Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Αυξημένη η τιμή του λαδιού - «Αν δεν υπήρχε το εξωτερικό, δεν θα είχαμε τι να κάνουμε το λάδι»

Αχαΐα: Αυξημένη η τιμή του λαδιού - «Αν ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η παραγωγή του λαδιού και η ποιότητα

Αυξημένη είναι φέτος τόσο όχι μόνο η  τιμή, αλλά  και η ποιότητα του ελαιόλαδου στην Αχαΐα.

«Η τιμή του λαδιού, αυτή την στιγμή, είναι στα 4.30 ευρώ το λίτρο, στο βυτίο που ετοιμάζεται να φύγει για εξωτερικό και ο λόγος της μεγάλης αύξησης στη τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι η Ισπανία δεν είχε αρκετή παραγωγή. Η τιμή του ελληνικού λαδιού εξαρτάται από τη ζήτηση που έχει στο εξωτερικό και φέτος είναι μεγάλη» εξηγεί στο thebest.gr o ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Δυτική Αχαΐα Σωτήρης Γιδιάρης.

«Στις πωλήσεις, εντός Ελλάδας, τα πράγμα τα είναι πιο στενάχωρα, δηλαδή λέμε στο πελατολόγιό μας, ότι το λάδι θα πάει 5.20 ευρώ το μπουκάλι του ενός λίτρου, που σημαίνει ότι στο ράφι θα πάει 8 ευρώ και δεν υπάρχει ζήτηση. Αν δεν υπήρχε το εξωτερικό, δεν θα είχαμε τι να κάνουμε το λάδι».

Η παραγωγή του λαδιού, όπως λέει, «είναι πάρα πολύ καλή», ωστόσο υπάρχει έντονος ο προβληματισμός έλλειψης εργατικών χεριών «δεν υπάρχουν πλέον εργατικά χέρια για το μάζεμα της ελιάς και προσπαθούμε με μηχανήματα να κάνουμε την δουλειά μας. Τα εργατικά χέρια έχουν εξαφανιστεί και ψάχνουμε καινούργιες ιδέες για το μάζεμα για να μην εξαρτιόμαστε από το εργατικό δυναμικό». 

Σε ό, τι αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου στην Αχαΐα, ο κ. Γιδιάρης, αναφέρει: «Φέτος η ποιότητα είναι εξαιρετική, δηλαδή μέχρι στιγμής έχουμε πιάσει μέχρι 0, 3 στην οξύτητα του λαδιού, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει και έχουν ήδη φύγει για εξωτερικό».

Η αύξηση στην ενέργεια, έχει «χτυπήσει» και τα ελαιοτριβεία και όπως λέει ο κ. Γιδιάρης «το 4.30 ευρώ το λίτρο που πουλάμε είναι «τίποτα», αν σκεφτεί κανείς τα έξοδα για το ρεύμα. Για παράδειγμα, εμένα το ρεύμα θα έρθει 50.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή εκεί που πουλάω 4.30 ευρώ αυτόματα πέφτει στα 2 ευρώ η κερδοφορία, η οποία είναι τίποτα».

  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις