Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε «not guilty» για 34 κατηγορίες στο δικαστήριο του Μανχάταν

Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε «not guilty» για ...

Ιστορικές στιγμές στις ΗΠΑ

«Αθώος» δήλωσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την άφιξή του στο δικαστήριο του Μανχάταν και αφού του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες που σχετίζονται με την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και πώς ο Τραμπ εξαγόρασε τη σιωπή της.

Με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, την ώρα που υποστηρικτές του διαδήλωναν έξω από το δικαστικό μέγαρο. Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο 76χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτησε τους υποστηρικτές του, υψώνοντας τη γροθιά του. 

Στην αίθουσα του δικαστηρίου υπήρχαν μόνο φωτογράφοι και όχι κάμερες.

Η διαδικασία κράτησε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στις 22:30 (ώρα Ελλάδος) όταν ο πρώην πρόεδρος και η συνοδεία του  έφυγαν για το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια και το ταξίδι της επιστροφής στη Φλόριντα.

Ούτε κατά την άφιξη, ούτε κατά την αποχώρηση ο Τραμπ είπε το παραμικρό στο πλήθος των δημοσιογράφων που πέριμεναν έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Η επόμενη ακρόαση για αυτή την υπόθεση, με παρουσία του Τραμπ στο δικαστήριο, προσδιορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου.

 Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικασία, ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «απογοητευμένος και αναστατωμένος» από όσα συνέβησαν. Κατηγόρησε μάλιστα τον εισαγγελέα ότι μετέτρεψε ένα «εντελώς πολιτικό ζήτημα» σε «πολιτική δίωξη».

«Δεν είναι καλή ημέρα. Δεν περίμενα να συμβεί αυτό στη χώρα, δεν το περιμένεις αυτό για κάποιον που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ». Οι κατηγορίες που αναγνώστηκαν δεν δείχνουν, όπως ισχυρίστηκε, ότι ο Τραμπ παραβίασε πολιτειακούς ή ομοσπονδιακούς νόμους. Έστειλε τέλος το μήνυμα ότι στη δίκη «θα το παλέψουμε σκληρά».

Αμίλητος στην αίθουσα

Ο Τραμπ είχε μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο, και - όπως αναμενόταν - δήλωσε «αθώος» και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Η παραποίηση επαγγελματικών εγγράφων είναι κακούργημα, σύμφωνα με το δίκαιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά οι προβλεπόμενες ποινές είναι από τις πιο ελαφριές, με μέγιστη ποινή τα τάσσερα χρόνια για κάθε αδίκημα. Οι New York Times αναφέρουν ότι μια σειρά αλλαγές στο δίκαιο της Πολιτείας έχουν καταργήσει την απαίτηση καταβολής εγγύησης. Οι διατάξεις είναι ευνοϊκές για όσους δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ωφελήσουν και τον Τραμπ.

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Μέσα από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Τραμπ έκανε την εξής ανάρτηση: «Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική».

Όταν επιστρέψει στη Φλόριντα (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) θα μιλήσει σε οπαδούς του.

Οι δηλώσεις Τραμπ πριν την εμφάνιση στο δικαστήριο 

 Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν. Είναι, εξάλλου, ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με άσκηση ποινικής δίωξης.

Καθώς πορευόταν προς το δικαστήριο, ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα που κατέχει στα κοινωνικά δίκτυα, Truth Social, τα εξής: «Πηγαίνοντας στο δικαστήριο του Μανχάταν. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό. Ουάου, θα με συλλάβουν, δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική. Κάντε την Αμερική ξανά σπουδαία (MAGA)». 

Με την άφιξη του Τραμπ στο δικαστήριο ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τέθηκε υπό κράτηση από τις αστυνομικές αρχές προτού του απαγγελθούν κατηγορίες. Αρχικά πέρασε τη διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στη συνέχεια, του παρέδωσαν τον φάκελο με τις κατηγορίες για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Ύστερα μετέβη στον 15ο όροφο του κτιρίου ώστε να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα. 

Αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από 10 οχήματα, συνοδεία της αστυνομίας, πορεύτηκε προς το Δικαστήριο, ακολουθώντας τον Τραμπ. Λόγω των ειδικών ρυθμίσεων, δεν υπήρχε κίνηση στους δρόμους, και την ίδια στιγμή οι άδειοι δρόμοι φάνηκαν και σε υλικό που συγκεντρώθηκε από ελικόπτερο. 

Στο δικαστήριο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ακούστηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις