Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αγωνία από τους διαβητικούς για την έλλειψη φαρμάκου που «υφαρπάζεται» από τους υπέρβαρους

Πάτρα: Αγωνία από τους διαβητικούς για τ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Τεράστια είναι η ανησυχία των διαβητικών και στην Πάτρα, εξαιτίας της έλλειψης του φαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του διαβήτη τους.

Πρόκειται για το φαρμακευτικό σκεύασμα  «Ozempic» το οποίο «υφαρπάζεται» επί της ουσίας από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος. Το γεγονός ότι οι ποσότητες του φαρμάκου είναι σχεδόν ανεπαρκείς ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, «Πρόκειται για μία κατηγορία φαρμάκων για τα οποία κλινικές μελέτες έδειξαν ότι προκαλούν απώλεια βάρους, αν και σχεδιάστηκαν για τη ρύθμιση του διαβήτη. Όταν αυτό διαπιστώθηκε σε επίπεδο κλινικής μελέτης, βρέθηκε και ένα πρωτόκολλο για τους υπέρβαρους.

Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στους πολίτες ότι με αυτά τα φάρμακα μπορεί να χάσει κανείς κιλά. Έγινε και μία διαφήμιση σε σχέση με διάσημες προσωπικότητες του εξωτερικού που πήραν τέτοια φάρμακα και έχασαν κιλά. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και πίεση στους γιατρούς από τους πολίτες να συνταγογραφούν το φάρμακο με την ένδειξη ότι είναι σακχαρώο-διαβητικοί. Μπορεί κάποιος να αγοράσει το φάρμακο όμως υπάρχουν και παρενέργειες  οπότε χρειάζεται εποπτεία γιατρού, δε μπορεί να είναι κανείς μόνος του σε αυτό.

Επίσης όποιος το παίρνει πρέπει να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο σε σχέση με τη δοσολογία κ.λπ. και πρέπει να ελέγχεται από το γιατρό.

Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της ζήτησης υπάρχει έλλειψη στην αγορά καθώς “υφαρπάζεται” από τους υπέρβαρους  με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να μην έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που τους είναι απαραίτητο για να ρυθμίσουν το διαβήτη τους

Στην Ελλάδα το 2021 διατέθηκαν 49.000 σκευάσματα και το 2022, δόθηκαν 362.000 σκευάσματα. Πρόκειται για φοβερή εκτόξευση της ζήτησης. Υπάρχουν κενά από τις ομοσπονδίες των διαβητικών με αποτέλεσμα η Πολιτεία να προχωρήσει στην απαγόρευση παράλληλης εξαγωγής φαρμάκου για να καλύψει το κενό της αγοράς. Το επόμενο βήμα είναι να υπάρχει αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου, δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα συνταγογράφησης»

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος. «Υπάρχει έλλειψη και στην Πάτρα, όπως σε όλη την Ελλάδα. Το φάρμακο δεν υπάρχει στην αγορά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις