Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

"Aγκάθι" για την Ευρώπη η μείωση πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ - Πώς επηρεάζεται ο πληθωρισμός

"Aγκάθι" για την Ευρώπη η μείω...

Το πλήγμα στην ΕΚΤ και η ανησυχία για "τσουνάμι" επιπτώσεων παγκοσμίως

Μια σημαντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ στάθηκε σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να "δαμάσουν" το αυξανόμενο κύμα του πληθωρισμού.

Η ανακοίνωση του καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών για μείωση άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως -αναγκάζοντας την τιμή να αυξηθεί έως και 8% μέχρι το πρωί της Δευτέρας- έχει πυροδοτήσει φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία στο σύνολό της.

Κι όλα αυτά, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός μόλις άρχισε να παρουσιάζει μικρά σημάδια αποκλιμάκωσης, αφού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στην ευρωζώνη από το καλοκαίρι.

"Θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες προκειμένου το αποτύπωμα των ενεργειών του ΟΠΕΚ+ να κάνει την εμφάνισή του στην πραγματική οικονομία, καθώς οι τρέχουσες τιμές του αργού κατευθύνονται προς τα πετρελαϊκά προϊόντα", δήλωσε ο Jorge León, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, μιας εταιρείας πληροφοριών αγοράς.

Αυτό, σύμφωνα με το Politico, "πιθανότατα" θα αυξήσει τον πληθωρισμό.

"Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, επειδή οι τιμές του πετρελαίου σχετίζονται άμεσα με τον συνολικό πληθωρισμό στην Ευρώπη ως καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου", τόνισε ο León, προσθέτοντας ότι τα μελλοντικά συμβόλαια βενζίνης διαπραγματεύονται ήδη σε υψηλότερες τιμές.

Η κίνηση σωρεύει περισσότερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε μια εποχή που το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τροφίμων και μεταφορών έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Εφοδιασμός χρημάτων
Παράλληλα, εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να συσφίγγει την προσφορά χρήματος, αυξάνοντας τα επιτόκια. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

"Αυτό που με ανησυχεί είναι ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει αυτό, πρώτα απ' όλα, στον πληθωρισμό, και ως εκ τούτου, στη στάση των κεντρικών τραπεζών και επομένως στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για φέτος και για το επόμενο έτος", δήλωσε ο León.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο, έχοντας φτάσει στο ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Σε μια προσπάθεια να το επαναφέρει στο στόχο της για 2%, η ΕΚΤ συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια από -0,5% το περασμένο καλοκαίρι σε 3% τον Μάρτιο.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ελήφθη από τη Σαουδική Αραβία, το πιο ισχυρό μέλος του. Αυτή η κίνηση, μαζί με τη συνεχιζόμενη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία, αυξάνει την ένταση με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης καθώς αγωνίζονται να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την επιθετικότητα της Μόσχας.

"Η δραματική μείωση [στην παραγωγή πετρελαίου] θα προκαλέσει μόνο πιεστικές παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις", δήλωσε ο Nigel Green, Διευθύνων Σύμβουλος του deVere Group, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος. "Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι η αιφνιδιαστική απόφαση που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία για τον OPEC+ θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του πληθωριστικού αντίκτυπου, που θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη".

Η κίνηση οδήγησε τις τιμές να εκτιναχθούν από λίγο κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι αργού στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή σε πάνω από τα 85 δολάρια κάποια στιγμή τη Δευτέρα, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς. Οι αναλυτές αύξησαν αμέσως τις προσδοκίες τους για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου, με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι το αργό θα φτάσει τα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ανησυχίες παραμένουν
Ήταν η δεύτερη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ + σε λιγότερο από ένα χρόνο, αφού το περασμένο φθινόπωρο μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα - μια απόφαση που επικρίθηκε έντονα από τις ΗΠΑ.

Η κίνηση θεωρείται από τους αναλυτές ως μια σκόπιμη προσπάθεια από τις μεγαλύτερες χώρες του ομίλου να αυξήσουν περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου, καθώς το περασμένο έτος, κυμαινόταν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και εκείνων της ΕΕ, μπορούν να κάνουν ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα, δεδομένων των ιστορικά χαμηλών επιπέδων αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία η Ουάσιγκτον μπορεί να αποφασίσει να αποδεσμεύσει για να αντιμετωπίσει μέρος της κρίσης εφοδιασμού, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1984.

"Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να δούμε πόσο ακριβώς αυτό επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές, καθώς οι ανησυχίες της ζήτησης παραμένουν, αλλά αυτός είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας που ασκεί ανοδική πίεση στον πληθωρισμό", σημειώνουν αναλυτές της Deutsche Bank.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις