Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σπυράκη: Ακόμα ένας συνεργάτης της στο μικροσκόπιο

Σπυράκη: Ακόμα ένας συνεργάτης της στο μικροσκόπιο

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους της στη Νέα Δημοκρατία, έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεση με το επίδομα αλλοδαπής που έλαβε συνεργάτης της και οδήγησε τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα στο να αιτηθεί την άρση της ασυλίας της.

Το επίδομα που λάμβανε ο συνεργάτης της μπορεί να φτάσει από τα 300 έως τα 600 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με τον μισθό του. Ο συγκεκριμένος συνεργάτης όμως δεν φαίνεται να έδινε τις απαραίτητες παρουσίες στην Ευρωβουλή.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPHA και της εκπομπής TLife, αυτός δεν είναι ο μόνος συνεργάτης της κ. Σπυράκη που βρέθηκε στο μικροσκόπιο της έρευνας. Αντίθετα, η κ. Σπυράκη σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ελέγχθηκε και για χρήματα που έλαβε αναδρομικά ένας δεύτερος συνεργάτης της για τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, τα έξοδα των μετακινήσεών αυτά τελικά διευθετήθηκαν από την ίδια την γαλάζια Ευρωβουλευτή, ίσως και εκ των υστέρων. Επομένως, ο πρώτος συνεργάτης της είναι αυτός ο οποίος έχει προκαλέσει το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την υπόθεση και για το αίτημα άρσηες της Ευρωασυλίας της κυρίας Σπυράκη την ώρα που βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με συνέπεια να υπάρξει ο σχετικός αιφνιδιασμός.

Βαρύ το κλίμα για την Μαρία Σπυράκη στο Μαξίμου
 Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την Μαρία Σπυράκη, η οποία πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί πως θα κατέλθει στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυρία Σπυράκη δεν ανέφερε ποτέ στον πρωθυπουργό το ζήτημα με τον συνεργάτη της και μάλιστα η είδηση «έσκασε» την στιγμή που στην επικαιρότητα υπάρχει ο φερόμενος χρηματισμός της Εύας Καϊλή.

Η «σύνδεση» των δύο υποθέσεων, μολονότι η έκτασή τους δεν είναι, προβληματίζει τον πρωθυπουργό, την στιγμή άλλωστε που ακόμα το σκάνδαλο των υποκλοπών βρίσκεται στην επικαιρότητα. Η κυρία Σπυράκη, πάντως, επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να… προλάβει να είναι υποψήφια (καταβάλλοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τα χρήματα ή όποιο πρόστιμο), παρ’ όλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα άρει την αναστολή της ιδιότητάς της.

Την ίδια ώρα, παραμένει άγνωστο το ύψος των χρημάτων που έλαβε ο ένας συνεργάτης της, αλλά σίγουρα πρόκειται για αρκετά χρήματα. Αφορά το επίδομα αλλοδαπής, το οποίο δίδεται απ’ ευθείας στον συνεργάτη του ευρωβουλευτή. Με άλλα λόγια, δεν έχει άμεση εμπλοκή το γραφείο του εκάστοτε ευρωβουλευτή καθώς προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει όταν προσελήφθη. Σύμφωνα με πηγές, είναι αρμοδιότητα του υπαλλήλου να πει στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος, σε περίπτωση που δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα των αρμόδιων αρχών θα ρίξει φως στην υπόθεση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα για την Μαρία Σπυράκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και την τύχη της γαλάζιας ευρωβουλευτή.

Τι ισχυρίστηκε η Μαρία Σπυράκη
 Το πρωί της Τετάρτης η ίδια η κ. Σπυράκη είχε ζητήσει από μόνη της την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας. Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, δήλωσε πως «σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας». Όπως υπογράμμισε, «δεν θέλω να υπάρχουν σκιές».

«Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Με συνοπτικές διαδικασίες (...). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο», ανέφερε το πρωί.

 Εξηγώντας γιατί βρίσκεται υπό έλεγχο, η Μαρία Σπυράκη εξήγησε ότι «ένας πρώην κοινοβουλευτικός μου βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ο ίδιος για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο, δεν ήταν φάντασμα. Ερχόταν. Ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται "επίδομα αλλοδαπής". Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το επίδομα αυτό «πήγαινε στον λογαριασμό του πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω σχέση». Ωστόσο, «πρέπει να σας πω κάτι το οποίο νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θέλω να προκαλέσω κανενός είδους αντιπαράθεση που πλήττει τη Νέα Δημοκρατία και δημιουργεί εντυπώσεις».

Η κα Σπυράκη είπε πως «έχει μεγάλη σημασία για μένα να μην υπάρχει καμία σκιά στην παράταξη που υπηρετώ και με τίμησε και οι άνθρωποί της με τίμησαν. Ως εκ τούτου, προτίθεμαι να ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, προκειμένου να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο και το αργότερο στον Φεβρουάριο, η υπόθεση».

Ο βοηθός της Μαρίας Σπυράκη φέρεται «να έχει πάρει περίπου 21.000 ευρώ, δεν ήταν φάντασμα., είχε μεγάλο αριθμό παρουσιών», σύμφωνα με την ίδια.

«Δεν θέλω η Νέα Δημοκρατία να δέχεται πυρά από μία υπόθεση που έχει προφανή στοιχεία και δεν μπορεί να συσχετίζεται σε καμία περίπτωση ούτε με διαφθορά ούτε με το Qatar Gate», τόνισε στο τέλος η Μαρία Σπυράκη. Αναφερόμενη στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «δεν έχω κανέναν σκοπό να επιτρέψω στον ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την παράταξη» και «αν σε μερικούς μήνες από τώρα η υπόθεση αυτή λήξει, δεν θα υπάρξει ανακοίνωση με κεφαλαία "συγγνώμη" από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, η ίδια υπογράμμισε «εγώ θέλω να διευκολύνω το κόμμα μου ζητώντας επισήμως την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας μέχρι να κλείσει αυτός ο κύκλος, θα κλείσει γρήγορα ελπίζω με όλες τις ενέργειες που θα κάνω».

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι  αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους της στη Νέα Δημοκρατία, έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεση με το επίδομα αλλοδαπής που έλαβε συνεργάτης και οδήγησε τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα να αιτηθεί την άρση της ασυλίας της.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις