Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

RETROSPECTIVE 2022

/

Το ημερολόγιο των γεγονότων του 2022 - Όλα όσα ζήσαμε στην Αχαΐα επί 12 μήνες

Το ημερολόγιο των γεγονότων του 2022 - Ό...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η ημερολογιακή ανασκόπηση του 2022

Το 2022 ήταν η χρονιά της επιστροφής από τη διετία της καραντίνας και του κορωνοϊού, σε μια κανονικότητα που όλοι την επιζητούσαν. Ίσως γι αυτό η αίσθηση που έχουν πολλοί ότι οι 12 μήνες πέρασαν αστραπιαία, να είναι αληθής. Από τους ήσυχους και αργούς ρυθμους του 2020 και του 2021, τα δυο χρόνια που περάσαμε κυρίως περιορισμένοι μέσα στο σπίτι μας, το 2022 μας άφησε εξ ολοκλήρου... ελεύθερους να κινηθούμε σε μια κοινωνία που έψαχνε εξ αρχής σχεδόν να βρει τα... πατήματά της. 

Η χρονιά που αφήνουμε πίσω, για την Αχαϊα δεν άφησε πολύ ευχάριστο αποτύπωμα, μιας και οι απώλειες νέων ανθρώπων, δυστυχώς πολλών παιδιών, δεν μας επέτρεψαν να ζωγραφίσουμε με ζωηρά χρώματα την καθημερινότητα.

Από την άλλη, γεγονότα σαν την διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών στο πανεπιστήμιο έδωσαν ανάσες αισιοδοξίας ότι με δουλειά και καλή θέληση, υπάρχει μέλλον.

Στο κείμενο που ακολουθεί προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε ημερολογιακά τις σημαντικότερες στιγμές του 2022 κάνοντας μια ανασκόπηση με όσα συζητήθηκαν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο το περασμένο 12μηνο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Το... ξημέρωμα του 2022 για την Πάτρα έγινε στην κεκτημένη ταχύτητα των "απόνερων" μιας διετίας κορωνοϊού και περιορισμών. Η μάχη με τον ιό από τις αρχές τις χρονιάς μεταφέρθηκε και στις δικαστικές αίθουσες της πόλης με γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου να περνούν την πόρτα του ανακριτή μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους αντιεμβολιαστής καθηγητής. Την ίδια περίοδο ο Μητροπολιτης πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, αφορίζει τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλο.

Λίγες μέρες μετά η Αχαϊα συγκλονίζεται από το τραγικό τροχαίο στα φανάρια της Κάτω Αχαϊας, που στέρησε τη ζωή στην 17χρονη Ελένη, τη φωτιά που καταστρέφει εργοστάσιο φερέτρων στη Βιομηχανική Περιοχή, την καταστροφική φωτιά στο Abbey της πλατείας Υψηλών Αλωνίων και φυσικά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, την είδηση που έγινε η αρχή για να ξεδιπλωθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλου του κόσμου η υπόθεση θανάτου τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

Ο Φεβρουάριος λίγες ώρες μετά την κηδεία της Τζωρτζίνας, είναι ο μήνας των ραγδαίων εξελίξεων για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών, μετά την απόφαση των Αρχών να μεταφερθεί ο φάκελος των τριών παιδιών από την Πάτρα στην Αθήνα. Η Εισαγγελική παρέμβαση και η ανάληψη της υπόθεσης από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για ο,τι πιο συγκλονιστικό έχει ζήσει όχι μόνο η Πάτρα αλλά και το πανελλήνιο εδώ και δεκαετίες.

Ο Φεβρουάριος αφήνει θλιβερό αποτύπωμα μετά το τραγικό ατύχημα στον Χελμο που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ορειβάτες αλλά και τον θάνατο του γνωστού skiper Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου. Τα σοκ για την Πάτρα ήταν αλλεπάλληλα και σε αυτά ήρθε να προστεθεί και ο θάνατος ενός φοιτητή από τη Ρόδο μέσα στο διαμέρισμά του στην Αγίας Σοφίας, ο οποίος μάλιστα είχε αφήσει σημείωμα με οδηγίες για την κηδεία του...

Μέσα σε όλα αυτά, η εστίαση στην Πάτρα έσβησε τα φώτα κι άναψε κεριά διαμαμαρτυρόμενη για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Τον Μάρτιο οι μάσκες (στους εξωτερικούς χώρους) πέφτουν, η Ρούλα Πισπιρίγκου συλλαμβάνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσει (για μια ακόμη φορά) την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της Πατρών - Πύργου. Μέσα στον ίδιο μήνα ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται ξανά την Πάτρα.

Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων του μήνα, οι Ουκρανοί πρόσφυγες παρελαύνουν στην Αγίου Ανδρέου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, ένας 39χρονος που κατηγορείται οτι ασέλγησε σε 6χρονο παιδί προφυλακίζεται και δυο τραγωδίες σημαδεύουν την πόλη. Ένα παιδί πέφτει από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Κρήνη και σκοτώνεται και ένας 14χρονος φεύγει από τη ζωή στην Παραλία Πατρών.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Η Πατρινή κοινωνία μούδιασε στην είδηση πως λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη», ο Χρήστος Σταυρόπουλος δεν πρόλαβε να φτάσει στην εκκλησία γιατί άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο την Ανθούπολη.

Στις αρχές του Απριλίου ένας νεαρός εντοπίστηκε νεκρός στο πεζοδρόμιο στην οδό Καρατζά, ενώ στο πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει ένταση μετά την απόφαση του Πρύτανη να κάνει έξωση ορισμένων φοιτητών, που δεν δικαιούνταν να έχουν δωμάτιο στις εστίες.

ΜΑΙΟΣ 2022

Ο θάνατος ενός ακόμη ανήλικου παιδιού συντάρραξε την κοινή γνώμη στη διάρκεια του Μαϊου. Η 12χρονη Σωτηρία έφυγε από τη ζωή και όλοι αναζητούσαν απαντήσεις για τον ξαφνικό και άδικο χαμό της. Στις αρχές του μήνα δυο αδέλφια που εκτελούσαν εργασίες σε ταράτσα στη Λεύκα Πατρών είχαν άγιο στο πλευρό τους αφού χτυπήθηκαν από 2.000 Volt!

Λίγες μέρες μετά ένας 30χρονος πηδά στο κενό από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Η σορός του εντοπίζεται ένα 24ωρο μετά. Προς τα τέλη Μαϊου η εμφάνιση ενός γιγάντιου τρωκτικού στην ευρύτερη περιοχή της Πλαζ στην Πάτρα προκαλεί εντυπώσεις, ενώ πανικός επικρατεί για ένα βράδυ στην Αρόη, όταν ξέσπασε φωτιά και οι φλόγες έφθαναν σε ύψος μια 5οροφη πολυκατοικία.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Η Πάτρα υποδέχεται το καλοκαίρι ελαφρώς ... μουδιασμένη από την εμφάνιση της μωβ μέδουσας στις θάλασσες. Ευτυχώς η παρουσία τους δεν ήταν έντονη και ήταν για λίγο. Η εξαφάνιση του Θύμιου από την Ηλεία είχε αρχίσει να απασχολεί το πανελλήνιο και εξελίχθηκε σε θρίλερ μέχρι τελικά να εμφανιστεί και να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που είχαν προκύψει.

Αρχές του μήνα, ο θάνατος σε τροχαίο στη Σαντορίνη του Ντίνου Σπυρόπουλου εκ των ιδιοκτητών της «Παλιάς Ταβέρνας», έφερε στο φως μια τραγική σύμπτωση, ενώ το τέλος του Ιουνίου έφερε χαμόγελα σε πολλά σπίτια πατρινών οικογενειών, με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στα μέσα του μήνα ολοκληρώνεται στην Πάτρα το δικαστικό θρίλερ για τη δολοφονια του Μπακαρί Χέντερσον, του Αμερικανού τουρίστα - φοιτητή που είχε κάνει γνωστή την πόλη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο Ιούνιος του 2022 ήταν σημαντικός μήνας για την οικογένεια του thebest και όχι μόνο. Τον Νάσο Νασόπουλο που όλοι αγαπήσαμε, τον φίλο, τον συνοδοιπόρο, τον σύντροφο, τον δημοσιογράφο, τον καθοδηγητή θυμήθηκαν οι φίλοι του σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από συναίσθημα και αναμνήσεις.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

Δεν προλάβαμε να μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού και η είδηση οτι ένας 49χρονος Πατρινός, πήγε στα εξωτερικά του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας με συμπτώματα εμφράγματος και τον εδιωξαν γιατί δεν ήταν σε... εφημερία, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο δρόμο για το πανεπιστημιακό που εφημέρευε, μας έκανε όλους να αναρωτηθούμε αν ποτέ θα νιώσουμε σαν πολίτες, ασφάλεια. 

Μέσα σε έναν αρκετά ζεστό Ιούλιο η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 126 πυρκαγιές στην Αχαϊα, την ώρα που η Πάτρα εγκαινίαζε ένα αμφιλεγόμενο θερινό θέατρο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Τον Αύγουστο σημάδεψε η απώλεια του κορυφαίου Πατρινού Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου και όλοι συγκλονιστήκαμε από τον άδικο χαμό της 6χρονης Αννούλας, στις Αλυκές Κάτω Αχαϊας.

Τον ίδιο μήνα ένα μικρό κορίτσι, πήγε στα γραφεία του "Φωτεινού Αστεριού" ζητώντας το... αυτονόητο. Να δοθούν εισιτήρια στη μητέρα της για να μπορεί να την πηγαίνει για μπάνιο με το λεωφορείο...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Ένα ακόμη 16χρονο παιδί, έφυγε απο τη ζωή μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος ταξίδεψε για τον ουρανό στις αρχές Σεπτεμβρίου βυθίζοντας στη θλίψη όσους τον γνώριζαν. Λίγες μέρες μετά δύο γυναίκες που είχαν παρασυρθεί από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα ενώ κολυμπούσαν στο Ρίο, σώζονται από διερχόμενο φέρυ. Πέντε μέρες πριν τελειώσει ο μήνας προκαλεί σοκ στην Πάτρα, ο θάνατος του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Αλεξίου σε τροχαίο που σημειώθηκε στην Αθηνών Πατρών, στην Αρχαία Κόρινθο. Τα κακά μαντάτα δεν σταματούν εκεί αφού μια μέρα μετά, ένα ανδρόγυνο σκοτώνεται στην Πατρών Πύργου στα Τσουκαλέικα.

Στα ορεινά της Αχαϊας, μόνο θαύμα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το πως σώθηκαν 3 Γερμανοί τουρίστες με το βαρύ όχημά τους να κρέμεται έτοιμο να πέσει σε χαράδρα στον "δρόμο" από Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων προς το χωριό Λαπαναγοί.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

Όλα τα βλέματα στράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών φέτος τον Οκτώβριο. Το τριήμερο φεστιβάλ υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών WELCOME  TO UP "έσπασε ταμεία" και κέρδισε τις εντυπώσεις όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και γιατί εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει θεσμό με πολλά οφέλη για ολόκληρη την πόλη.

Πέραν αυτού, οι τραγικές ειδήσεις του χαμού νέων ανθρώπων σε τροχαία συνεχίζονται. Ένας 17χρονος έφυγε από τη δουλειά του για να κολατσίσει και κατέληξε να μάχεται για τη ζωή του επί μέρες στη ΜΕΘ. 

Στις αρχές του Οκτωβρίου η αποκάλυψη ότι ηλεκτρονικό αρχείο με προσωπικές στιγμές εκατοντάδων γυναικών, από την Αχαϊκή πρωτεύουσα διακινείται από κινητό σε κινητό τηλέφωνο παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις, ενώ συγκίνηση προκαλεί η είδηση του χαμού μιας 44χρονης η οποια βρέθηκε σε τραγική κατάσταση, σχεδόν μουμιοποιημένη στον Κάλανο Αχαϊας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αχαϊα μονοπώλησε ίσως το ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο το Νοέμβριο στην Πάτρα.  Στις αρχές του μήνα ένας ιερέας πέφτει στο κενό βάζοντας τέλος στη ζωή του στα Προσφυγικά της Πάτρας, ενώ λίγες μέρες αργότερα η είδηση του θανάτου της Πατρινής Κατερίνας Λειβαδά βυθίζει στη θλίψη τον καλλιτεχνικο κόσμο της περιοχής.

Αρχές του μήνα στον γεμάτο κόσμο πεζόδρομο της Ηφαίστου επικρατεί πανικός από καπνογόνα που πέταξαν άγνωστοι, ενώ συγκίνηση προκαλεί η ιστορία του Μέριλ Τζένκινς, ο οποίος βρέθηκε παρατημένος κοντά στην Πάτρα όταν ήταν βρέφος και δόθηκε για υιοθεσία σε ζευγάρι ξένων.

Προς το τέλος του μήνα κι ενώ οι βροχές δεν έχουν σταματήσει επί ημέρες στην πόλη, ένα παιδί μένει στα αζήτητα και κοιμάται στα σκαλοπάτια του δημοτικού θεάτρου. Όταν το προσέγγισαν οι άνθρωποι του Χαμόγελου του Παιδιού το μόνο που ζήτησε ήταν ένα ζευγάρι κάλτσες...

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Μια ανάσα πριν το 2022 αποτελέσει παρελθόν, ο θανατηφόρος πυροβολισμός στο κεφάλι ενός 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, επηρρεάζει και την Αχαϊα. Μια καλλονή από τη Σλοβακία αποδεικνύεται εξπέρ στην απάτη και δυο άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο. Ο ένας στο Παναχαϊκό όπου είχε πάει για κυνήγι κι ο άλλος σε χαράδρα στις Βελιτσές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Retrospective 2022