Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες της Πάτρας;

Τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες της Πάτρας;
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει ο εκπρόσωπος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας

Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχής της. Άλλοι με τις οικογένειές τους και άλλοι μόνοι, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο εκπρόσωπος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, Νίκος Παπαγεωργίου, «στην περιοχή μας υπάρχει σήμερα που μιλάμε μία κατηγορία προσφύγων που είναι άστεγοι και διαβιώνουν στα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων και γύρω από αυτά. Πρόκειται για περίπου 100 άτομα που παραμένουν εκεί εδώ και αρκετούς μήνες μέχρι να δουν τι θα γίνει με τα χαρτιά τους. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες σχετικά με το σύστημα ασύλου.

Υπάρχει και εκείνη η κατηγορία προσφύγων που ζουν στην πόλη με τις οικογένειες τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί δεν υπάρχει εργασία, τη στιγμή που υπάρχουν έξοδα για το ενοίκιο, τη διατροφή, το ρεύμα. Υπάρχουν 15 οικογένειες με 30 παιδιά οι οποίες είναι επίσημα χαρακτηρισμένοι ως πρόσφυγες και ζουν με δυσκολία. Ό,τι τους βοηθούσε από την Ύπατη Αρμοστεία και την ευρωπαϊκή ένωση  έχει σταματήσει. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σταμάτησαν να δίνονται επιχορηγήσεις, όμως διαψεύστηκε από την ευρωπαϊκή ένωση. Όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους πρόσφυγες. Δεν μπορούμε κάθε μέρα να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς και γι’ αυτό ζητάμε τη συνδρομή των συμπολιτών μας. Όλα αυτά τα χρόνια χάρη σε αυτούς μπορούμε να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους».

Όπως εξηγεί, «είναι γεγονός ότι δεν έχουμε έναν ακριβή αριθμό που να αντιστοιχεί στους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας.  Κάποιοι δουλεύουν σε χωριά κάνοντας αγροτικές εργασίες για να βγάλουν κάποιο μεροκάματο, χωρίς να έχουν σπίτι. Προσπαθούν να επιβιώσουν και όταν έρχονται στην πόλη μένουν σε εγκαταλειμμένα σπίτια.

Σήμερα, την επόμενη Πέμπτη και κάθε Πέμπτη, το στέκι μας (Ιωάννου Βλάχου 19) είναι ανοιχτό από τις 18:30 μέχρι τις 20:00 και συλλέγουμε είδη για τη διαβίωση των προσφύγων. Συγκεντρώνουμε εκτός από τρόφιμα, παιχνίδια, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα.

Παράλληλα λειτουργεί και το σχολείο όπου γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσες στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους με σκοπό να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Προσπαθούμε να διευρύνουμε την προσπάθεια για να μπορούμε να δίνουμε σακούλες με τρόφιμα κι άλλα. Την περίοδο της πανδημίας καταφέραμε για 70 εβδομάδες να δίνουμε μία φορά την εβδομάδα σε 120 άτομα (πέρα από τους άστεγους της Ακτής Δυμαίων) από μία τέτοια σακούλα. Οι εποχές είναι δύσκολες για όλους όμως κινητοποιούμε τον κόσμο να μην ξεχνάει και αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και ζουν  πολύ άσχημα».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις