Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Τραγωδία στα Τέμπη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες - κλειδιά στο δρόμο για τις κάλπες

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες - κλειδιά σ...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για κάλπες στις 21 Μαίου, έδωσε το «πράσινο φως» για έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία – με δεδομένο ότι θεωρείται σίγουρη η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, λόγω της αδυναμίας επίτευξης αυτοδυναμίας, μέσω της απλής αναλογικής – αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για εκλογές δεν αλλάζει τον προγραμματισμό της Βουλής

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάζει κανονικά μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε και θα διακόψει τις εργασίες του λόγω Πάσχα.

Οι έως τότε εκκρεμότητες αφορούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο νέος μεταναστευτικός κώδικας και το αποκαλούμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 Αναμένεται ακόμη, να κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση δύο νομοσχέδια, ένα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιών και ένα του υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Υψηλόβαθμες πηγές της Βουλής ανέφεραν πως δεν αποκλείεται η Βουλή να ανοίξει για λίγες ημέρες μετά το Πάσχα εάν υπάρχουν νομοθετικές εκκρεμότητες προς ψήφιση.

 Το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών αναμένεται να θυροκολληθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την επίσημη ημέρα προκήρυξης τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου.

Παράλληλα θα υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργού Εσωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου με πρόσωπα διακομματικής εμπιστοσύνης, ενώ θα ανακηρυχθούν και οι πολιτικοί σχηματισμοί από τον Άρειο Πάγο.

 Μετά τις εκλογές
Μετά τις κάλπες στις 21/5 και το αργότερο μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τις έδρες στη νέα Βουλή. Στην αναμενόμενη περίπτωση μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Στην περίπτωση που έχουν αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης για την διεξαγωγή εκλογών και στην διάλυση της νέας Βουλής.

Μετά τις δεύτερες κάλπες, με πιθανή ημερομηνία τις 2 Ιουλίου θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία. Σε περίπτωση που υπάρξουν εκ νέου διερευνητικές αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Τι θα γίνει με τους υπηρεσιακούς υπουργούς

Με την προκήρυξη των εκλογών τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είθισται να παραιτούνται. Στο Σύνταγμα μπορεί μεν να μην υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, ωστόσο με βάση το «εθιμικό» δίκαιο και προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των διαδικασιών αντικαθίστανται από υπηρεσιακούς υπουργούς.

Στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη οι πληροφορίες συντείνουν ότι θα καταθέσει την προβλεπόμενη στιγμή την παραίτησή του ενώ προφανώς το ίδιο θα κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Άλλωστε, ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα και ως εκ τούτου θα έχει συγκεκριμένο αριθμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ.

πηγη

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις