Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κατάμεστο στάδιο του Απόλλωνα- "Tρομοκρατούμε τους τρομοκράτες γεμίζοντας στάδια"- ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κατ...

Μεγάλη συγκέντρωση

ΝΕΟΤΕΡΟ:  Με κορμό το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σήμερα, Παρασκευή στους πολίτες της Αχαΐας ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την βασική προϋπόθεση πολιτικής αλλαγής.

Σημείωσε αναφορικά με τα ζητήματα της ακρίβειας και της δημοκρατίας ότι «το ψωμί και η ελευθερία ήταν πάντα αξεχώριστα».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μετεκλογικό σκηνικό, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αντίπαλο τη ΝΔ και τη Δεξιά. Σημειώνοντας παράλληλα σχετικά με το ΠΑΣΟΚ «δε μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλεύρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άσκησε εφ' όλης της ύλης δριμεία κριτική κάνοντας λόγο για "κυβέρνηση της ακρίβειας και των ανισοτήτων, των υποκλοπών, των εκβιασμών, της διαφθοράς και της εκτροπής".

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήρθε η ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κριθεί από τον ελληνικό λαό. "Ούτε από τους δημοσκόπους, ούτε από τους καναλάρχες, ούτε από τους εκβιαζόμενους υπουργούς και βουλευτές της".

"Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης"
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το "πάθος" και η "αποφασιστικότητα" του κόσμου που παρευρίσκεται δηλώνει όχι μόνο τη "δυνατότητα" του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, αλλά ότι βρίσκεται ήδη "μπροστά στις μεγάλες ευθύνες" που του δώσει ο λαός για να "βγάλει τη χώρα από το τέλμα που έχει οδηγηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια".

"Όποιος ξέχασε, θυμήθηκε και έμαθε, έμαθαν οι νεότεροι τί σημαίνει η δεξιά του κ. Μητσοτάκη" είπε χαρακτηριστικά, αντιδρώντας στο άκουσμα του εν λόγω συνθήματος και τόνισε πως "ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης".

"Η απάντηση που θα δώσει ο λαός θα είναι συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε πως "ο εφιάλτης που ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα φτάσει στο τέλος του" και "η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο".

"Το σκοτάδι απλώνεται πάνω από τη Δημοκρατία"
Με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως "το σκοτάδι απλώνεται πάνω από τη Δημοκρατία" και υποστήριξε πως "το κράτος Δικαίου γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη".

Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός θα δώσει εξηγήσεις για την "πρωτοφανή εκτροπή ή θα πάμε με βαριά σκιά προς τις εκλογές". "Θα μας πει γιατί έδωσε εντολή να ακούει τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και παράγοντες; Θα μας πει αν υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κρύψει την αλήθεια στο σκοτάδι γιατί υπάρχουν λόγοι ιδιοτέλειας και συμφέροντος και όχι εθνικής ασφάλειας. "Πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί" είπε σε μια αποστροφή του λόγου του.

"Τα καθεστώτα πέφτουν από τον λαό"
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να θυμηθεί πως τα πεζοδρόμια και οι πλατείες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατίας μας και να μην μιλά τόσο πολύ γι' αυτά, γιατί είναι μέρος της ιστορίας, έδωσαν ζωή και αίμα στη Δημοκρατία.

"Τα άθλια μέσα που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν μια αστοχία, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης" πρόσθεσε.

Όπως είπε, τα καθεστώτα πέφτουν από τον λαό, όπως μας διδάσκει η ιστορία. "Γι΄αυτό κι εμείς απευθυνόμαστε μόνο στον λαό. Η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι δύσκολη, δεν έχουμε απέναντι τον Μητσοτάκη αλλά όλο το σύστημα που στηρίζει τον Μητσοτάκη".

Η μάχη που έχουμε να δώσουμε, διεμήνυσε ο κ. Τρίπρας, είναι να πείσουμε τους νέους να πάνε στην κάλπη, να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. "Αν αυτό κερδηθεί αυτό το στοίχημα, η αλλαγή θα γίνει πράξη και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι βέβαιη την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την εκτροπή, κάλεσε τον λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του και ζήτησε εκ νέου την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

"Όποτε και να τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκη, τη Δευτέρα θα έχουμε τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μαξίμου εκτός κι αν αποφασίσει να μην έρθει" πρόσθεσε. "Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που μπορεί να φέρει και θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση".

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα "το σχέδιό μας να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Το σχέδιό μας να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες. Το σχέδιό μας να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράγουμε περισσότερο πλούτο κι αυτός να κατανέμεται στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς να μένουν στο περιθώριο εκείνοι που τον παράγουν".

Όπως πρόσθεσε: "Το σχέδιό μας να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες. Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Το σχέδιό μας να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα".

"Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους τη καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους. Το σχέδιό μας, τέλος, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ "αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη".

Πρώτη Ενημέρωση: Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ του Απόλλωνα στην Περιβόλα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση και ένα κατάσμεστο στάδιο. 

"Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι αυτή που θα φέρει την αλλαγή" είπε ο κ. Τσίπρας ενώ έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου σχολιάζοντας τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Τόνισε ότι ο αντίπαλος είναι ένας, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Tρομοκρατούμε τους τρομοκράτες γεμίζοντας στάδια" είπε, "όταν άλλοι δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε αίθουσες".

"Ήρθε η ώρα του λαού. Η κυβέρνηση της ακρίβειας, η κυβέρνηση των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών, η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό". 

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το "πάθος" και η "αποφασιστικότητα" του κόσμου που παρευρίσκεται δηλώνει όχι μόνο τη "δυνατότητα" του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, αλλά ότι βρίσκεται ήδη "μπροστά στις μεγάλες ευθύνες" που του δώσει ο λαός για να "βγάλει τη χώρα από το τέλμα που έχει οδηγηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια".

"Όποιος ξέχασε, θυμήθηκε και έμαθε, έμαθαν οι νεότεροι τί σημαίνει η δεξιά του κ. Μητσοτάκη", είπε χαρακτηριστικά αντιδρώντας στο άκουσμα του εν λόγω συνθήματος και τόνισε πως "ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης".

"Η απάντηση που θα δώσει ο λαός θα είναι συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε πως "ο εφιάλτης που ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα φτάσει στο τέλος του" και "η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο".

“Αφού έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν πηγαίνει σε εκλογές;”, αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη πως φοβάται τη σύγκριση γι’ αυτό και δεν συμμετέχει και σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί του.

“Η Δεξιά του 2023 έχει επιστρέψει στη Δεξιά του 1989”, ανάφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος και στο κοινό που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

“Να απαντήσουμε στην εκτροπή με τρομοκράτηση των τρομοκρατών με κάθε θεσμική δυνατότητα που έχουμε”, είπε, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Γεωργίου Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, στηλίτευσε την επαμφοτερίζουσα στάση της υπόλοιπης προοδευτικής αντιπολίτευσης: “Δεν βλέπουμε εχθρούς από το Κέντρο και προς τα Αριστερά. Είναι πολιτικά αδιανόητο να συνεργαστεί ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να συνεργάζεται με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη ή του κ. Γεωργιάδη”.

«Το ψωμί και η ελευθερία είχαν πάντα την ίδια αξία στη ζωή των ανθρώπων», απάντησε ο κ. Τσίπρας σε όσους υποστηρίζουν πως δεν δίνουν βάση στα ζητήματα της καθημερινότητας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, δίνοντας έμφαση στο ότι σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, πως έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, άφησε δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ και δεν αύξησε ούτε ευρώ τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Απευθύνθηκε και στους συνταξιούχους, ρωτώντας τους αν μπορούσαν να ζήσουν με τη σύνταξή τους το 2019 κι αν συμβαίνει το ίδιο σήμερα.

“Μάθαμε από τα λάθη μας”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, δεσμευόμενος για ένα συμβόλαιο δημοκρατίας με το λαό κι ανάμεσα σε άλλα πως θα συμμετέχουν πολλές γυναίκες, νέοι κι επιστήμονες.

Ο ίδιος μίλησε για ένα πολυνομοσχέδιο που θα καταργήσει, ανάμεσα σε άλλα, τον εργατικό νόμο Χατζηδακη, την ασυλία των τραπεζικών στελεχών, την αισχροκέρδεια, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς και την απαξίωση της υγείας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεσμεύτηκε για:

– Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο.
Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο.
Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ξεπάγωμα των τριετιών.
Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Επανίδρυση του ΣΕΠΕ.
Επαναφορά του οκτάωρου και των απλήρωτων υπερωριών.
Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή.
Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς.
120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο Δημόσιο.
Κανόνες στη λειτουργία των funds.
Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.
Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε τρεις ετήσιες δόσεις.
Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.
Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά.
Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά.
Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb.
Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου.
Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας.
Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.
000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
Επαναφορά λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών.
Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.
– Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

-Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.

-Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

-ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

cnn.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις