Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έσβησε τα φώτα και άναψε κεριά η εστίαση- Μεγάλη κινητοποίηση στην πλ. Γεωργίου - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Έσβησε τα φώτα και άναψε κεριά η ...

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό "Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΠΕΘΑΙΝΕΙ"- Συμμετέχουν ο Δήμος Πατρέων, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος

Πορεία πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και περνώντας από τη Ρήγα Φεραίου οι διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια της ενέργειας. Οι διαδηλωτές, κρατούσαν πανό αλλά και τα αναμμένα κεριά τους.

 

Νωρίτερα

Με σβηστά φώτα και αναμμένα κεριά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες της εστίασης στην Πάτρα, ζητώντας να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η κινητοποίηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00, στην πλ. Γεωργίου.

Η κινητοποίηση έχει τίτλο «Το ρεύμα μάς σκοτώνει» και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), του οποίου μέλη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, ενώ καφέ, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τους διακόπτες του ρεύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, «οι αυξήσεις που καταγράφονται στο ρεύμα, έχει φέρει τεράστιες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν Θα γίνει μία πορεία με κεριά για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα στην Κυβέρνηση να σκύψει τελικά πάνω από το πρόβλημα μας. Ήδη αρχίζουν και μπαίνουν λουκέτα.

Συνάδελφοι που πλήρωναν για ρεύμα 800 ευρώ, έχουν φτάσει να πληρώνουν 1.800-1.900 ευρώ. Συνάδελφος που διατηρεί μεγάλο μαγαζί εστίασης στο κέντρο της Πάτρας, αντί για 3.200 ευρώ, καλείται να πληρώσει πλέον 9.000 ευρώ. Εάν σκαφτούμε ότι λόγω του καιρού και των μέτρων κατά της πανδημίας, πολλά μαγαζιά λειτουργούν με θερμαντικά μέσα στον εξωτερικό χώρο που είναι ενεργοβόρα, καταλαβαίνετε πού φτάνουν οι λογαριασμοί».
Την κινητοποιήση συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος αναφέρει: Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης και 2 χρόνια υγειονομικής και παράλληλα οικονομικής κρίσης, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη πλήγμα στην χειμαζόμενη εμπορική και γενικά μικρομεσαία επιχείρηση.

Η κυβέρνηση κωφεύει στην κραυγή αγωνίας χιλιάδων επαγγελματιών. Τα μέτρα «στήριξης» είναι επικοινωνιακού τύπου και δεν προσφέρουν καμιά βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Οι δικαιολογίες για την διεθνή συγκυρία δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί είμαστε πρωταθλητές τόσο στο ηλεκτρικό κόστος όσο και στις τιμές των καυσίμων. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας αντί να προσφέρει μείωση τιμών λόγω ανταγωνισμού δημιουργεί καρτέλ που δρουν ασύδοτα κερδοσκοπικά.

Παράλληλα το ενεργειακό κόστος μειώνει έτι περεταίρω το ήδη συρρικνωμένο  εισόδημα των καταναλωτών με άμεση επίπτωση στην αγοραστική τους δύναμη και δημιουργεί ασφυξία στην αγορά. Η πόλη μας κι η οικονομία της δέχεται ένα ακόμη πλήγμα από την ακύρωση για 3η συνεχόμενη χρονιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Απαιτούνται και διεκδικούμε άμεσα δραστικά μέτρα στήριξης με έλεγχο των τιμών ενέργειας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων λόγω και των απωλειών του καρναβαλιού"

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των επαγγελματιών, δηλώνοντας πως «είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε με τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, τους μικρομεσαίους της πόλης μας, γιατί κι αυτοί, όπως και οι εργαζόμενοι, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση που δεν πάει άλλο. Το ένα μέτρο μετά το άλλο τους στριμώχνουν. Η ακρίβεια τους έχει τσακίσει. Η τιμή του ρεύματος έφθασε σε τεράστια ύψη. Ο αγώνας τους είναι τίμιος και δίκαιος. Πρέπει οι υπεύθυνοι να σκύψουν στα προβλήματά τους και να δώσουν λύσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συμμετέχουμε στον αγώνα τους να παρθούν μέτρα ανακούφισης για αυτό που υφίστανται σήμερα.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος γιατί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και στο χώρο των επαγγελματιών ο ανταγωνισμός έχει ισχυροποιηθεί, γίνεται συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια και ως εκ τούτου βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τη δουλειά τους και να καταστραφούν. Όλη η Πάτρα πρέπει να σταθεί δίπλα τους για να το αποτρέψουμε αυτό και η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που είναι δίκαια». 

 

Ο Δήμος Πατρέων, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ, έσβησε το δημοτικό φωτισμό, κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η πορεία, στις οδούς Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Ρήγα Φεραίου, Γούναρη. Ο κ. Πελετίδης όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες ακολούθησε την πορεία κρατώντας ένα αναμμένο κερί.

 
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις