 7.45 αργά το απόγευμα, απ’ όσο είδαμε.

Περίπου στις 7 το απόγευμα θα βγει ο Επιτάφιος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, «Παναγία η Βοήθεια». Λόγω μάλιστα της παρέλευσης των απαγορευτικών μέτρων φέτος αναμένεται να ξαναγίνει αυτό που συνηθιζόταν έως το 2019, δηλαδή ο Επιτάφιος να μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο για ευλογία και ανάρρωση των ασθενών.

Τέλος ξεχωριστός είναι και ο Επιτάφιος στο γυναικείο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με τα εγκώμια που ψάλλουν οι μοναχές και τον ρυθμικό ήχο του ξύλου που ακούγεται και φυσικά νωρίτερα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και εντός του στρατοπέδου ΚΕΤχ, στα Σύνορα όπου επίσης είθισται να συμμετέχει η Μπάντα του Δήμου Πατρέων καθώς και αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο ανθοστόλιστος Επιτάφιος του Ιησού Χριστού μεταφέρεται από άγημα εντός του χώρου του στρατοπέδου.

Ακόμα με ξεχωριστό συμβολισμό είναι και η περιφορά του Επιταφίου του ιερού ναού των Αγίων ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Θεράποντος των θαυματουργών, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» που βρίσκεται πίσω από τη Νέα Πτέρυγα, στη Ν.Α. πλευρά του περιβάλλοντος χώρου του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου επίσης βγαίνει λίγο νωρίτερα απ’ ότι οι Επιτάφιοι των ενοριών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις