Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

10 εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων που ξεκίνησαν μέσα σε ένα… γκαράζ

10 εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων που ...

"Γεννήθηκαν" δίπλα σε αυτοκίνητα και κουτιά γεμάτα με άχρηστα αντικείμενα

Για τους περισσότερους από εμάς το γκαράζ είναι ένα μέρος για να αφήνουμε το αυτοκίνητο και -σε ορισμένες περιπτώσεις- ένα μέρος που χρησιμοποιούμε ως αποθήκη.

Ωστόσο, πριν από αρκετές δεκαετίες, οι πρώτες “φουρνιές” πολυεκατομμυριούχων χρησιμοποιούσαν τα γκαράζ τους ως στρατηγείο. Σε έναν τέτοιο μικρό χώρο οραματιζόντουσαν και σχεδίαζαν τις ιδέες που αργότερα εξελίχθηκαν σε επιχειρήσεις-κολοσσούς.

Παρακάτω θα δούμε 10 εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορούν να αποδείξουν ότι η “δύσκολη αρχή” δεν αποτελεί  τροχοπέδη για την εξέλιξη.

10. Google

Η ιστορία της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης όλων των εποχών ξεκίνησε από τους Larry Page και Sergey Brin μέσα σε ένα γκαράζ.

Όλα ξεκίνησαν με τη διατριβή του Page σχετικά με την αντίστροφη μηχανική του Παγκόσμιου Ιστού που συλλέγει διαδικτυακούς συνδέσμους για να αντλεί πληροφορίες σε μια πύλη εύκολης πρόσβασης που ονομάζεται BackRub. Ο Σεργκέι Μπριν “μπλέχτηκε” στην έρευνα και μετονόμασε το έργο σε Google. Το δίδυμο πέρασε χρόνια τελειοποιώντας την ιδέα μέχρι που ο συνιδρυτής της Sun Andy Bechtolsheim τους έδωσε μια επιταγή 100.000 δολαρίων.

Χρησιμοποίησαν τα χρήματα για να επενδύσουν σε ένα μικρό γραφείο που ήταν ένα νοικιασμένο γκαράζ από τη φίλη τους Susan Wojcicki. Το γραφείο τους τελικά μεγάλωσε μέχρι που μετακόμισαν στην κύρια έδρα τους στο Googleplex το 2004, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
 
 
9. Apple

Ο αείμνηστος ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, πριν από την επιτυχία και τη φήμη του, εγκατέλειψε το κολέγιο για να κυνηγήσει το όνειρό του που άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Με τους φίλους του, Steve Wozniak και Ronald Wayne, ο Steve Jobs χρησιμοποίησε το γκαράζ του σπιτιού τους ως το πρώτο στέκι τους.

Οι τρεις τους ανέπτυξαν τον πρώτο υπολογιστή Apple το 1975. Το τρίο συνέχισε να παράγει 200 μονάδες υπολογιστών Apple από το γκαράζ του σπιτιού του Jobs, τους οποίους πούλησαν χωρίς αξεσουάρ. Αργότερα, η εταιρεία μετακόμισε σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο για να αποθηκεύσει τα προϊόντα της. Ο Jobs ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας και ο Wayne πούλησε το μερίδιό του στην επιχείρηση και έφυγε από την ομάδα.
 
 
8. Microsoft

Ο Bill Gates και ο φίλος του Paul Allen ασχολήθηκαν με την κωδικοποίηση τη δεκαετία του 1960, όταν η πρόσβαση σε υπολογιστές εκείνη ήταν ακόμα περιορισμένη.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν και έκαναν διάφορες συμφωνίες με εταιρείες υπολογιστών για να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε υπολογιστές, παρέχοντας υπηρεσίες που βελτίωσαν τις μονάδες στον χειρισμό σφαλμάτων.

Το πάθος του Gates και του Allen για τους υπολογιστές μεγάλωσε και έφτιαξαν ένα δεύτερο γκαράζ γραφείων στο Αλμπουκέρκη με αρκετό χώρο για να κρατήσουν τη δημιουργία τους. Το 1975, ο Gates και ο Allen ίδρυσαν τη Micro-Soft, η οποία τελικά μετατράπηκε σε Microsoft και έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κλάδο σήμερα.
 
 
7. Amazon

Η Amazon θεωρείται ένα από τα διασημότερα διαδικτυακά καταστήματα και ήταν αυτή που μας σύστησε τον δημοφιλή εικονικό βοηθό Alexa. Ξεκίνησε ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και τελικά κατέκτησε τον κόσμο. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, απόφοιτος του Πρίνστον που ανέβηκε στις τάξεις της Wall Street Firm D.E. Shaw & Co., έγινε ο νεότερος ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Το 1994 ωστόσο, αυτός και η σύζυγός του μετακόμισαν από τη θορυβώδη Wall Street και εγκαταστάθηκαν σε μια ήσυχη γειτονιά στην Ουάσιγκτον. Στο σπίτι του, 15 λεπτά μακριά από το Σιάτλ, δημιούργησε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στο γκαράζ του. Το 1995 πούλησε βιβλία και στις 50 πολιτείες της Αμερικής, όπως και σε 45 χώρες. Το Amazon.com ξεκίνησε την ίδια χρονιά.
 
 
6. Yankee Candle
 
O 16χρονος, Michael Kittredge, έφτιαξε ένα αρωματικό κερί διακοσμημένο από αντικείμενα που βρίσκονταν στο σπίτι του και σχεδίαζε να το κάνει δώρο στη μαμά του. Πριν προλάβει να το δώσει στη μαμά του, ένας γείτονας είδε το κερί και ζήτησε να το αγοράσει. Τα χρήματα που πήρε ο Μάικλ από την πώληση του κεριού ήταν αρκετά για να φτιάξει περισσότερα κεριά.

Η ιδέα τον ενέπνευσε να συνεχίσει να φτιάχνει κεριά και χρησιμοποίησε το γκαράζ του ως χώρο εργασίας. Άρχισε να τα πουλά και άνοιξε ένα κατάστημα κοντά στην πανεπιστημιούπολη στο όρος Holyoke. Σήμερα, η εταιρεία είναι μια παγκόσμια επιτυχία.

5. Disney

Η Disney ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα μιας startup που ξεκίνησε μέσα σε ένα γκαράζ και έκανε τεράστια επιτυχία.

Σε νεαρή ηλικία, ο Walt Disney ήταν ένας σκιτσογράφος που δημιουργούσε διαφημίσεις χρησιμοποιώντας κομμένα κινούμενα σχέδια, και άρχισε να εξασκεί το επάγγελμά του στο μικρό ξύλινο γκαράζ του θείου του στη λεωφόρο Kingswell στο Λος Άντζελες. Όλοι γνωρίζουν πόσο επιτυχημένη είναι η Disney σήμερα, όμως λίγοι θυμούνται το ξύλινο γκαράζ του θείου που ήταν κάποτε το πρώτο στούντιο της Disney.
 
 
4. Hewlett-Packard

Το 1939, η εταιρεία ξεκίνησε σε ένα γκαράζ στο Palo Alto της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Οι Bill Hewlett και Dave Packard αποφοίτησαν ως μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και το 1938 με ένα μικρό χρηματικό ποσό νοίκιασαν ένα γκαράζ ως χώρο εργασίας.

Με τίποτα περισσότερο από ένα τσιμεντένιο πάτωμα και έναν πάγκο εργασίας, δημιούργησαν το πρώτο τους προϊόν, το οποίο ήταν ένας ταλαντωτής ήχου που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή εξοπλισμού ήχου. Ο Walt Disney έκανε συμφωνία με την HP και ζήτησε οκτώ μονάδες του Oscillator για την ταινία του Fantasia. Καθώς η εταιρεία συνέχιζε την παραγωγή της, οι Hewlett και Packard παρέμειναν στο γκαράζ μέχρι το 1940.
 
 
3. Dell

Η Dell έχει γίνει μια από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές εταιρείες στην αγορά, όμως ποιος θα φανταζόταν ότι ο ιδρυτής της ήταν κάποιος που εγκατέλειψε το κολέγιο; Ο Michael Dell κατασκεύασε έναν υπολογιστή στο γκαράζ του το 1984, και παράτησε το κολέγιο επειδή αποφάσισε να επεκτείνει την εταιρεία του.

 
 
2. Harley Davidson

Η Harley Davidson είναι μια από τις πιο εξέχουσες μάρκες μοτοσυκλετών σήμερα. Ξεκίνησε από την ιδέα ενός 20χρονου αγοριού, του William Harley, ο οποίος άρχισε να δημιουργεί μικρούς κινητήρες και ποδήλατα μικρού κυβισμού με κανονικό πλαίσιο πεντάλ-ποδήλατο. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1903, ο William και ο παιδικός του φίλος Arthur Davidson και ο αδερφός του Arthur, Walter, άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε ένα ποδήλατο με μηχανή, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.
 
 
1. Mattel

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1945 όταν ο Elliot Handler και η σύζυγός του συνεργάστηκαν με τον Matt Matson. Ήταν σχεδιαστές και μηχανικοί που κατασκεύαζαν κορνίζες σε ένα γκαράζ στη Νότια Καλιφόρνια. Η επιχείρηση μεγάλωσε και σύντομα δημιούργησε τη Mattel. Ο Elliot ξεκίνησε μια παράλληλη επιχείρηση κατασκευάζοντας κουκλόσπιτα από τα περισσευούμενα υλικά που χρησιμοποιούσαν για τις κορνίζες, μέχρι που η ομάδα άλλαξε και αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα παιχνίδια.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις τώρα:

Εσείς το ξέρατε; – Να πότε πρωτοεμφανίστηκαν οι βέρες

Vegan νηστίσιμο σουβλάκι με κουνουπίδι

Γιατί δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου; Τι κρύβει η κόπωση και πώς αντιμετωπίζεται

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις