Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έρχεται μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων στην Αττική- Τηλεργασία αύριο στο Δημόσιο

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έρχεται μεγαλύτερη...

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα στην Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν από τα αρμόδια υπουργεία εσωτερικών και υπουργείο εργασίας. Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για αύριο δευτέρα έχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αττικής

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena ».

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός ΠΠ

«Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος επιτελείου ΑΕΑ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου, ο διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το εθνικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων είναι σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς για το συντονισμό για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, παρά τις συστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη σημερινή ημέρα ακινητοποιήθηκαν οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα. «Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα και οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η ελληνική αστυνομία συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. «Η κακοκαιρία είναι έντονη, συνοδεία ισχυρών ανέμων και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε και πτώσεις δένδρων. Ταυτόχρονα αναμένεται να επικρατήσει παγετός ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν πεζή ή με όχημα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε αυστηρά τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Η ελληνική αστυνομία από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενημερώνει διαρκώς για τη βατότητα του οδικού δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τηλεργασία τη Δευτέρα, η λειτουργία του Δημοσίου

Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο, Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συνιστά την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι αυτό δυνατό, αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η παρασχεθείσα εξ αποστάσεως εργασία βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος προς την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

Για όσους δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως ή μεσολαβούντος του Σαββατοκύριακου, δεν είναι δυνατή, η παροχή αυτής λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις.

Εναλλακτικά συνιστάται να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, δηλαδή ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς να υπάρχει δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω αφορούν εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των οτα α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Κλειστές τη Δευτέρα και οι λαϊκές αγορές στην Αττική

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα οι λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής τόσο για την προστασία των εμπλεκομένων στον κλάδο όσο και των καταναλωτών λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο.

«Για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής η οποία προχώρησε στην απόφαση κατόπιν σχετικής σύστασης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, απόφαση στην οποία πέραν της προστασίας των εμπλεκομένων, συνέτεινε και η πιθανή ανεπάρκεια προϊόντων που θα παρουσιαζόταν μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων νωρίς την Κυριακή λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και ακολούθως η διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό.

Ωστόσο ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας από τα ξημερώματα επιχειρεί με πλήρη ετοιμότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με «προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών», όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συστήνοντας παράλληλα στους πολίτες «να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις» και στους οδηγούς «να κινούνται με αλυσίδες».

Με αφορμή την επέλαση του χιονιά και της έντασης των καιρικών φαινομένων τα οποία θα παρουσιάσουν «ύφεση τις απογευματινές ώρες και θα επανέλθουν σφοδρότερα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας», όπως ενημέρωσαν οι μετεωρολόγοι Κ. Λαγουβάρδος και Θ. Καλύβας στη σύσκεψη με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες που συγκάλεσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης, ο μηχανισμός ως επί το πλείστον επιχειρούσε στα ΒΑ προάστια και κοντά στους ορεινούς όγκους. Αργά το μεσημέρι η μέριμνα του μηχανισμού επεκτάθηκε προς τις Δυτικές περιοχές της Περιφέρειας (Βίλια, Οινόη, Κάζα κ.λ.π.) όπου κατευθύνθηκε και η σφοδρότητα του φαινομένου.

Ειδικότερα για το δυναμικό των οχημάτων της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας το οποίο λίγο μετά το μεσημέρι βρισκόταν στους δρόμους συνδράμοντας στον εκχιονισμό τους ή ήταν σε ετοιμότητα για την διευκόλυνση των συμπολιτών, ο διευθυντής μητροπολιτικών υποδομών της Περιφέρειας Παναγιώτης Καριώτης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στους δρόμους υπάρχουν 117 οχήματα εκ των οποίων 58 μεγάλα εκχιονιστικά με λεπίδα και αλατιέρα, 22 μικρότερα με λεπίδα και με ή χωρίς αλατιέρα, 30 φορτωτές διπλής δράσης, 3 πλατφόρμες με γερανό (για απεγκλωβισμούς οχημάτων και 4 οχήματα 4χ4 για απεγκλωβισμό ή διευκόλυνση ατόμων, προς νοσοκομεία κ.α.)».

Επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει διασφαλίσει 5.000 τόνους αλατιού και επιπλέον 3.000 τόνους εφεδρικούς εάν απαιτηθεί. Για προληπτικούς λόγους τα ειδικά μηχανήματα έχουν ρίξει πολύ αλάτι από νωρίς σε κεντρικούς βόρειους οδικούς άξονες (Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη) και θα το «επαναλάβουν το απόγευμα - βράδυ καθώς εύκολα παρασείρεται από το νερό και τα διερχόμενα οχήματα» Ο ίδιος βεβαίωσε για την επάρκεια αλατιού το οποίο πέρα από τα δύο μεγάλα εφοδιαστικά κέντρα διατίθεται και από 7 ακόμη αποθηκευτικά σημεία τα οποία είναι διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο ώστε να μην καθυστερούν τα εκχιονιστικά αλλά να διευκολύνονται και οι Δήμοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις