Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο τα πρώτα χαμηλότ...

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» επιτρέπει σε νέους τη χορήγηση στεγαστικού δανείου με ευνοϊκούς όρους

Τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις χορήγησης των χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου».

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει η πρόσκληση προς τις τράπεζες (προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα), ενώ στο τέλος του ίδιο μήνα υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο Οδηγός εφαρμογής του προγράμματος ώστε τον Μάρτιο να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Χιλιάδες νέοι μέχρι 39 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τη λήψη φθηνών στεγαστικών δανείων έως 150.000 ευρώ με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Προτεραιότητα θα έχουν οι πολύτεκνοι και τα νέα ζευγάρια με παιδιά, ενώ θα ακολουθούν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι. Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

Τα χαμηλότοκα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και των τραπεζών θα καλύπτουν έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας, και θα αφορούν αγορά διαμερισμάτων έως 150 τ.μ. και με έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.

Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Επίσης με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Δόσεις
Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση φτάνει στα 434 ευρώ για 30 έτη αποπληρωμής. Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στη δεύτερη 2.640 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.

Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Επιτόκιο
Το ύψος του επιτοκίου που θα επιβάλουν οι τράπεζες για το 25% του δανείου έχει κλειδώσει ότι θα είναι ίσο με Euribor του τελευταίου τριμήνου του έτους προσαυξημένο κατά 4%.

Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα και τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες το επιτόκιο για το σύνολο του δανείου υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,25%-1,5%. Επίσης για τη λήψη στεγαστικού δανείου θα απαιτείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη κατά 10% επί της αξίας του ακινήτου.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις