Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι χτίζεται απέναντι από τον Άγιο Ανδρέα; Και πότε θα παραδοθεί;

Πάτρα: Τι χτίζεται απέναντι από τον Άγιο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Σε έναν περίπου χρόνο, αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να λειτουργήσει η νέα δομή για την εξυπηρέτηση παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στην Πάτρα. Πρόκειται για το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.  Η ανέγερση της διώροφης οικοδομής έχει ξεκινήσει στην οδό Καλαβρύτων, σχεδόν απέναντι από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.

Εκεί, όταν ολοκληρωθεί το κτίριο θα φιλοξενούνται 45 παιδιά, συν 6 παιδιά που θα στεγάζονται σε μικρά προσωπικά διαμερίσματα για να αποφευχθούν συνθήκες ιδρύματος.

Μιλώντας στο thebest.gr o πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό  «ΜΙΤΟΣ», Θωμάς Γκορίλας, αναφέρει σχετικά με τη δομή: «Η δομή θα περιλαμβάνει κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ημερήσιας φροντίδας, καθώς και στέγες υποστηριζόμενης διάβασης για άτομα με αυτισμό και νοητική στέρηση. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει μια μικρή κολυμβητική δεξαμενή γιατί τα άτομα με αυτισμό έχουν μια ιδιαίτερη καλή σχέση με το νερό και την κολύμβηση, έτσι η δομή θα λειτουργεί και ως θεραπευτική. Θα υπάρχουν αίθουσες για λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική αγωγή και εκπαίδευση, γυμναστήριο εσωτερικό και εξωτερικό. Στο περιβάλλοντα  χώρο θα υπάρχουν σημεία αθλοπαιδιών όπως μπασκέτες, ποδηλατόδρομος κ.α. Στον πρώτο όροφο θα υπάρχουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης η οποία αν και έχει προγραμματιστεί για 12 παιδιά,  λόγω μη επάρκειας της χρηματοδότης θα μπορεί να φιλοξενήσει 6 παιδιά. Σε αυτό που πάσχουμε για να λειτουργήσουν όλα αυτά, είναι μια επαρκής χρηματοδότηση. Αυτή που δίνεται δεν επαρκεί διότι είναι πολύ αυστηρές οι προδιαγραφές ως προς το προσωπικό που πρέπει να απασχολούμε που ως επί το πλείστον είναι επιστημονικό προσωπικό και πρέπει να αμείβεται αλλά πως θα γίνει αυτό; Από ποια χρήματα; Γι’ αυτό η χρηματοδότηση πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Είναι μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας".

Το οικόπεδο ανήκει στο Σταθακοπούλειο Κληροδότημα που το παραχώρησε για χρήση και ανοικοδόμηση της δομής. Γίνεται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο προϋπολογισμός είναι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πατρέων και φορέας λειτουργίας είναι ο «ΜΙΤΟΣ».

Η πρόταση για Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης και η απόρριψη

Το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό  «ΜΙΤΟΣ» μαζί με τον Σύλλογο Γονέων ατόμων με νοητική υστέρηση «ΜΑΧΗΤΕΣ», με επιστολή τους πρότειναν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, στους γύρω χώρους από τη δομή αλλά και πέριξ αυτής που λειτουργεί ήδη η δομή των «ΜΑΧΗΤΩΝ», να αξιοποιηθεί για την πόλη και να γίνει Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης. «Εμείς καταθέσαμε πρόταση, γύρω από τις δομές όπου τώρα υπάρχουν κάποια παλιά κτίσματα, φυτώρια και πάρκινγκ του Δήμου Πατρέων, να γίνει για όλους τους δημότες, ένα Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης  δηλαδή να έχει ένα πάρκο, μια παιδική χαρά, πράγματα που λείπουν από την γειτονιά» λέει ο κ. Γκορίλας και συμπληρώνει: «Αρχικά δέχτηκαν την πρότασή μας με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά η επιτροπή πολεοδομικής δόμησης είχε άλλα πλάνα και απορρίφθηκε. Ο λόγος είναι ότι το σχέδιο πόλης προβλέπει να γίνει εκεί αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας που θα διασχίζει κάθετα το οικόπεδο της δομής, δηλαδή από την οδό Καλαβρύτων μέχρι και τη οδό Ακρωτηρίου, ενώ θα υπάρξει και διαπλάτυνση της Καλαβρύτων προκειμένου να γίνουν τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους. Δρόμους έχουμε πολλούς, χώρους σαν αυτόν που προτείνουμε δεν έχουμε. Ζητήσαμε να γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας ή ένας πεζόδρομος».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις