Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Δίκτυο αριστερών- προοδευτικών φοιτητών για τα 32 χρόνια από τη δολοφονία Τεμπονέρα

Το Δίκτυο αριστερών- προοδευτικών  φοιτη...

Κάλεσμα στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 9/1 στις 18:30, στο μνημείο Τεμπονέρα"

Το Δίκτυο αριστερών- προοδευτικών  φοιτητών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 32 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή δασκάλου Νίκου Τεμπονέρα, στην Πάτρα, από τον πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ Γιάννη Καλαμπόκα ο αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία συνεχίζεται.


Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλοντας να καταπνίξει τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει επιστράτευσε τα στελέχη της διαμορφώνοντας ομάδες κρούσης, σε όλη την Ελλάδα οργανώνοντας επιθέσεις απέναντι σε μαθητές και συνδικαλιστές. Μια τέτοια «ομάδα» με επικεφαλής τον Καλαμπόκα επιτέθηκε στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος της πλατείας Βουδ στην Πάτρα, ξυλοκοπώντας μαθητές και τελικά παίρνοντας τη ζωή του Καθηγητή Ν. Τεμπονέρα.

Πυροδότης των κινητοποιήσεων ήταν το πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου που μεταξύ άλλων έφερνε έλεγχο στην εξωσχολική ζωή των μαθητών, λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο Νίκος Τεμπονέρας αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και θυσιάστηκε για τους μαθητές του.

Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύοντας επίθεση στον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (βάση εισαγωγής, όρια φοίτησης ν+2, πανεπιστημιακή αστυνομία) και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως τα συμβούλια διοίκησης και η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά φανερώνουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο.

Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο για λίγους, αποστειρωμένο και απόλυτα εναρμονισμένο με τα συμφέροντα της αγοράς.
Εντείνουν, παράλληλα, την καταστολή για να καταπνίξουν κάθε μορφή αντίδρασης. Δεν ξεχνάμε τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ και σε άλλους πανεπιστημιακούς χώρους που χτυπούσαν συναδέλφους μας, επειδή αγωνίζονταν για τα αυτονόητα. Δεν ξεχνάμε ότι η ΝΔ μειώνει συνεχώς τον προϋπολογισμό για την Παιδεία και προτιμάει να ξοδεύει 30 εκ. ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία.

Στο δρόμο του Νίκου Τεμπονέρα θα αγωνιζόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό, Ποιοτικό, Συμπεριληπτικό και πραγματικά Ζωντανό Πανεπιστήμιο!

Όλες και Όλοι τη Δευτέρα 9/1 στις 18:30, στο μνημείο Τεμπονέρα.

Αγώνας ως την Ανατροπή, Αγώνας για τη Ζωή!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις