Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα πολιτικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα από την Βραζιλία

Τα πολιτικά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα απ...

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου επανέκαμψε η Αριστερά, είχε πολλές έμμεσες αναφορές στην ελληνική πραγματικότητα

Η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να περάσει τις μέρες της πρωτοχρονιάς στην μακρινή Βραζιλία, αφού παραβρέθηκε στην ορκομωσία του νέου προέδρου Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Όμως η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην λατινο-αμερικάνική χώρα, «έστειλε» σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα σε μία χρονιά που η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί να είναι το έτος μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Το πρώτο μήνυμα δόθηκε κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Πρόκειται για δύο ηγέτες από τον χώρο της αριστεράς που είχαν την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας τους, με τον δεύτερο να επανακάμπτει στην εξουσία μετά από την τραυματική για τους βραζιλιάνους εμπειρία της διακυβέρνησης του Ζαϊρ Μπολσονάρου. Είναι σαφές ότι εύκολα εντοπίζει κανείς τις ταυτίσεις με την κατάσταση στην Ελλάδα στην δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για την επάνοδο της αριστεράς στην διακυβέρνηση της Βραζιλίας, όπως και τις έμμεσες αναφορές στην διακυβέρνηση που επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σιλβα επέστρεψε. Αυτή τη φορά το έργο του πιο δύσκολο. Δε θα αγωνιστεί μόνο για να καταπολεμήσει τις ανισότητες, τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, αλλά και για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και να ενώσει τη χώρα του. Μια χώρα διαιρεμένη από τον διχασμό, τα fake news, το μίσος και την ακροδεξιά προπαγάνδα των αντιπάλων του».

Μια αναφορά που σαφώς σχετίζεται και με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Νέα Δημοκρατίας, εγκαλώντας την ενίοτε για σύμπλευση ή σύνθεση νεοφιλελεύθερων πολιτικών ενίσχυσης της φτώχειας σε συνδυασμό με ακροδεξιές αντιλήψεις ή ρητορεία.


Το δεύτερο μήνυμα δόθηκε στις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με την αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασία της Ισπανίας Γιολάντα Ντίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την υπουργό που «σηκώνει στους ώμους» ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής πολιτικής της ισπανικής κυβέρνησης, ενός διαχειριστικού μοντέλου σύμπραξης του κέντρου και της αριστεράς. Στην συνάντησή τους κυριάρχησε η «προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία».

Μέτρα δηλαδή ανάλογα με εκείνα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του για την άμεση ανάσχεση της ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής μείωσης των μισθών. Επίσης μίλησαν για την αναγκαιότητα συνεργασίας «όλων των προοδευτικών ευρωπαικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς που διαμορφώνεται». Δηλαδή για τα διλήμματα που ήδη αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και αυτά που ο Αλέξης Τσίρας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα θέσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο μετεκλογικό σκηνικό.

Το τελευταίο μήνυμα που έδωσε με σαφήνεια η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Βραζιλία, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένας σημαντικός «παίκτης» στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, έχοντας διαμορφώσει μια προσωπικότητα αντίστοιχου βεληνεκούς.

Είναι ενδεικτικό πως ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι δεν κατέχει κυβερνητικό αξίωμα κλήθηκε να μετάσχει σε εκδηλώσεις όπου κατά βάση προσκλήθηκαν κατά βάση αρχηγοί κρατών, ήταν ο μόνος πολιτικός με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος Λούλα πριν την ορκομωσία του. Μάλιστα σε όλες τις συναντήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έθεσε τις πλέον σημαντικές παραμέτρους που συνιστούν τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Όλα τα παραπάνω ενώ με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλαδα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς. Άμεσα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να εγκρίνει τον προεκλογικό σχεδιασμό και τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ ξεκινά και ένα ευρύ πρόγραμμα-καμπάνια με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων.

Επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν την προσοχή τους και στο πώς θα αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να εξοβελιστεί από τον πολιτικό διάλογο το σκάνδαλο των υποκλοπών.'

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις